EN
Excessive amount of fruits on a tree results in loss of their weight. An advantageous way of improving the quality of e.g. plums is thinning their fruitlets. The experiment involving this problem was conducted in the years 2003–2005 at the Fruit Experimental Station in Samotwór near Wrocław. The subject of investigation were 10-year-old plum trees of two cultivars – ‘Valor’ and ‘President’, growing on a ‘Myrobalan’ rootstock (Prunus divaricata) in the spacing of 4 × 3 m (833 trees./ha). In the course of three subsequent years fruitlets were hand thinned one and two month after full blooming, as well as chemically treated, using the following preparations: Pomonit R-10 (NAA) + Ethrel (ethephon) and exclusively with Ethrel (14–10 days after trees blooming respectively). As a control there served trees which did not undergo fruitlets thinning. Hand thinning increased mean weight of ‘President’ fruits, while in ‘Valor’ cv. the same dependence was observed only when the treatment took place later. Chemical thinning did not significantly affect on fruit yield quality. In both plum cultivars, fruits obtained from not thinned trees characterized similar content of soluble solids and mineral components to those produced after application of hand and chemical thinning.
PL
Zbyt duża liczba owoców na drzewie powoduje spadek ich masy. Dobrym sposobem na poprawę jakości, np. śliwek, jest przerzedzanie zawiązków. Doświadczenie poświęcone temu zagadnieniu prowadzono w latach 2003–2005 w Stacji Badawczo Dydaktycznej w Samotworze w okolicach Wrocławia. Przedmiotem badań były 10-letnie drzewa dwóch późnych odmian śliwy ‘Valor’ i ‘President’ na podkładce z ałyczy, posadzone w rozstawie 4 × 3 m (833 drz./ha). Przez 3 kolejne lata przerzedzano zawiązki ręcznie, miesiąc i dwa miesiące po pełni kwitnienia, oraz chemicznie preparatami Pomonit R-10 + Ethrel, a także samym preparatem Ethrel (odpowiednio 14 i 10 dni po kwitnieniu drzew). Kontrolę stanowiły drzewa, na których zawiązków nie przerzedzano. Przerzedzanie ręczne zwiększyło średnią masę owocu odmiany ‘President’, natomiast u ‘Valor’ taką zależność zaobserwowano tylko przy późniejszym wykonaniu tego zabiegu. Przerzedzanie chemiczne nie miało istotnego wpływu na jakość zebranego plonu. U obu odmian owoce z drzew nieprzerzedzanych charakteryzowały się podobną zawartością ekstraktu i składników mineralnych w porównaniu z przerzedzaniem ręcznym i chemicznym.