EN
The aim of this investigation was to determine dependences between the processes of cadmium sorption and magnesium desorption in black currant pomace fibre preparations and their compositions with apple pomace, as well as to assess the suitability of fibre compositions as selective metal sorbents (Cd, Mg) in selected foodstuffs. It was found that fibre preparations possess a high cadmium binding capacity (about 35% on the average) and that the characteristic property of these materials is their ability to desorb magnesium. On the basis of a statistical analysis of the investigation results it may be concluded that interactions between Mg and Cd occurred in the pomace preparations tested.
PL
Celem badań było określenie zależności pomiędzy procesami sorpcji kadmu i desorpcji magnezu na wytłokowych preparatach błonnikowych z czarnych porzeczek i ich kompozycji z wytłokami jabłkowymi oraz ocena przydatności błonnikowych kompozycji jako selektywnych sorbentów metali (Cd, Mg) w wybranych produktach żywnościowych. Badania wykazały, że błonnikowe preparaty cechuje duża zdolność wiązania kadmu (średnio ok. 35%) oraz, że charakterystyczną cechą tych materiałów jest zdolność desorbowania magnezu. Na podstawie statystycznej analizy wyników badań można stwierdzić, że na badanych preparatach wytłokowych zachodziły interakcje między magnezem i kadmem.