PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 68 | 4 |

Tytuł artykułu

Fałszowanie produktów spożywczych – zagrożenia związane z tym zjawiskiem i sposoby ich identyfikacji przedstawione na przykładzie mięsa i produkowanych z niego wyrobów

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Risks and identification of adulteration of food products for example meat and meat products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono sytuację prawną dotyczącą zagrożenia związanego z zafałszowaniem środka spożywczego, w UE i w Polsce. Omówiono metody stosowane do wykrywania zafałszowań mięsa i produkowanych z niego wyrobów, podano przyczyny i metody fałszowania żywności. Zaprezentowano przykłady fałszowania mięsa i przetworów w świetle przeprowadzonych kontroli oraz wpływ zafałszowania mięsa i produktów mięsnych na bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

68

Numer

4

Opis fizyczny

s.55-73,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu, ul.Jubilerska 4, 04-190 Warszawa

Bibliografia

  • 1. Aida A.A., Che Man Y.B., Wong C.M.V.L., Raha A.R., Son R.(2005). Analysis of raw meats and fats of pigs using polymerase chain reaction for Halal authentication. Meat Sci.,69, 47-52
  • 2. Ballin N.Z. (2010). Authentication of meat andmeat products. Meat Sci.,86, 577-587
  • 3. Caswell J.A.(2006).Quality assurance, information, tracking, and consumer labeling. Marine Pollution Bulletin, 53, 650-656
  • 4. Cieślik E., Niedośpiał A., Mickowska B. (2008). Wykorzystanie elektroforezy kapilarnej w analizie żywności. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2 (57), 5-14
  • 5. Dupuy C., Botta-Genoulaz V., Guinet A. (2005). Batch dispersion model to optimise traceability in food industry. J. Food Eng., 70, 333-339
  • 6. Czarniecka-Skubina E., Nowak D. (2012). System śledzenia ruchu i pochodzenia żywności jako narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów. Żywność Nauka Technologia Jakość,5 (84), 20-36
  • 7. Gellynck X., Verbeke W. (2001). Consumer perception of traceability in the meat chain. Agrarwirtschaft, 50,368-374
  • 8. Jakubowska D., Radzymińska M., Smoczyński S. (2010). Określenie determinant wpływających na percepcję ryzyka w zakresie bezpieczeństwa mięsa i produktów mięsnych. Żywność Nauka Technologia Jakość, 1 (68), 123-129
  • 9. Jeleń H., Zawirska-Wojtasik R. (2010). Chromatografia gazowa –olfaktometria do identyfikacji związków zapachowych żywności. Przem. Spoż., 11(64), 21-23
  • 10. Kodziejczyk M., Kowrygo B. (2008). Urzędowe kontrole zafałszowań środków spożywczych w świetle obowiązującego prawa żywnościowego. Warszawa: Wyd. SGGW, 23-32
  • 11. PortalSpożywczy.pl <newsletter@portalspozywczy.pl> Gazeta Wyborcza 6.02.2013
  • 12. Przetaczek-Rożnowska I., Rosiak M. (2011). Wykrywanie zafałszowań żywności. Przem. Spoż., 2(65), 20-24
  • 13. Rak L. (2011). Zafałszowania mięsa i przetworów mięsnych. Prz. Masarski, 9, 40-43
  • 14. Raport Inspekcji Handlowej Informacja o zafałszowanych produktach żywnościowych wykrytych w trakcie kontroli Inspekcji Handlowej w 2010r.
  • 15. Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 z dnia 28.01.2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. UE L 31, z 1.02.2002 z późn. zm.).
  • 16. Sarig Y. Traceability of food products. CIGR. J. Scient. Res. Developments, 2003, 12, 54-65
  • 17. Sawicki W. (2009). Identyfikacja zafałszowań żywności z zastosowaniem metod PCR. Przem. Spoż., 4, 28-31
  • 18. Sawicki W. (2009). Fałszowanie żywności od czasów starożytnych do dziś. Przem. Spoż., 12 (63), 2-6
  • 19. Schmidt O., Quilter J.M., Bahar B., Moloney A.P., Scrimgeour C.M., Begley I.S., Monahan F.J.(2005).Inferring the origin and dietary history of beef from C, N and S isotope ratio analysis. Food Chem.,91, 545-549
  • 20. Sentandreu M., Sentandreu E. (2011). Peptide biomarkers as a way to determine meat autenticity. Meat Sci.,89, 280-285
  • 21. Schwagële F. (2005). Traceability from a European perspective. Meat Sci.,71, 164-173
  • 22. Śmiechowicz M. (2007). Wybrane problemy autentyczności i identyfikowalności żywności ekologicznej. J.Res.Appl. Agricult.Eng.,52(4), 80-88
  • 23. Targoński Z. (2000). Zafałszowania żywności i metody ich wykrywania.Przem. Spoż., 6, 9-11
  • 24. Targoński Z., Stój A. (2005). Zafałszowania żywności i metody ich wykrywania. Żywność Nauka Technologia Jakość, 4(45)Supl.,30-40
  • 25. Tyszkiewicz S., Borys A. (2013). Liczby podobieństwa podstawowego składu chemicznego mięsa zwierząt rzeźnych na przykładzie mięsa brojlerów kurzych. Post. Nauki Technol. Przem. Rol.-Spoż., LXVIII, 1, 100-108
  • 26. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dz. U. 2000 Nr 122 poz. 1319 z późniejszymi zmianami
  • 27. Wierzejska R. (2011). Zagrożenia związane z żywnością. Sondaż konsumencki EFSA. Przem. Spoż., 2, (65), 2-5
  • 28. www.codexalimentarius.net

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1d1b14bc-4304-4d43-851c-9da27fdcb1be
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.