PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |

Tytuł artykułu

Wpływ składu diety i jej suplementacji składnikami mineralnymi na wskaźniki antyoksydacyjne w krwi i wątrobie szczura

Warianty tytułu

EN
The influence of diet composition and its supplementation with mineral elements on the antioxidant indicators in rats blood and liver

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Stwierdzono, że izokaloryczna zamiana obecnych w diecie pełnych ziaren zbóż na białą mąkę i sacharozę powodowała istotny wzrost aktywności dysmutazy ponadtlenkowej i stężenia produktów peroksydacji lipidów oraz istotny spadek zawartości głutationu zredukowanego tak we krwi jak i w wątrobie badanych szczurów. Zastosowanie suplementacji diety zmodyfikowanej wybranymi składnikami mineralnymi (wapń, magnez, chrom, cynk) jeszcze te niekorzystne efekty nasilało.
EN
It was found that isocaloric substitution of whole grain cereal by white flour and saccharose in the diet significantly increases growth of superoxide dismutase activity and malondialdehyd levels also significantly decreases of reduced glutation concentration in the blood, as well as in the liver of examined rats. The use of supplementation by selected mineral elements (calcium, magnesium, chromium, zinc) in the modified diet added greatly to the increase of those undesirable symptoms.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

Opis fizyczny

s.467-474,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka, Akademia Rolnicza w Szczecinie, Szczecin
autor

Bibliografia

  • 1. Chen M., Lin P., Cheng V., et al.: Zinc supplementation aggravates body fat accumulation in genetically obese mice and dietary obese mice. Biol. Trace. Elem. Res., 1996, 52, 2, 125.
  • 2. Cheng H., Lai M., Hou W., et al.: Antioxidant effects of chromium supplementation with type 2 diabetes mellitus and euglycemic subjects. J. Agrie. Food Chem., 2001, 6, 608.
  • 3. Friedrich M., Sadowska J., Serwotka J.: The influence of uncontrolled supplementation of the diet with vitamins and minerals on dynamics, fodder consumption and body mass gain in rats. Folia Univ. Agrie. Stetin., Alim., 2002, 229, 2, 37.
  • 4. Friedrich M., Serwotka J.: Wpływ niekontrolowanej suplementacji diety składnikami mineralnymi na stężenie glukozy, lipidów i lipoprotein we krwi samic szczura. V Krajowe Warsztaty Żywieniowe „Zwyczaje żywieniowe Polaków - uwarunkowania i konsekwencje zdrowotne". Poznań 4-6 IX 2002.
  • 5. Friedrich M., Serwotka J.: Wpływ suplementowania diety składnikami mineralnymi na gromadzenie tkanki tłuszczowej i stężenia hormonów aktywujących wewnątrzwydzielnicze czynniki lipolityczne u samców szczura. Żyw. Człow. Metab., 2003, 3/4, 726.
  • 6. Friedrich M.: Effect of dietary carbohydrate source and type on the concentrations of lipolysis - enhancing hormones in rats. Pol. J. Food Nutr. Sei., 2004, 13/54, 2, 209.
  • 7. Gawęcki J., Jeszka J.: Żywienie człowieka. Ćwiczenia. Warszawa, PWN, 1986.
  • 8. Harrison D., Griendling K., Landmesser U., et al.: Role of oxidative stress in atherosclerosis. Am. J. Cardiol., 2003, 91, 7.
  • 9. Heinecke J.: Oxidative stress: new approaches to diagnosis and prognosis in atherosclerosis. Am. J. Cardiol. 2003, 91, 12.
  • 10. Jansson L., Perkkiö M., Willis T., et al.: Red cell superoxide dismutase is increased in iron deficiency anemia. Acta Haemat., 1995, 74,218.
  • 11. Münchow J.: Wpływ składu diety i rodzaju jej suplementacji składnikami mineralnymi na przemiany węglowodanowo lipidowe u szczura. Rozprawa doktorska, Akademia Rolnicza. Szczecin, 2003.
  • 12. Niedworok E., Wardas M., Stec M., et al.: Rola wybranych makroelementów na przykładzie jonów magnezu w żywieniu człowieka. II Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Żywienie - Ruch Zdrowie". Zajączkowo 4-6 X 2001.
  • 13. Olusi S.: Obesity is a an independent risk factor for plasma lipid peroxidation and depletion of erythrocyte cytoprotectic enzymes in humans. Int. J. Obes., 2002, 26, 1159.
  • 14. Wood L., Fitzgerald D. A., Gibson P. G., et al.: Increased plasma fatty acids concentrations after respiratory exacerbations are associated with elevated oxidative stress in cystic fibrosis patiens. Am. J. Clin. Nutr., 2000, 75, 668.
  • 15. Zemel M.: Regulation of adiposity and obesity risk by dietary calcium: mechanism and implications. J. Am. Coll. Nutr., 2002,21,2, 146.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1ee64ab3-a2c4-43e8-b83e-4211102ac91a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.