PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 69 | 03 |

Tytuł artykułu

Zdrowe nawyki

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

03

Opis fizyczny

s.3-4,tab.,fot., bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn

Bibliografia

  • 1. Beuchat L.R., 2002, Ecological factors influencing survival and growth of human pathogens on raw fruits and vegetables. Microb. Infect., 4, 413-423
  • 2. Bhandari S.D. 2003. Hazards resulting from environmental, industrial and agricultural contaminants. W: Food Safety Handbook ((Ed. RH. Schmidt, G.E. Rodrick). John Willey & Sons, Inc., Hoboken.
  • 3. Dzwolak W. 2008. Natura nie zawsze zdrowa. Toksyny naturalne w żywności. Bezp. Hig. Żywn., 3 (56), 32-33.
  • 4. Dzwolak W., 2008, (Niebezpieczne warzywa i owoce. Przem. Spoż., 9, 51-54 i 59.
  • 5. Dzwolak W, 2010, Radiacyjna obróbka żywności. Kierunki zastosowania. Przem. Spoż., 12(64), 35-38.
  • 6. Dzwolak W. 2010. Pestycydy pod kontrolą. Pestycydy i zabiegi kulinarne Przegl. Gastr., 5/10,3.
  • 7. Dzwolak W. 2011. Patulina w sokach jabłkowych - zapobieganie i redukcja. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 3, 24-26.
  • 8. Dzwolak W. 2011.Wa/zywa-bomba z opóźnionym zapłonem? Epidemia zatruć skażoną żywnością. Bezp. Hig. Żywn., 06(95), 14 i 16.
  • 9. Dzwolak W. 2011. Żywność porażona. Rakotwórcze mikotoksyny. Przegl. Gastr. 10-11,3 i 5.
  • 10. Dzwolak W. 2012. Szkodliwe związki chemiczne powstające w środkach spożywczych (Część II). Tow. Probl. Jak., 1(30), 73-81.
  • 11. Dzwolak W. 2013. Od azotanów do N-nitrozoamin. Zagrożenia chemiczne. Przegl. Gastr., 7-8/13, 4-5.
  • 12. Dzwolak W. 2013. Woda elektrolizowana (EW) jako dezynfektant w przemyśle spożywczym. Przem. Spoż., 8(67), 50-54.
  • 13. Dzwolak W. 2013. Problem ignorowany. Pierwotniaki pasożytnicze w kuchni. Przegl. Gastr., 3/13, 4-5.
  • 14. FDA/CFSAN, 2013, Bad Bug Book. Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins Handbook. U.S. Food and Drug Administration, Center for Food Safety & Applied Nutrition.
  • 15. Gertig H., Duda H. 2004. Żywność a zdrowie i prawo. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa.
  • 16. Jackson W. F. 2003. Food Allergy. International Life Sciences Institute. ILSI Press, Brussels.
  • 17. Kucharska E. 2005. Epidemiological and Medical Impact of Toxins in Foods. W: Toxins in Food (Ed. W.M. Dąbrowski, Z.E. Sikorski). CRC Press LLC. Boca Raton, s. 341
  • 18.LapidotA, RomlingU.,YaronS, 2006, Biofilm formation and the survival of Salmonella typhimuri-um on parsley. Int. J. Food Microbiol., 109, 229-233.
  • 19. Mortimore S., Wallace C. 2013. HACCP. A Practical Approach. Third Edition. Springer, New York Heidelberg Dordrecht London.
  • 20. Protasowicki M. 2005. Heavy metals. W: Toxins in Food (Ed. W.M. Dąbrowski, Z.E. Sikorski). CRC Press LLC. Boca Raton, s. 242.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1d7a573f-c083-4401-a26c-db19ff6d195b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.