PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 497 | 2 |

Tytuł artykułu

Ocena wybranych odmian chmielu pod względem podatności na mączniaka rzekomego i prawdziwego chmielu

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The evaluation of hop cultivars held in germplasm collection for their susceptibility to downy mildew and powdery mildew

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W latach 2001-2003 badano podatność 44 odmian chmielu na mączniaka rzekomego i prawdziwego. Porażenie roślin oceniano w warunkach polowych na podstawie występowania objawów chorobowych na szyszkach w fazie dojrzałości technologicznej. Objawy mączniaka rzekomego i prawdziwego chmielu stwierdzono na większości badanych odmian, a ich nasilenie zależało od warunków pogody. Wśród testowanych odmian wydzielono grupy homogeniczne różniące się istotnie wrażliwością na badane choroby. Najmniej podatna na mączniaka rzekomego i prawdziwego chmielu okazała się angielska odmiana Wye Target.
EN
In the years 2001-2003, 44 hop cultivars were tested for downy mildew and powdery mildew resistance. The level of disease severity was determined in the field conditions by a number of infected cones at the technological maturity stage. The symptoms of studied diseases occurred in most hop cultivars and their severity depended on weather conditions. The groups of significantly different susceptibility to downy mildew and powdery mildew were distinguished among tested hop cultivars. The most resistant to both diseases appeared to be the English cultivar Wye Target.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

497

Numer

2

Opis fizyczny

s.581-589,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Hodowli i Uprawy Roślin Specjalnych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, ul.Czartoryskich 8, 24-100 Puławy

Bibliografia

  • Aćimović M., Horner C.E., Mijavec A., Spevak R, Kišgeci J. 1979. Breeding new hop varieties with high alpha resins and resistance to downy mildew. Bilten za hmelj i sirak 34: 15-42.
  • Aćimović M., Mijavec A. 1977. Stepen osetljivosti nekih domaćih i stranih sorta hmelja prema Pseudoperonospora humuli (Miy.et Tak.) Wils. Proc. IV. Yugoslav Hop Symposium, Żalec: 127-137.
  • Darby P. 1995. Current objectives in UK hop breeding. Proc. of the Scientific Commission I.H.G.C. Strasbourg, France: 57-63.
  • Darby P. 1998. The symptoms and biology of hop powdery mildew. Amer. Soc. of Brewing Chemists Hop Powdery Mildew Electronic Symposium (www.scisoc.org).
  • Engelhard B., Goldbrunner C., Seigner E. 2001. Investigations on biology of hop powdery mildew (Sphaerotheca humuli) as a basis for specific strategies of control. Proc. of the Technical Commission I.H.G.C. Canterbury, England: 30-46.
  • Głażewska Z. 1964. Mączniak rzekomy chmielu w świetle literatury. Post. Nauk Rol. 3(87): 53-71.
  • Głażewska Z. 1967. Wpływ warunków atmosferycznych na wysiew konidiów Pseudoperonospora humuli (Miy. et Takah.) Wils. Pam. Puławski 28: 117-132.
  • Klein R.E. 1998. Hop powdery mildew in the Yakima Valley. Proc. of the Technical Commission I.H.G.C. Yakima, Washington USA: 5-7.
  • Krofta K., Nesvadba V. 2003. How hop powdery mildew influences the quality of hops and beer? Proc. of the Scientific Commission I.H.G.C. Dobrna-Žalec, Slovenia: 58-62.
  • Migdał J., Zaorski T., Dwornikiewicz J., Solarska E., Stasiak M. 1996. Poradnik plantatora chmielu. Wyd. IUNG, Puławy: 315 ss.
  • Romanko R.R., Ogawa J.M., Skotland C.B., Horner C.E., Brooks S.N. 1964. Hop downy mildew: A symposium. Modem Brewery Age 66: 45-52.
  • Royle D.J. 1976. Breeding for resistance to hop diseases. Proc. of the Scientific Commission I.H.G.C. Wye College: 1-14.
  • Seigner E., Seefelder S., Haugg B., Hesse H., Rösch H., Felsenstein F. 2001. Investigations on the virulence spectrum of hop powdery mildew (Sphaerotheca humuli). Proc. of the Scientific Commission I.H.G.C. Canterbury, Kent, England: 33-37.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1cf60178-bd4d-482d-b5a2-8f0478e6ebf9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.