PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 55 | 07-08 |

Tytuł artykułu

Aronia - niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości

Warianty tytułu

EN
Aronia - underestimated fruit in Poland in the prevention of obesity

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
WHO uznało epidemię otyłości za jedno z głównych globalnych problemów zdrowotnych. Ponad 8000 związków polifenolowych znaleziono w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego, w których od ponad 20 lat wykazywano aktywność przeciwutleniającą; obecnie stwierdza się, że mają one także korzystny wpływ na zdrowie, ograniczając wartość energetyczną pokarmów i przyrost masy ciała. Wytyczne żywieniowe zalecają zwiększenie spożycia owoców i warzyw, gdyż w badaniach epidemiologicznych wykazano, że mają one korzystny wpływ na zmniejszenie otyłości. Natomiast niejednoznaczne są opinie dotyczące spożycia soków owocowych, którym przypisuje się wpływ na zwiększenie otyłości. Nasze badania wykazały, że substancje zawarte w soku aroniowym znacznie obniżają poziom cukru we krwi.
EN
The World Health Organization has recognized the epidemic of obesity as one of the top ten global health problems. More than 8000 polyphenols compounds are found in foods of plant origin; these compounds have been known for more than 20 years for their antioxidant properties, but it is now becoming clear that they may have other health benefits, including a role in energy control and weight management. Dietary guidelines recommend an increase of fruit and vegetable consumption, and interpretation of epidemiological evidence suggests that this may have an effect on weight management and obesity. A concern, however, is that a high intake of fruit juice could promote the development of obesity, but results have not been consistent across studies. Our results indicated that the components present in aronia juice significantly reduced concentration of glucose in blood.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

55

Numer

Opis fizyczny

s.14-16,18,rys.,wykr.,fot.

Twórcy

  • Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1cdc9586-90de-4edf-82ec-51e930de1573
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.