PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 69 | 04 |

Tytuł artykułu

Rybołówstwo 2030 według prognozy Banku Światowego

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Fisheries 2030 - the World Bank prognosis

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Istotne miejsce w rozwiązaniu problemów wyżywienia świata ma rybołówstwo, które dostarcza ok. 7% białka zwierzęcego przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji. Opracowana przez Bank Światowy prognoza zakłada dalszy rozwój sektora, dostawy ryb wzrosną ze 154 mln t w 2011 r. do 186 mln w 2030 r. W 2030 r. akwakultura zapewni 60% ryb przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji. Chiny będą odpowiadać za 37% światowej produkcji ryb (17% ryb morskich i 57% produkcji z akwakultury) oraz za 38% ogólnej światowej konsumpcji surowców (bez ryb paszowych). Według prognozy konsumpcja w latach 2010-2030 zmniejszy się w Japonii, Ameryce Łacińskiej, Europie, Azji Centralnej i Afryce Subsaharyjskiej. Przewiduje się istotne zmiany w układzie gatunkowym hodowlanych ryb, oczekiwany jest najszybszy wzrost światowych dostaw tilapii, ryb karpiowatych i pangi.
EN
Fishery which provides 7% of the animal proteins destined for direct consumption has an important place in solving the global problem of food supply. The prognosis developed by the World Bank foresees further growth of this sector where fish supply will rise from 154 million tons in 2011 to 186 million tons in 2030. In 2030 products stemming from aquaculture will amount to 60% of fish destined for direct consumption. China will produce 37% of the global fish production (17% sea fish and 57% aquaculture fish) and additionally, China will be responsible for 38% of global fish consumption (excluding fodder fish). According to prognosis the consumption for the period from 2010 to 2030 will decrease in Japan, Europe, Central Asia, Central America and Africa below the Sahara. Major changes are foreseen in the species makeup for the aquaculture fish and the quickest growth is estimated in the global deliveries of tilapia, carp species and trafish (panga).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

04

Opis fizyczny

s.14-16,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa, Akademia Morska w Gdyni, Gdynia

Bibliografia

  • [1] Bykowski P.J.: 2011. Żywność pochodzenia morskiego - korzyści dla zdrowia konsumenta. Przem. Spoż. 31-33, 12.
  • [2] Delgado C.L. i wsp.: Fish to 2020. World Fish Center Technical Report 62, Washington DC, 2010.
  • [3] FAO, 2010, World Aquaculture 2010. FAO fisheries and Aquaculture. Techn. Paper 2011.
  • [4] FAO 2012, The State of Fisheries and Aquaculture, Rome FAO.
  • [5] FAO 2013, Food Outlook. Biannual Report on Global Food Markets, FAO Rome.
  • [6] The World Bank, 2013, Report Number 83-177 GLBV, Fish to 2030.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1999106b-b6ef-4af9-a0cd-70cd36732448
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.