PL
Oznaczono zawartość kofeiny w wybranych napojach bezalkoholowych, typu cola i energetyzujących, metodą HPLC z zastosowaniem dwóch procedur wg PN-ISO 10095:1997 i ISO 20481:2008, różniących się sposobami przygotowania próbek do analizy. W celu porównania wyników otrzymanych tymi procedurami określono ich precyzję i dokładność. Przeprowadzono również testy statystyczne, które potwierdziły, że obie procedury nie różnią się istotnie pod względem precyzji (test F-Snedecora) oraz wykazały brak istotnych różnic pomiędzy średnimi wynikami (test t-Studenta). Stwierdzono, że obie procedury cechują się wysoką precyzją i dokładnością oraz, że sposób przygotowania próbki w procedurze wg ISO 20481:2008 znacznie skraca czas wykonywania analizy, a także zmniejsza zużycie odczynników i materiałów pomocniczych w porównaniu do procedury wg PN-ISO 10095:1997.
EN
Caffeine content in chosen soft drinks (cola type and energy drinks) was determined by HPLC method using two different ways of preparing samples for analysis based on Polish and ISO standards. In the order to compare the results of both procedures, precision and accuracy were determined and statistical tests were carried out (Student’s test and F-Snedecor’s test ). There was found that both procedures were characterized by high precision and accuracy and there were no essential differences between obtained average results.The way of preparing samples using ISO standard method significantly reduced time of analysis and the quantity of using reagents and materials to compare Polish standard method.