PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2017 | 24 | 1 |

Tytuł artykułu

Degradacja steroli roślinnych podczas niskotemperaturowego suszenia nasion rzepaku w silosie typu BIN

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The degradation of phytosterols during near-ambient drying of rapeseeds in BIN type silo

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem niniejszej pracy było zbadanie strat steroli roślinnych podczas niskotemperaturowego suszenia nasion rzepaku w silosie typu BIN. Oznaczono zawartość takich steroli jak: brassikasterol, kampesterol, stigmasterol, sitosterol i awenasterol. Materiałem do badań były nasiona odmiany Californium. Po zbiorze rzepak suszono metodą niskotemperaturową w grubej, nieruchomej warstwie o grubości 2 m. Badania zawartości fitosteroli wykonano bezpośrednio po suszeniu oraz 6 i 12 miesiącach przechowywania w temp. 10±2°C. Oznaczenia jakościowe i ilościowe steroli roślinnych wykonano techniką chromatografii gazowej. Uzyskane wyniki wykazały istotny wpływ suszenia i czasu przechowywania na zawartość steroli roślinnych. Suszenie nasion metodą niskotemperaturową w silosie spowodowało spadek zawartości sumy steroli o 8-14%. Roczne przechowywanie nasion suszonych metodą niskotemperaturową obniżyło poziom steroli o 15-17%.
EN
The aim of this study was to determine phytosterol degradation during near-ambient drying of rapeseeds in a BIN silo. The contents were determined for such sterols as brassicasterol, campesterol, stigmasterol, sitosterol and avenasterol. Material for analyses comprised seeds of rape cultivar Californium. After harvest, rapeseeds were dried with the near-ambient method in a thick immobile layer of 2 m. Analyses of phytosterols contents were performed immediately after drying and after 6 and 12 months of storage at a temperature of 10±2°C. Qualitative and quantitative determinations of phytosterols were conducted using gas chromatography. Recorded results showed a significant effect of drying and storage time on contents of phytosterols. Near-ambient drying of seeds in the silo resulted in a reduction of total sterol contents by 8-14%. One-year storage of seeds dried with the near-ambient method reduced the level of sterols by 15-17%.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

24

Numer

1

Opis fizyczny

s.41-50,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ul.Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań
autor
  • Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ul.Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań

Bibliografia

  • AOCS Official Method Ch 6-91, 1997 Determination of the composition of the sterol fraction of animal and vegetable oils and fats by TLC and capillary GLC.
  • Booth E.J., Gunstone F.D., 2004. Rapeseeds and rapeseed oil: agronomy, production, and trade. In: Rapeseed and canola oil. Production, processing, properties and uses (Ed. F.D. Gunstone). Blackwell Publishing, Oxford UK, 1-16.
  • Carr T.P., Krogstrand K.L.S., Schlegel V.L., Fernandez M.L., 2009. Stearate-enriched plant sterol esters lower serum LDL cholesterol concentration in normo- and hypercholesterolemic adults. J. Nutr., 139, 1445-1450.
  • Folch J., Lees M., Stanley G.H.S., 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissue. J. Biol. Chem., 726, 497-509.
  • Gawrysiak-Witulska M., Rudzińska M., 2012. Degradation of phytosterols during near-ambient drying of rapeseeds in a thick immobile layer. J. Am. Oil Chem. Soc., 89, 1681-1689.
  • Gawrysiak-Witulska M., Siger A., Nogala-Kalucka M., 2009. Degradation of tocopherols during near-ambient rapeseed drying. J. Food Lipids, 16, 524-539.
  • Hamama A.A., Bhardwaj H.L., Starner D.E., 2003. Genotype and growing location effects on phytosterols in canola oil. J. Am. Oil Chem. Soc., 80, 1121-1126.
  • Möllers C., 2004. Potential and future prospects for rapeseed oil. In: Rapeseed and canola oil. Production, processing, properties and uses (Ed. F.D. Gunstone). Blackwell Publishing, Oxford UK, 186-212.
  • Niewiadomski H., 1993. Technologia tłuszczów jadalnych. WNT, Warszawa. Pathak P.K., Agrawal Y.C., Singh B.P.N., 1991. Effect of elevated drying temperature on rapeseed oil quality. J. Am. Oil Chem. Soc., 68, 580-582.
  • PL-EN SO 665:2004. Nasiona oleiste. Oznaczanie wilgotności i zawartości substancji lotnych.
  • PN-ISO 660:1998. Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce – oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. Pronyk C., Abramson D., Muir W.E., White N.D.G., 2006. Correlation of total ergosterol levels in stored canola with fungal deterioration. J. Stored Prod. Res., 42, 162-172.
  • Rudzińska M., Jeleń H., Nogala-Kałucka M., Gawrysiak-Witulska M., 2006. The influence of storage time and drying temperature on sterols content in seeds of rapeseed. Rośliny Oleiste, 27, 302-312.
  • Rudzińska M., Muśnicki Cz., Wąsowicz E., 2003. Fitosterole i ich pochodne utlenione w nasionach rzepaku ozimego. Rośliny Oleiste, 24, 51-66.
  • Ryniecki A., 2005. Drying and Cooling Grain in Bulk – Handbook (Part 1). Mr Info, Poznań, Poland & KBN Handelsselskab v/Karlo B. Nielsen, Esbjerg, Denmark.
  • Tys J., Rybacki R., 2001. Rzepak – jakość nasion. Procesy zbioru, suszenia, przechowywania. Acta Agroph., 44, 33-38.
  • Tys J., Sobczuk H., Rybacki R., 2002. Wpływ temperatury suszenia na właściwości mechaniczne nasion rzepaku. Rośliny Oleiste, 23, 417-426.
  • Vlahakis C., Hazebroek J., 2000. Phytosterol accumulation in canola, sunflower, and soybean oils: Effects of genetics, planting location, and temperature. J. Am. Oil Chem. Soc., 77, 49-53.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1e5ba0e7-ecb2-4eea-8ed5-87e41d3ddce3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.