PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 19 | 3 |

Tytuł artykułu

The effect of Polimag S fertilizer on the macronutrient content of the edible parts of three Welsh onion (Allium fistulosum L.) cultivars

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ nawożenia Polimagiem S na zawartość makroelementów w częściach jadalnych trzech odmian siedmiolatki (Allium fistulosum L.)

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Welsh onions are characterized by a relatively high storage potential, high nutritional value and mild flavor, which contribute to their growing popularity among consumers. The aim of this study was to determine the effect of Polimag S fertilizer applied at two doses on the macronutrient content of edible parts of three Welsh onion cultivars. A two-factorial field experiment was performed in a randomized block design with three replications. It was set up in the Experimental Garden of the University of Warmia and Mazury in Olsztyn, and conduccted in 2010-2011. The experimental factors were: (1) Welsh onion cultivars Long White Ishikura, Parade and Performer, grown from seedlings for bunch harvest, and (2) the application of mixed fertilizer, Polimag S, at two doses of 0.072 kg m-2 and 0.144 kg m-2. The seedlings were grown in a greenhouse, where each year seeds were sown in boxes (50 cm x 30 cm), between 14 and 20 March, to grow seedlings. At the two- or three-leaf stage, they were planted out in a field between 17 and 26 April. Forty-two seedlings were planted on a plot, at the 20 cm x 30 cm spacing. Polimag S, applied as a supplemental fertilizer at two different doses, was mixed with soil immediately before the transplanting of seedlings. A single harvest was carried out manually. Marketable yield consisted of healthy Welsh onion plants, with thickened leaf-bases of more than 1 cm in diameter, free from diseases, pests and mechanical damage. The chemical composition of Welsh onion plants was evaluated immediately after harvest. The concentrations of macronutrients (total N, P, K, Mg, Ca, S) were determined in edible parts of Welsh onion plants. Statistical analysis revealed no significant effect of a cultivar on the macronutrient content of whole Welsh onion plants, scapes and leaves. Leaves were characterized by the highest macronutrient concentrations. Polimag S at a 50% dose contributed to a significant increase in the total nitrogen and phosphorus content of whole plants. Wide Ca:Mg, Ca:P, K:Mg and K:(Mg+Ca) ratios were noted in whole Welsh onion plants.
PL
Siedmiolatka charakteryzuje się dość dobrą trwałością pozbiorczą, dużą wartością dietetyczną oraz łagodnym smakiem, który wzbudza coraz większe zainteresowanie konsumentów warzyw. Celem badań była ocena zawartości makroelementów w częściach jadalnych 3 odmian siedmiolatki nawożonej zróżnicowanymi dawkami Polimagu S. W latach 2010-2011 – w Ogrodzie Zakładu Dydaktyczno-Doświadczalnego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – przeprowadzono 2-czynnikowe doświadczenie polowe w układzie losowanych bloków, w 3 powtórzeniach. Badano wpływ następujących czynników: odmiany siedmiolatki Long White Iskihura, Parade, Performer przeznaczonej na zbiór pęczkowy oraz nawożenie nawozem wieloskładnikowym Polimag S w dwóch dawkach – 0,072 kg m-2 i 0,144 kg m-2. Siedmiolatkę uprawiano z rozsady. Każdego roku, między 14. a 20, marca nasiona wysiewano w szklarni-mnożarce do skrzynek wysiewnych o wym. 50x30 cm. W kolejnych latach rośliny w fazie 2-3 liści sadzono pojedynczo na polu między 17. a 26. kwietnia. Na poletku sadzono 42 rośliny w rozstawie 20x30 cm. Uzupełniające nawożenie Polimagiem S w dwóch zróżnicowanych dawkach zastosowano mieszając nawóz z glebą bezpośrednio przed sadzeniem rozsady. Zbiór roślin wykonywano jednorazowo, ręcznie. Do plonu handlowego zaliczano rośliny o średnicy cebuli powyżej 1 cm, zdrowe, nieporażone przez choroby i szkodniki, bez uszkodzeń mechanicznych. Ocenę składu chemicznego siedmiolatki wykonano bezpośrednio po zbiorze. W częściach jadalnych określono zawartość makroelementów (N ogólny, P, K, Mg, Ca, S). Analiza statystyczna nie wykazała istotnego wpływu odmiany na zawartość badanych składników w całej roślinie, łodydze rzekomej oraz liściach asymilacyjnych. Analizując zawartość makroelementów w poszczególnych częściach jadalnych siedmiolatki wykazano, że najbardziej zasobne w te pierwiastki były liście asymilacyjne. Zastosowanie 50% nawożenia uzupełniającego Polimagiem S wpłynęło istotnie na zwiększenie zawartości N ogólnego i P w całych roślinach. W całych roślinach siedmiolatki stwierdzono zwiększone proporcje między Ca:Mg, Ca:P oraz K:Mg i K:(Mg+Ca).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

19

Numer

3

Opis fizyczny

p.709-722,ref.

