EN
A sample of smoke flavouring (SF) was examined for its inhibiting effect upon the autoxidation of lard. Two various stability tests and lard samples of two different quality grades were applied in the experiments. The obtained results confirmed earlier findings that SF exhibits a pronounced antioxidative activity. A functional description of the relation" ship between the pretective indices and the amount of added SF is proposed.
PL
Badano skuteczność przeciwutleniającą handlowego preparatu wędzarniczego, stosując dwa testy badania stabilności tłuszczów, tj. przyspieszony test AOM oraz test bibułowy wg Rutkowskiego. Podłożem tłuszczowym był smalec klasy E oraz klasy II. Definiując skuteczność przeciw utleniającą jako stosunek stałych szybkości autooksydacji próbek kontrolnych do wartości tych stałych w próbkach z dodatkiem preparatu wyznaczono skuteczności przeciwutleniające w szerokim zakresie stężeń PDW, tj. od 50 do 20 000 ppm. Stałe szybkości autooksydacji badanych próbek wyznaczono z danych doświadczalnych dotyczących okresu indukcji, stosując powszechnie przyjętą dla tego okresu regułę wykładniczego wzrostu liczby nadtlenkowej. Na podstawie uzyskanych wyników wykazano, że skuteczność przeciwutleniająca badanego PDW znajduje się w związku funkcyjnym z logarytmem stężenia preparatu (wyrażonego w ppm) opisywanym krzywą Gaussa. W pracy podano zestawienia tabelaryczne zawierające liczbowe wartości stałych szybkości autooksydacji oraz parametry funkcji określającej związek pomiędzy skutecznością przeciwutleniającą a stężeniem preparatu.