PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 01 | 1 |

Tytuł artykułu

Wybrane właściwości enzymatyczne promieniowców z rodzaju Streptomyces wyizolowanych spod uprawy ziemniaka

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Selected enzymatic activities of actinomycetes of Streptomyces genus isolated from potato plantation

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań było określenie wybranych właściwości enzymatycznych (amylolitycznych, celulolitycznych, chitynolitycznych, pektynolitycznych, proteolitycznych) i zdolności rozpuszczania Ca3(PO4)2 promieniowców z rodzaju Streptomyces wyizolowanych z gleby i ryzosfery ziemniaka. Na podstawie wielkości stref hydrolizy badanych substratów będących następstwem reakcji enzymatycznych stwierdzono, że testowane szczepy Streptomyces wykazały się wysoką aktywnością enzymatyczną. Najwięcej szczepów wykorzystywało jako źródło węgla skrobię, a następnie celulozę (na podłożu CMC-Na) i żelatynę. Najmniej izolatów korzystało z pektyn na podłożu o pH 5,2 oraz z celulozy w formie sproszkowanej. Wytwarzanie chitynaz u wszystkich badanych promieniowców było dość powszechne (75 %), podobnie jak zdolność rozpuszczania Ca3(PO4)2 (70 % szczepów).
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

1

Opis fizyczny

s.27-36,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Mikologii, Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy, ul.Bernardyńska 6/8, 85-029 Bydgoszcz

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1c669a51-e6df-4ec4-9208-756b5289cafd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.