PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 09 | 2 |

Tytuł artykułu

Wpływ dostępu do wybiegów na wyniki produkcyjne oraz wartość rzeźną kurcząt wolno rosnących Hubbard JA 957

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The effect of rearing system on performance and slaughter value of slow-growing Hubbard JA 957 chickens

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem przeprowadzonego doświadczenia było określenie wyników produkcyjnych oraz przydatności kurcząt wolno rosnących Hubbard JA 957 do chowu wolnowybiegowego. Badania przeprowadzono na 935 kurczętach wolno rosnących Hubbard JA 957, podzielonych na dwie grupy: grupa kontrolna (K) nie miała dostępu do wybiegu, grupa doświadczalna (E) od 4. tygodnia korzystała z trawiastych wybiegów. Przedłużony odchów do 63. dnia życia i dostęp do wybiegów nie wpłynął istotnie na wyniki produkcyjne i wartość rzeźną kurcząt JA 957. Stwierdzono jedynie istotne (P≤0,01) zwiększenie objętości mięśnia sercowego w grupie ptaków korzystających z wybiegów.
EN
The aim of the study was to determine production results and usefulness of slow-growing Hubbard JA 957 chickens for free range system. 935 slow growing Hubbard JA 957 chickens were divided into two groups: the control group (K) without outdoor access and experimental group (E) with outdoor access from 4 week of life. The extended rearing to 63 day of life and access to open air did not affect significantly performance and slaughter value of JA 957 chickens. The significant (P≤0.01) increase in the volume of heart muscle (myocardium) was observed in the group of birds, utilizing the outdoor.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

2

Opis fizyczny

s.23-31,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Hodowli Drobiu, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Wydział Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa
  • Zakład Hodowli Drobiu, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Wydział Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa
autor
  • Zakład Hodowli Drobiu, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Wydział Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa
autor
  • Zakład Hodowli Drobiu, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Wydział Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa
autor
  • Zakład Hodowli Drobiu, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, Wydział Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa

