PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 09 | 2 |

Tytuł artykułu

Efekty stosowania produktów towarzyszących produkcji biopaliw w półintensywnym tuczu jagniąt. Cz.I. Wyniki tuczu i wartość rzeźna

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Effect of the biofuel products' application in semi-intensive fattening of lambs. Part I. Fattening results and slaughter value

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano wpływ żywienia jagniąt, tuczonych półintensywnie mieszankami zawierającymi produkty uboczne produkcji biopaliw oraz nasiona lnu, na ich wzrost oraz wartość rzeźną. Jagnięta (tryczki) tuczono od odsadzenia od matek w wieku 8 tygodni do uzyskania masy ciała 35 kg (±3 kg), w 5 grupach po 10 sztuk. Po zakończeniu tuczu po 6 jagniąt z każdej grupy poddano ubojowi i ocenie wartości rzeźnej. W każdej grupie było po 50% jagniąt plenno-mlecznej owcy kołudzkiej (OK) i mieszańców F1 z krzyżowania tryków ile de france x OK (If x OK). Jagnięta żywiono mieszanką treściwą, w ilości około 3% masy ciała. Dodatkowo podawano siano z traw ad libitum lub stosowano wypas na pastwisku przez 5-6 godzin na dobę. Grupa kontrolna otrzymywała mieszankę standardową opartą na komponentach zbożowych (50,5%) i poekstrakcyjnej śrucie rzepakowej (20%), a grupy doświadczalne mieszanki oparte na poekstrakcyjnej śrucie rzepakowej (50%) lub suszonym wywarze kukurydzianym – DDGS (50%), z dodatkiem nasion lnu (5%) i witaminy E (0,2%). Podczas tuczu badano grupowe spożycie paszy i składników pokarmowych oraz tempo wzrostu jagniąt, przeprowadzono też poubojową ocenę wartości rzeźnej. Zastosowanie w mieszance 50% poekstrakcyjnej śruty rzepakowej lub DDGS przy równoczesnym dodatku nasion lnu i witaminy E, niezależnie od stosowanej w dawce paszy objętościowej, nie wpłynęło na spożycie paszy, mimo wyższej zawartości i spożycia tłuszczu w dawkach grup doświadczalnych. Nie stwierdzono istotnego wpływu dużego udziału komponentów oleistych w mieszance na przyrosty dobowe. Ogólnie korzystniejsze wyniki tuczu uzyskano przy stosowaniu DDGS i wypasaniu jagniąt na pastwisku. Przy żywieniu mieszankami z komponentami oleistymi i suplementacji witaminą E stwierdzono wzrost wydajności rzeźnej, a przy równoczesnym wypasaniu na pastwisku – tendencję do większej powierzchni „oka” polędwicy i większego otłuszczenia tuszy. Krzyżowanie plenno-mlecznych owiec kołudzkich z trykami rasy mięsnej ile de france wpłynęło korzystnie na tempo wzrostu mieszańców i ich mięsność, przy tendencji do większego otłuszczenia tusz.
EN
In this study, the investigations on the effect of the application of by-products from biofuel production in semi-intensive fattening of lambs on their growth and slaughter value were carried out. After weaning from their mothers at the age of 8 weeks, the ram lambs were fattened until reaching body weight of 35 kg (±3 kg) in 5 groups, 10 animals in each group. After completion of fattening, 6 lambs from each group were slaughtered and subjected to slaughter analysis. Each group contained 50% of lambs of prolific-dairy Koluda sheep breed (OK) and 50% of F1 Ile de France rams x OK ewes (If x OK). The animals were fed the concentrates in the quantity of ca. 3% of body weight. Additionally, hay from grass ad libitum was administered, or grazing on pasture for 5-6 hours per day was employed. The control group received standard concentrate mixture based on cereal components (50.5%) and rapeseed meal (20%) and the control group were fed the experimental mixtures, containing rapeseed meal or maize DDGS (50%), linen seed (5%) and E vitamin (0.2%). During fattening, consumption of feed and nutrients in group and growth rate of the lambs were examined. Assessment of slaughter value was carried out, as well. The application of 50% rapeseed meal or DDGS in the mixture, with the simultaneous addition of linen seeds and E vitamin, irrespectively of the roughage employed in the ration, did not affect feed consumption, in spite of higher level and consumption of dietary fat in the experimental groups. Any significant effect of high participation of oil components in the mixture on daily body weight gains was not found. Generally, more favourable fattening results were obtained when employing DDGS and during grazing of the lambs on the pasture. When feeding the diets with oil components and supplementation with E vitamin, dressing percentage was found to increase; in case of simultaneous grazing on the pasture, the tendency to greater loin “eye” area and higher fatness of carcass was recorded. The crossing of prolific-dairy Koluda ewes with the rams of meat Ile de France breed, had a favourable effect on the growth rate and meatiness of crossbreds, with the tendency towards greater fatness of carcasses.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

2

Opis fizyczny

s.35-43,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka, ul.Parkowa 1, 88-160 Janikowo
autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa

