EN
The influence of competitive interactions between spring wheat and the undersown Persian clover, as well as the diversified density of plants, on the stomatal conductance and intensity of the processes of photosynthesis and transpiration in both species was evaluated during a pot experiment conducted between 2010 and 2012. The spring wheat and Persian clover cultivation methods – puresowing, cultivation in a mixture of the species and the density of plants – higher (consistent with recommendations of agricultural technology) and lower (decreased by 20% of the recommendeddensity) were the factors of the experiment. The gas exchange processes were analysed during 5 periods determined by the spring wheat development rhythm (leaf development, tillering, stemelongation, inflorescence emergence, ripeninig). Based on the quotient of the photosynthesis intensity and transpiration intensity, the water use efficiency (WUE) index was computed. It was shown that wheat cultivated with the undersown Persian clover was characterised by lower stomatal conductance, CO2 assimilation and transpiration. Water use efficiency in the process of photosyn-thesis did not change under the influence of the sowing method almost throughout most of the experimental period. In the mixture, the Persian clover photosynthesis intensity was lower than inthe pure sowing during the stages of the cereal tillering and ripening. In this sowing method, thelower stomatal conductance, transpiration and water use efficiency were recorded during the generative development of the cereal
PL
W doświadczeniu wazonowym, zrealizowanym w latach 2010–2012, oceniano wpływ oddziaływań konkurencyjnych między pszenicą jarą i wsiewką koniczyny perskiej oraz zróżnicowanego zagęszczenia roślin na przewodność szparkową oraz intensywność procesów fotosyntezy i transpiracji u obu gatunków. Czynnikami doświadczenia były: sposób uprawy pszenicy jarej i koniczyny perskiej –siew czysty, uprawa we wzajemnej mieszance; zagęszczenie roślin: większe (zgodne z zaleceniami agrotechniki), mniejsze (zmniejszone w stosunku do poprzedniego o 20%). Procesy wymiany gazowejanalizowano w pięciu okresach wyznaczonych przez rytm rozwojowy pszenicy jarej (wschody,krzewienie, strzelanie w źdźbło, kłoszenie, dojrzałość). Na podstawie ilorazu intensywności fotosyn-tezy i transpiracji obliczono współczynnik wykorzystania wody (WUE). Wykazano, że pszenica uprawiana z wsiewką koniczyny odznaczała się mniejszą przewodnością szparkową, asymilacją CO2 oraz transpiracją. Efektywność wykorzystania wody w procesie fotosyntezy prawie w całym badanym okresie nie zmieniała się pod wpływem sposobu siewu. W mieszance intensywność fotosyntezy koniczyny perskiej była mniejsza niż w siewie czystym w fazie krzewienia i dojrzałości zboża. W tym sposobie siewu mniejszą przewodność szparkową, transpirację oraz efektywność wykorzystania wody odnotowano w okresie rozwoju generatywnego zboża