Twórcy

  • Chair of Horticulture, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Prawochenskiego 21, 10-957 Olsztyn, Poland
  • Chair of Horticulture University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • Biesiada A., Kołota E., Adamczewska-Sowińska K. 2007. The effect of maturity stage on nutritional value of leek, zucchini and kohlrabi. Veg. Crops Res. Bull., 66: 39-45.
  • Błażewicz-Woźniak M., Kęsik T., Wach D., Konopiński M. 2008. The influence of conservation tillage on the mineral elements content in soil and chemical composition of onion. Acta Sci. Pol., Hort. Cult., 7(2): 61-72.
  • El-Fayoumy M.E., El-Gamal A.M. 1998. Effects of sulphur application rates on nutrients availability, uptake and potato quality and yield in calcaerous soil. Egypt. J. Soil Sci., 38(1-4): 271-286.
  • Filipek-Mazur B., Gondek K. 2005. Yielding and sulphur content in white mustard as the effect of application of multi-component fertilizers containing sulphur. Acta Agroph., 6(2): 343-351. (in Polish)
  • Franczuk J . 2000. Changes in vitamin C content in the onion variety Wolska, depending on the type of organic fertilization. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 71: 87-90. (in Polish)
  • Jurgiel-Małecka G., Suchorska-Orłowska J. 2008. The effect of nitrogen fertilization on content of microelements in selected onions. J. Elem., 13(2): 227-233.
  • Kołota E., Adamczewska-Sowińska K., Uklańska-Pusz C. 2012. Yield and nutritional value of Japanese bunching onion (Allium fistulosum L.) depending on the growing season and plant maturation stage. J. Elem., 17(4): 587-596, DOI: 10.5601/jelem.2012.17.4.03.
  • Kotowska J., Wybieralski J. 1999. Quantitative ratios between K, Ca and Mg in the soil and plants. Biul. Magnezol., 4(1): 104-110. (in Polish)
  • Kulczycki G. 2006. The influence of different potassium and nitrogen fertilization on the plant yield and light soil properties. Zesz. Nauk. UP Wrocław. Rol., 546(89): 229-236. (in Polish)
  • Majkowska-Gadomska J., Wierzbicka B. 2008. Content of basic nutrients and minerals in heads of selected varieties of red cabbage (Brasicca oleracea var. capitata f. rubra). Pol. J. Environ. Stud., 17(2a): 295-298.
  • Orłowski M., Jadczak D. 2003. Mineral content in the yield of onion storey (Allium cepa var. proliferum Targioni-Tozetti). J. Elem., 8(3): 169-173.
  • Rabinowitch, H.D., Brewster, J.L. 1990. Onions and allied crops. I. Botany, physiology, and genetics. CRC Press Inc. Boca Raton, Florida, USA, 273.
  • Radkowski A., Grygierzec B., Sołek-Podwika K. 1999. Content of mineral components in selected grass species and varieties. J. Elem., 10(1):121-128. (in Polish)
  • Tendaj M., Mysiak B. 2006. Yields of onion and shallot grown for bunches. Fol. Hort., 2: 186-191. (in Polish)
  • Tendaj M., Mysiak B. 2007. Usefulness of Japanese bunching onion (Allium fistulosum L.) for forcing in greenhouse. Acta Agrobot., 60(1): 143-146.
  • Wilk K., Rabikowska B. 1985. Effect of increasing doses of nitrogen, phosphorus and potassium on the yield of crops. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Rol., 42(152): 82-89. (in Polish)
  • Wróbel J., Marska E. 1998. Effect of fertilizer on the concentration of dolomite, calcium, magnesium and potassium in leaves and pods of two varieties of beans as an indicator of its biological value. Biul. Magnezol., 3(4): 199-205. (in Polish)
  • Żurawik A., Jadczak D., Żurawik P. 2013. The influence of selected agricultural factors on yield and content of some components of welsh onion (Allium fistulosum L.) ‘Sprint’. Acta Agrobot., 66(1): 105-112.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1a5768e4-3934-471a-9f5a-981b54b64825
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.