EN
Long-term changes in the national diet and in the CHD mortality rate in Poland were examined. The level and the composition of the national diet was assessed on the basis of the food balance sheets data. Statistics of the Central Statistical Office were used to study the trends in he CHD mortality rate. The period covering 1960—1989 was considered. It was shown that the CHD mortality rate rose fivefold between 1960 and 1989 while the total morality rate increased by some 40 per cent. It was revealed that Polish national diet was shifting towards more affluent one over this period. Alcohol consumption and tobacco use were subject to considerable increase too in the last three decades. It was demonstrated that there was a temporary decrease in the CHD mortality rate covering the period of 1979—1982. This decrease coincided with severe economic crisis which contributed to transitory reverse in the former long-term upward trend in the consumption of atherogenic foods, alcohol and tobacco.
PL
Zbadano długookresowe zmiany w krajowej diecie oraz we wskaźnikach zgonów na niedokrwienną chorobę serca w Polsce. Poziom i strukturę diety oceniano w oparciu o dane bilansów żywnościowych. Trendy we wskaźnikach zgonów na niedokrwienną chorobę serca analizowano na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego. Wykazano, że wskaźnik umieralności na powyższą chorobę zwiększył się pięciokrotnie w okresie 1960—1989, podczas gdy umieralność ogółem wzrosła o około 40%. Ujawniono, że dieta krajowa w tym okresie zmierzała ku coraz to obfitszej. Znacznemu wzrostowi podlegało również spożycie alkoholu i tytoniu. Stwierdzono, że w latach 1979—1982 wystąpił przejściowy spadek wskaźnika zgonów na niedokrwienną chorobę serca. Spadek ten zbiegł się z głębokim kryzysem gospodarczym, który spowodował zmianę kierunku dotychczasowych długookresowych tendencji w spożyciu miażdżycorodnych artykułów żywnościowych, alkoholu i tytoniu. Tendencje te zostały ponownie przywrócone po roku 1983.