EN
The study covered 30 purebred Polish Large White (PLW) and 30 crossbred PLW × Polish Landrace (PLW × PL) fatteners, free of RYR1T gene and reared under standard conditions. The pigs were slaughtered at a mean live body weight of 105 kg and their carcasses were evaluated according to the reference method of Walstra and Merkus. The relationship was studied between selected carcass quality traits and the colipase (CLPS/DdeI) genotype. Within PLW fatteners the animals of AB genotype showed a significantly thicker backfat than those of genotype AA (3.33 vs. 2.87 cm). Within crossbreds, meat content of loin was significantly higher in AB than in AA pigs (53.70 and 50.02%, respectively).
PL
Badaniom poddano tuczniki wolne od RYR1T (genu wrażliwości na stres), z których 30 należało do rasy wielkiej białej polskiej (PLW), a 30 było mieszańcami F1 ras wielkiej białej polskiej z polską białą zwisłouchą (PLW × PL). Zwierzęta utrzymywano w ujednoliconych warunkach i ubijano przy masie ciała około 105 kg. Tusze dzielono na półtusze i wybrane wyręby, które dysekowano zgodnie z metodyką referencyjną Walstry i Merkusa, stosowaną w krajach Unii Europejskiej. Oceniono wybrane cechy tuszy na tle genotypu genu kolipazy (CLPS/DdeI). Wykazano istotny wpływ polimorfizmu tego genu na niektóre cechy związane z otłuszczeniem i umięśnieniem badanych tuczników. W obrębie rasy PLW osobniki o genotypie AB charakteryzowały się istotnie grubszą słoniną na łopatce (3,33 cm) niż osobniki AA (2,87 cm). W obrębie mieszańców PLW × PL wyższą zawartość mięsa (P≤0,05) stwierdzono w polędwicy heterozygot niż homozygot AA.