Bibliografia

  • 1. Biofuel co-products as livestock feed. Opportunities and challenges. Edited by P.S. Makkar. FAO, Rome, 2012.
  • 2. Biofuels: implications for feed industry. Edited by: Doppenberg J. and Piet van der Aar. Wageningen Academic Publishers, The Netherlands, 2007.
  • 3. BORYS B., 2005 – Wartość tuczna jagniąt z krzyżowania tryków ile de france z maciorkami mieszańcami mleczno-plennymi z wysokim udziałem rasy wschodniofryzyjskiej. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 1(2), 353-357.
  • 4. BORYS B., KACZOR U., NIEMIEC M., 2012 – Spożycie wybranych pierwiastków przez tuczone jagnięta przy stosowaniu w mieszankach produktów ubocznych biopaliw. LXXVII Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wrocław 10-12 września 2012, s. 1.
  • 5. BORYS B., PIETRAS M., 2010 – Produkty uboczne wytwarzania biodiesla – wykorzystanie w żywieniu małych przeżuwaczy. Konferencja Naukowo-Techniczna w Cieszynie. Rolnictwo XXI wieku – nowe aspekty gospodarowania. Redakcja: Karol Węglarzy. Kraków – Grodziec Śląski, s. 277-290.
  • 6. BRZÓSKA F., ŚLIWIŃSKI B., MICHALIK-RUTKOWSKA O., 2010 – Pasze rzepakowe – miejsce w bilansie białkowym kraju oraz wartość pokarmowa. Cz. I. Wiadomości Zootechniczne, XLVIII, 2-3, 11-18.
  • 7. BRZÓSKA F., ŚLIWIŃSKI B., MICHALIK-RUTKOWSKA O., 2010 – Pasze rzepakowe – wykorzystanie w żywieniu zwierząt oraz bioenergetyce. Cz. II. Wiadomości Zootechniczne, XLVIII, 2-3, 19-29.
  • 8. Corn Distillers Grains. Value-added Feed Source for Beef, Dairy Beef, Dairy, Poultry, Swine, Sheep. National Corn Growers Association, Chesterfield USA, 2008.
  • 9. ESTRADA-ANGULO A., LOPEZ E.J., CONTRERAS G., CASTRO B.J., OBREGON J.F., PEREZ A.B., 2008 – Two levels of dried distillers grains with solubles on growth performances and carcass characteristics of Pelibuey sheep. Journal of Animal Science 86, E-Suppl. 2, 498.
  • 10. HARPSTER H., 2007 – Corn Distillers Grains. Feed Potential of Biofuel Co-Products. Dept. of Dairy & Animal Science Penn State, p. 5.
  • 11. HELD J., 2006 – Using DDGS in mixed lamb diets. Extension Extra 2053. Animal & Range Sciences, South Dacota State University, Collage of Agriculture & Biological Science / USDA, http://agbiopubs.sdstate.edu/articles/ExEx2053.pdf
  • 12. KACZOR U., BORYS B., PUSTKOWIAK H., 2010 – Effect of intensive fattening of lambs with forages on the fatty acid profile of intramuscular and subcutaneous fat. Czech Journal of Animal Sciences 55(10), 408-419.
  • 13. NAWARA W., OSIKOWSKI M., KLUZ I., MODELSKA M., 1963 – Wycena tryków na podstawie badania wartości potomstwa w Stacjach Oceny Tryków Instytutu Zootechniki za rok 1962. Wydawnictwa własne IZ Kraków, nr 166.
  • 14. SCHAUER C.S., STAMM M.M., MADDOCK T.D., BERG B.P., 2008 – Feeding of DDGS in lamb rations. Feeding dried distillers grains with solubles as 60 percent of lamb finishing rations results in acceptable performance and carcass quality. Sheep & Goat Research Journal 23, 15-19.
  • 15. STRZETELSKI J., 2006 – Możliwości wykorzystania w żywieniu bydła produktów ubocznych powstających przy głębokim tłoczeniu oleju z roślin oleistych i produkcji bioetanolu. Wiadomości Zootechniczne, XLIV, 3, 56-66.
  • 16. SUSIN J., CLEVENGER D.D., LOWE G.D., TIRABASSO P.A., LOERCH S.C., 2008 – Dried distillers grains as a supplement for grazing ewe lambs. Journal of Animal Science 86, E-Suppl. 2, 498.
  • 17. SUSIN J., RADUNZ A., CLEVENGER D.D., LOWE G.D., TIRABASSO P.A., LOERCH S.C., 2008 – Dried distillers grains as a supplement for finishing ewe lambs. Journal of Animal Science 86, E-Suppl. 2, 498-499.
  • 18. VAN EMON M.L., MUSSELMAN A.F., GUNN P.J., NEARY M.K., LEMENAGER R.P., LAKE S.L., 2008 – Effect of added protein and dietary fat on lamb performance and carcass characteristics when fed differing levels of dried distiller’s grains with solubles. Journal of Animal Science 86, E-Suppl. 2, 497-498.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1eae9944-0587-4b9a-8b67-3a592295f1b2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.