EN
Relationship between content of phospholipids in milk and stability of milk fat globule membrane and the effect of some factors on the frequency of their 's destabilization. The work involved examination of conditions affecting milk fat globule membrane (MFGM) destabilization. The investigations were conducted on 30 Polish Friesian cows. Milk composition including content of total milk fat and protein, phospholipids and free fatty acids were determined at the beginning of grazing period, during summer feeding and winter feeding season, in three stages of lactation and for three levels of daily milk yield. Daily milk yield affected significantly (p < 0.01) phospholipids content and destabilisation MFGM frequency. The highest MFGM stability coincided with the lowest daily milk yield and the highest content phospholipids. The lowest rate of MFGM destabilization occurred in winter feeding season and was accompanied by the highest content of phospholipids. The rate of MFGM destabilization increased over 3 fold during the transition to grazing season and was very high in summer feeding seson.
PL
Zależność między zawartością fosfolipidów w mleku a stabilnością MFGM i wpływ wybranych czynników na częstotliwość ich destabilizacji. W pracy badano wpływ stadium laktacji, wydajności mlecznej i sezonu żywienia na stabilność otoczek kuleczek tłuszczowych (MFGM- milk fat globule membrane) oraz zawartości fosfolipidów w mleku na częstotliwość występowania ich destabilizacji. Próbki mleka pobierano od 30 krów, ocielonych wiosną w 3 sezonach żywienia: w przejściowym na początku wypasu pastwiskowego, gdy krowy przebywały pierwsze 10 godz. na pastwisku, w letnim po 2 miesiącach pełnego wypasu pastwiskowego uzupełnianego zielonką zadawaną do żłobu i alkierzowego w okresie zimy. Destabilizację MFGM obserwowano pod mikroskopem. Badania analityczne mleka obejmowały ogólny skład chemiczny, zawartość fosfolipidów i wolnych kwasów tłuszczowych. Zaobserwowano, że krowy w okresie przejściowym z żywienia zimowego na letnie, przebywające pierwsze 10 godz. na pastwisku produkowały mleko ze zwiększoną 3- krotnie destabilizacją MFGM, która utrzymywała się w okresie letnim. Wyższą stabilnością MFGM charakteryzowało się mleko pochodzące od krów w sezonie żywienia zimowego, które zawierało wyższą zawartość fosfolipidów. Mleko pozyskiwane od krów z okresu żywienia alkierzowego wykazywało wyższą stabilność otoczek kuleczek tłuszczowych, było mniej podatne na lipolizę i posiadało wyższą zawartość fosfolipidów w porównaniu z okresem żywienia letniego.