PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 454 | 2 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka suszarnicza wytłoków z jabłek

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano wpływ temperatury suszenia na dynamikę schnięcia wytłoków z jabłek odmiany „Kronselska". Suszenie prowadzono w warunkach konwekcji naturalnej w temperaturach: 60. 70, 80. 90, 100H°C przy początkowej wilgotności surowca 83%. Określono wpływ temperatury w komorze suszarki na szybkość suszenia oraz wartość współczynnika dyfuzji wody. Wyniki przedstawiono w postaci wykresów oraz równań korelacyjnych.
EN
The influence of air temperature on process of apple pomace drying was investigated. The pomace was made of the „Kronselska" variety apples and dried in conditions of natural convection. Measurements were taken at initial raw material moisture of 83% and at five drying temperatures: 60, 70, 80, 90, 100°C. Determined was the effect of air temperature in the chamber on the drying rate in the 1st Ilnd period, as well as the value of water diffusion coefficient. The result have been presented in form of diagrams and correlation equations.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

454

Numer

2

Opis fizyczny

s.409-416,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
autor
autor

Bibliografia

  • [1] KAMIŃSKI E. i in. 1994. Kinetyka wysychania krajanki z jabłek z uwzględnieniem skurczu suszarniczego. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. z 417: 223 -237.
  • [2] LEWICKI P. P., KORCZAK K. 1996. Modeling convective drying of apple. Proceedings of the 10 th IDS'96, Kraków, Poland 30 July - 2 August 1996, vol B: 965-972.
  • [3] PABIS S. 1965. Suszenie płodów rolnych. PWRiL, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1a4d7796-a441-4ab7-9a81-4ee4527fbee0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.