PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 06 | 1 |

Tytuł artykułu

Jakość i stan higieniczny kiszonek z łubinu żółtego w zależności od terminu zbioru surowca i dodatków kiszonkarskich

Warianty tytułu

EN
Quality and hygienic condition of yellow lupine silages depending on the harvest date of green forage and additive to ensilaging

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2005-2007 w Zakładzie Doś¬wiadczalno-Dydaktycznym w Gorzyniu należącym do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Czynnikami badawczymi były: dwa terminy zbioru zielonki z łubinu żółtego odmiany ‘Parys’ (I – w fazie płaskiego strąka i II – w fazie dojrzałości zielonej nasion) oraz dodatki kiszonkarskie (biologiczny, chemiczny) i kontrola bez dodatku. Skład mikrobiologiczny kiszonek był zróżnicowany w poszczególnych latach badań. Kiszonki z zielonki zbieranej w fazie płaskiego strąka (I termin zbioru) zawierały istotnie więcej bakterii kwasu mlekowego, a mniej drożdży i Clostridium. Konserwant biologiczny powodował istotny wzrost zawartości bakterii kwasu mlekowego. Oba konserwanty wpłynęły na istotny spadek niekorzystnych bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, Clostridium, drożdży i grzybów pleśniowych, przy czym preparat chemiczny był bardziej skuteczny niż biologiczny. W badaniach nie stwierdzono istotnego wpływu terminów zbioru zielonki na skład chemiczny kiszonek, a zastosowane konserwanty modyfikowały zawartość kwasu mlekowego, amoniaku, cukrów redukujących i pH kiszonki.
EN
The research conducted in the period 2005-2007 was carried out at the Experimental Station Gorzyń belonging to the Poznań University of Life Sciences. The research components were two harvest dates of green forage yellow lupine cultivar ‘Parys’ (I – stage of flat pod and II – green ripeness seeds), ensilaging additives (biological and chemical) and control without additives. The microbiological composition of the silages in focus was differentiated in successive years of the research. Lupine silage of stage I (flat pod) contained significantly more lactic acid bacteria and less yeast and Clostridium. Biological additive caused a meaningful rise in the content of lactic acid bacteria. Both additives caused a noticeable decrease of the content of negative bacteria from the Enterobacteriaceae family, Clostridium, yeast and mould fungi; it should be stressed here that the chemical additive was more effective than the biological one. No vital influence of the green forage harvest date on chemical composition of silages was found during the studies. However, the additives differentiated the content of lactic acid, ammonia, reducing sugars and silage pH.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

1

Opis fizyczny

http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_15.pdf

Twórcy

  • Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Mazowiecka 45/46, 60-623 Poznań
autor

Bibliografia

  • CARRUTHERS K., PRITHIVIRAJ B., FE Q., CLOUTIER D., MARTIN R.C., SMITH D.L., 2000. Intercropping of corn with soybean, lupin and forages: silage yield and quality. J. Agron. Crop Sci. 185, 3L 177-185.
  • CONWAY E.J., 1962. Microdiffusion analysis and volumetric error. Crosby Lockwood, London.
  • DOLEŽAL P., ZEMAN L., SKLÁDANKA J., 2008. Effect of supplementation of chemical preservatives on fermentation process of lupine silage. Slovak J. Anim. Sci. 1: 30-38.
  • EGOROV I.F., MYSKOV N.P., 2001. Silage from narrow-leaved lupin and its mixturres. Kormoproizvodstvo 5: 27-28.
  • JANNASCH R.W., MARTIN R.C., 1999. The potential for capturing the forage yield of white lupin by intercropping with cereals. Biol. Agric. Hortic. 17, 2: 113-130.
  • MCDONALD P., HENDERSON A.R., 1964: Determination of water-soluble carbohydrates in grass. J. Sci. Food Agric. 15: 395-398.
  • MIKOŁAJCZAK J., SZEJNIUK W., GRABOWICZ M., PIŁAT J., 1998. Skład chemiczny i jakość kiszonek wyprodukowanych z różnymi dodatkami w warunkach produkcyjnych. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 462: 363-368.
  • OFFICIAL METHODS of analysis, AOAC. 1990. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, USA.
  • PODKÓWKA W., POTKAŃSKI A., 1993. Wpływ czynników chemicznych i fizycznych na przydatność pasz do zakiszania. Post. Nauk Roln. 1: 29-42.
  • RADKOWSKI A., KUBOŃ M., 2007. Wpływ technologii zbioru zielonek z użytków zielonych na jakość sporządzania kiszonek. Inż. Roln. 7, 95: 177-182.
  • SERRANO J.E., 1989. Chemical and nutritive values of three ensiled residues (broad beans, peas and soybean), in comparison with yellow lupin silage. W: Proceedings of the XVI International Grassland Congress, Nice. 983-984.
  • WRÓBEL B., 1997. Produkcja pasz na użytkach zielonych a straty składników pokarmowych. W: Materiały z konferencji w Muszynie 25-27.11.1997. 75-80.
  • WRÓBEL B., 2001. Ocena różnych technologii zbioru i zakiszania runi łąkowej w aspekcie jakości i wartości pokarmowej kiszonek. Pam. Puław. 125: 209-214.
  • ZIELIŃSKA K.J., GRZYBOWSKI R.A., STECKA K.M., SUTERSKA A.M., MIECZNIKOWSKI A.H., 2007. Wpływ preparatu bakteryjno-mineralno-witaminowego w procesie kiszenia runi łąkowej na hamowanie rozwoju pleśni toksynotwórczych. J. Res. Appl. Agric. Eng. 52, 4: 114-118.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-185b6e35-1589-4949-8dbd-4c892de8d15d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.