Bibliografia

  • 1. BRESLAVETS V.A., DYACHENKO V.I., 1995 – Meat quality depending on poultry species, sex, age at slaughter and keeping. Proc. XII Euro. Symp. Quality Poultry Meat. 25-29 September, 223-230.
  • 2. CASTELLINI C., MUGNAI C., CAL BOSCO A., 2002 – Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality. Meat Science 60, 219-225.
  • 3. CHEN K.L., KHO W.L., YOU S.H., YEH R.H., TANG S.W., HSIEH C.W., 2009 – Effects of Bacillus subtilis var. natto and Saccharomyces cerevisiae mixed ermented feed on the enhanced growth performance of broilers. Poultry Science 88, 309-315.
  • 4. CLONAN A., HOLDSWORTH M., SWIFT J., WILSON P., 2010 – UK Consumers Priorities for Sustainable Food Purchases, paper presented to The 84th Annual Conference of the Agricultural Economics Society, Edinburgh, March, 2011.
  • 5. DEFRA, 2011 – Attitudes and Behaviours around Sustainable Food Purchasing, Report SERP 1011/10, http://www.defra.gov.uk/statistics/foodfarm/food/
  • 6. DOKTOR J., 2007 – Wpływ postępowania przedubojowego na jakość tuszki i mięsa kurcząt rzeźnych. Wiadomości Zootechniczne, R. XLV. 3, 25-30.
  • 7. FANATICO A.C., PILLAI P.B., CAVITT L.C., OWENS C.M., EMMERT J.L., 2005 – Evaluation of slower-growing genotypes grown with or without outdoor access: growth performance and carcass yield. Poultry Science 84, 1321-1327.
  • 8. FANATICO A.C., PILLAI P.B., CAVITT L.C., EMMERT J.L., MEULLENET J.F., OWENS C.M., 2006 – Evaluation of slow-growing broiler genotypes grow with and without outdoor access: sensory attributes. Poultry Science 85, 337-343.
  • 9. GILEWSKI R., JANOCHA A., TOMCZYK G., WĘŻYK S., 2010 – Nowe trendy w hodowli i produkcji kur. Oficyna Wydawnicza Hoża, Warszawa.
  • 10. IGD, 2011 – Shopper Attitudes to Animal welfare A Report for Freedom Food by IGD,http://www.freedomfoodpublishing.co.uk/fairerlife/downloads/Shopper_Attitudes_Animal_Welfare_Report.pdf (accessed 07/12/11)
  • 11. ISABEL B., SANTOS Y., 2009 – Effects of dietary organic acids and essential oils on growth performance and carcass characteristics of broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research 18, 472-476.
  • 12. JONES M., MILLIS A.D., 1999 – Divergent selection for social reinstatement and behaviors in Japanese quail: effects on sociality and social discrimination. Poultry and Avian Biology Review 10, 13-23.
  • 13. KOŁACZ R., DOBRZAŃSKI Z., 2006 – Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu.
  • 14. LEWIS P.D., PERRY G.C., FARMER L. J., PATTERSON R.L.S., 1997 – Responses of two genotypes of chicken to the diets and stocking densities typical of UK and “Label Rouge” systems: I. Performance, behavior and carcass composition. Meat Science 45, 501-516.
  • 15. LICHOVNIKOVA M., JANDASEK J., JŮZL M., DRAČKOVA E., 2009 – The meat quality of layer males from free range in comparison with fast growing chickens. Czech Journal of Animal Science 54 (11), 490-497.
  • 16. MARIN R.H., FRETES P., GUSMAN D., JONES R.B., 2001 – Effects of an acute stressor on fear and on the social reinstatement responses of domestic chicks to cage mates and strangers. Applied Animal Behavior Science 71, 57-66.
  • 17. MENDL M., 1999 – Performing under pressure: stress and cognitive function. Applied Animal Behavior Science 65, 221-224.
  • 18. MIKULSKI D., CELEJ J., JANKOWSKI J., MAJEWSKA T., MIKULSKA M., 2011 – Growth performance, carcass traits and meat quality of slower-growing and fast-growing chickens raised with and without outdoor access. Australasian Journal of Animal Sciences 24 (10), 1407-1416.
  • 19. MOLEE W., PUTTARAKSA P., PITAKWONG S., KHEMPAKA S., 2011 – Performance, carcass yield, hematological parameters, and feather pecking damage of thai indigenous chickens raised indoors or with outdoor access. World Academy of Science, Engineering and Technology 80, 646-649.
  • 20. NAPOLITANO F., GIROLAMI A., BRAGHIERI A., 2010 – Consumer liking and willingness to pay for high welfare animal-based products. Trends in Food Science and Technology 21, 537-543.
  • 21. NASIR Z., GRASHORN M.A., 2010 – Effects of Echinacea purpurea and Nigella sativa supplementation on broiler performance, carcass and meat quality. Journal of Animal and Feed Science 19, 94-104.
  • 22. NIELSEN B.L., THOMSON M.G., SORENSEN P., YOUNG J.F., 2003 – Feed and stain effects on the use of outdoor areas by broilers. British Poultry Science 44 (2), 161-169.
  • 23. NORWOOD F.B., LUSK J.L., 2011 – Compassion by the Pound: How Economics Can Inform The Farm Animal Welfare Debate, Oxford. Oxford University Press.
  • 24. PIETRZAK D., MROCZEK J., LEŚNIK E., ŚWIERCZEWSKA E., 2006 – Jakość mięsa i tłuszczu kurcząt trzech linii hodowlanych żywionych paszą bez lub z dodatkiem antybiotykowego stymulatora wzrostu. Medycyna Weterynaryjna 62, 917-921.
  • 25. POLAK M., 2005 – Wpływ warunków utrzymania i pochodzenia kurcząt mięsnych na ich wyniki produkcyjne oraz wartość rzeźną. Rozprawa doktorska. UWM Olsztyn.
  • 26. POŁTOWICZ K., DOKTOR J., 2011 – Effect of free-range raising on performance, carcass attributes and meat quality of broiler chickens. Animal Science Papers and Reports 29 (2), 139-149.
  • 27. POŁTOWICZ K., WĘŻYK S., CYWA-BENKO K., 2003 – Wykorzystanie rodzimych ras kur w produkcji mięsa bezpiecznego dla zdrowia konsumenta. Praca zbiorowa, Zakrzewo, 21-32.
  • 28. REITER K., BESSEI W., 1998 – Effect of locomotor activity on bone development and leg disorders in broiler. Archiv für Geflügelkunde 62, 247-253.
  • 29. SUNDRUM A., 2001 – Organic livestock farming. A critical review. Livestock Production Science 67, 207-215.
  • 30. WANG K.H., SHI S.R., DOU T.C., SUN H.J., 2009 – Effect of a free-range raising system on growth performance, carcass yield, and meat quality of slow-growing chicken. Poultry Science 88, 2219-2223.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1bbfe28e-e830-4cd9-97e1-a76a4efa20f4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.