PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 53 | 2 |

Tytuł artykułu

Assessment of the susceptibility of various strains of white button mushroom to Pseudomonas tolaasii

Warianty tytułu

PL
Ocena wrażliwości wybranych ras pieczarki dwuzarodnikowej na bakterie Pseudomonas tolaasii

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania miały na celu określenie podatności różnych ras białej pieczarki dwuzarodnikowej (Agaricus bisporus) na plamistość brunatną wywoływaną przez bakterie Pseudomonas tolaasii. Materiałem badawczym było 5 ras pieczarki, tj. rasa pośrednia między wielko‐ a średnioowocnikową, średnioowocnikowa i drobnoowocnikowa. Badania prowadzono w warunkach in vivo, które polegały na sztucznym zakażaniu upraw pieczarki zawiesiną bakterii o różnej koncentracji komórek. Podatność na chorobę określano na podstawie plonu owocników zdrowych i porażonych w pierwszym i drugim rzucie owocników. Istotnie zmniejszenie plonu owocników zdrowych nastąpiło po zainfekowaniu uprawy komórkami P. tolaasii w liczbie 2,6 × 106 na m2 okrywy. Najbardziej wrażliwą na chorobę bakteryjną okazała się rasa drobnoowocnikowa P23 i pośrednia między wielko‐ a średnioowocnikową F60, o czym świadczył wysoki plon owocników porażonych, odpowiednio, w I rzucie i w II rzucie.
EN
The aim of the research was to assess various strains of white button mushrooms (Agaricus bisporus) susceptibility to brown blotch caused by Pseudomonas tolaasii bacteria. The mushroom strains used in this study are distinguished in size of cups. The investigated mushrooms were characterized by cup size in the following categories: intermediate between large and medium size, medium size and small size. Mushroom crop was infected with suspension containing different concentrations of bacterium cells. The susceptibility to brown blotch of A. bisporus was assessed on the basis of healthy and infected mushroom yield in the first and second flush. An inoculum concentration of 2.6 × 106 bacterium cells per m2 casing resulted in a significant yield reduction of healthy mushrooms. The most susceptible to bacterial blotch were the mushroom strain P23, characterized by a small size of cups, and F60 characterized by intermediate between large and medium sized of cups, what resulted in the high yield of infected mushrooms, respectively, in the first and the second flush.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

53

Numer

2

Opis fizyczny

s.418-422,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Samodzielna Pracownia Grzybów Uprawnych, Instytut Ogrodnictwa, ul.Rybickiego 15/17, 96‐100 Skierniewice
autor
  • Samodzielna Pracownia Grzybów Uprawnych, Instytut Ogrodnictwa, ul.Rybickiego 15/17, 96‐100 Skierniewice
autor
  • Samodzielna Pracownia Grzybów Uprawnych, Instytut Ogrodnictwa, ul.Rybickiego 15/17, 96‐100 Skierniewice

Bibliografia

  • Cutri S.S., Macauley B.J., Roberts W.P. 1984. Characteristics of pathogenic non-fluorescent (smooth) and non-pathogenic fluorescent (rough) forms of Pseudomonas tolaasii and Pseudomonas gingeri. J. Appl. Bacteriol. 57: 291–298.
  • Fletcher J.T. 1979. Bacteria and mushrooms. Mush. J. 82: 451–457.
  • Gandy D.G. 1967. The epidemiology of bacterial blotch of the cultivated mushroom. Rep. Glasshouse Crops Res. Inst. 1966: 150–154.
  • Largeteau M.L., Savoie J.-M. 2010. Microbially induced diseases of Agaricus bisporus: biochemical mechanisms and impact on commercial mushroom production. Appl. Microbiol. Biotechnol. 86: 63–73.
  • Mamoun M., Moquet F., Savoie J.M., Devesse C., Ramos-Guedes-Lafargue M., Olivier J.M., Arpin N. 1999. Agaricus bisporus susceptibility to bacterial blotch in relation to environment: biochemical studies. FEMS Microbiol. Lett. 181 (1): 131–136.
  • Moquet F., Mamoun M., Olivier J.M. 1996. Pseudomonas tolaasii and tolaasin: Comparison of symptom induction on a wide range of Agaricus bisporus strains. FEMS Microbiol. Lett. 142: 99–103.
  • Moquet F., Mamoun M., Ramos-Guedes-Lafargue M., Olivier J.-M., Savoie J.M. 1998. Differences in susceptibility of Agaricus bisporus strains to bacterial blotch and in natural cap colour related to compost composition. Plant Breeding 117 (4): 385–388.
  • Olivier J.-M., Mamoun M., Munsch P. 1997. Standarization of a method to assess mushroom blotch resistance in cultivation and wild Agaricus bisporus strains. Can. J. Plant Pathol. 19: 36–42.
  • Sakson N. 2012. Przemysłowa produkcja pieczarki na rynek świeży. Cz. 2. Biul. Producenta Pieczarek 1: 42–47.
  • Soler-Rivas C., Jolivet S., Arpin N., Olivier J.M., Wichers H.J. 1999. Biochemical and physiological aspects of brown blotch disease of Agaricus bisporus. FEMS Microbiol. Rev. 23: 591–614.
  • Smoleński T. 2012. Eksport pieczarek w I półroczu 2012 r. Biul. Producenta Pieczarek 3: 47–51.
  • Szumigaj-Tarnowska J., Uliński Z., Ślusarski C., Szymański J. 2011. Podatność wybranych ras pieczarki na grzyb chorobotwórczy Lecanicillium fungicola (Verticillium fungicola). [Susceptibility of the various strains of the cultivated mushrooms to the fungal pathogen Lecanicillium fungicola (Verticillium fungicola)]. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 51 (3): 1203–1206.
  • Szumigaj J., Szymański J. 2009. Identyfikacja, mechanizm działania i zwalczanie bakterii patogenicznych dla pieczarki Agaricus bisporus. Post. Nauk Rol. 331 (2): 39–49.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1cf2711b-bdbf-4134-ac23-a1b04516fa69
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.