EN
The objective of this experiment was to investigate the effect of various concentrations of sucrose, 6-(γ,γ-dimethylallylamino)-purine (2iP) and pH values of Lloyd’s and McCown’s medium (1981, WPM) on the induction of lateral shoot growth in Chamaedaphne calyculata (L.) Moench. The explants were 2–3 cm nodal sections without the apex, with preserved leaves, from plants grown in vitro. The highest regenerative capacity was observed in culture media without cytokinin, with 58 mM sucrose content and pH 5.0. The lowest capacity for shoot organogenesis was reported in media with pH 5.6 with a higher sucrose content (88 mM) and 25 μM of 2iP. 80% of rooted explants were successfully transferred to ex vitro conditions. The survival rate of plantlets reached around 60% after three months of greenhouse cultivation.
PL
Badania podjęte w tej pracy miały na celu zbadanie wpływu różnych stężeń sacharozy, 6-(γ,γ-dimetyloallioamino)-puryny (2iP) oraz odczynu pH pożywki LLOYDA i MCCOWNA (1981,WPM) na efektywność procesu indukcji rozwoju pędów bocznych u Chamaedaphne calyculata (L.) Moench. Eksplantatami były fragmenty węzłowe pozbawione wierzchołka wzrostu pędu o długości od 2 do 3 cm, z zachowanymi liśćmi, pochodzące z roślin hodowlanych w kulturach in vitro. Najwyższy stopień regeneracji stwierdzono na podłożu bez dodatku cytokininy, zawierającym sacharozę w stężeniu 58 mM, o pH 5,0. Najsłabszą organogenezę pędową obserwowano na pożywkach o wyższym stężeniu sacharozy (88 mM), z 2iP o stężeniu 25 μM oraz o pH 5,6. 80% ukorzenionych eksplantatów pomyślnie przeniesiono do warunków ex vitro. Przeżywalność roślinek w warunkach szklarniowych po 3 miesiącach wynosiła około 60%.