PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 31 | 1 |

Tytuł artykułu

The effectiveness of the preparation medium-chain fatty acids (MCFA) and a herbal product on the growth performance of turkeys

Warianty tytułu

PL
Wpływ dodatku średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) i preparatu ziołowego na wyniki produkcyjne indyków

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The goal of the experiment was to specify the impact of glycerides of medium-chain fatty acid (AveMix MCT) additives and a herbal additive (AdiSan) on production results in turkeys. The research material covered 160 BIG-6 turkeys (hens) divided into 2 groups, 4 series in each group. The experiment lasted 15 weeks. The control group received compound feed, without additives, of organicacids and herbs. The compound feed for turkeys in the second group was enriched with a preparation of glycerides of medium-chain fatty acids (C6+C8)(AveMix MCT sil- AVEVE Biochem) in the amountof 1.4 (starter 1), 1.2 (starter 2), 1.0 (grower 1 and 2), 0.8 (finisher) kg/t and the additional herbal preparation AdiSan (AdiFeed), containing natural essential oils (thymol, cinnamon oil and eucalyptusoil) in the amount of 0.1 kg/t of the compound feed.Supplementing the feed ration for turkeys with the AveMix MCT and AdiSan additive highly significantly improved the final body mass compared to animals in the control group (9592.1 vs9109.7 g,P≤0.01). The Feed Conversion Ratio (FCR) was lower for birds in the control groupcompared to experimental turkeys (2.35 vs 2.27 kg/kg), although these differences were not statistically significant. The European Production Index was lower by 45 points (P≤0.01) in turkeys from the group receiving in their ration the additives AveMix MCT and AdiSan
PL
Celem badań było określenie wpływu dodatku glicerydów średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (AveMix MCT) oraz preparatu ziołowego (AdiSan) na wyniki produkcyjne indyków. Materiał badawczy obejmował 160 indyczek BIG-6. Ptaki podzielono losowo na 2 grupy, po 4 powtórzenia w każdej. Odchów ptaków prowadzono do wieku 15 tygodni. Ptaki z grupy kontrolnej (I) żywiono mieszankami paszowymi bez dodatku kwasów organicznych i ziół. Mieszanki dla ptaków z grupy II wzbogacono dodatkiem glicerydów średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (C6+C8;AveMix MCT sil- AVEVE Biochem)w ilościach (kg/t mieszanki):1,4 (starter 1), 1,2 (starter 2), 1,0(grower 1 i 2), 0,8 (finiszer) oraz 0,1 preparatu ziołowego AdiSan (AdiFeed), zawierającego naturalne olejki eteryczne (tymol, olejek cynamonowy i olejek eukaliptusowy).Końcowa masa ciała ptaków żywionych z zastosowaniem dodatku reparatów AveMix MCTi AdiSan, była istotnie większa w porównaniu z masą ciała ptaków z grupy kontrolnej (wiek 15. tyg.;9592,1g vs 9109,7g;P≤0,01), podobnie Europejski Wskaźnik Wydajności (387,2 vs 342,6;P≤0,01).Współczynnik wykorzystania paszy (FCR), u ptaków z grupy kontrolnej był gorszy w porównaniu ze wskaźnikiem (FCR) w grupie doświadczalnej (2,27 kg/kg i 2,35 kg/kg), przy czym różnica nie była istotna statystycznie

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

1

Opis fizyczny

p.47-57,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Animal Nutrition and Feed Management, Univeristy of Warmia and Mazury in Olsztyn, Michala Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Animal Nutrition and Feed Management, Univeristy of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Animal Nutrition and Feed Management, Univeristy of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Animal Nutrition and Feed Management, Univeristy of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
  • Department of Animal Nutrition and Feed Management, Univeristy of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
  • Department of Animal Nutrition and Feed Management, Univeristy of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • AKYUREK H., YEL A. 2011. Influence of dietary thymol and carvacrol preparation and/or an organic acidblend on growth performance, digestive organs and intestinal microbiota of broiler chickens.African J. Micro. Res., 5: 979–84.
  • ALLOUI M.N., SZCZUREK W., ŚWIĄTKIEWICZ S. 2013.The usefulness of prebiotics and probiotics in modernpoultry nutrition: A review. Ann. Anim. Sci., 13(1): 17–32.
  • AOAC. 2005. Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis. 17 th ed.Arlington V.A.
  • ALP M., MIDILLI M., KOCABAĞLI N., YILMAZ H., TURAN N., GARGILI A., ACAR N. 2012.The effects of dietaryoregano essential oil on live performance, carcass yield, serum immunoglobulin G level, and oocystcount in broilers. J. Appl. Poultry. Res., 21: 630–636
  • BENTO M.H.L., OUWEHAND A.C., TIIHONEN K., LAHTINEN S., NURMINEN P., SAARINEN M.T., SCHULZE H., MYGIND T., FISCHER J. 2013.Essential oils and their use in animal feeds for monogastric animals– Effects on feed quality, gut microbiota, growth performance and food safety: a review, Vet.Med-Czech., 58(9): 449–458.
  • BOZKURT M., KÜÇU ̈KYILMAZ K., ÇATLI A.U., ÇINAR M., ÇABUK M., ALÇIÇEK A. 2012. Effects of administering an essential oil mixture and an organic acid blend separately and combined to diets on broiler performance.Arch. Geflu ̈gelk., 2: 81–87
  • BRENES A., ROURA E. 2010.Essential oils in poultry nutrition: Main effects and modes of action. Anim.Feed. Sci. Tech., 158: 1–14.
  • DHAMA K., TIWARI R., KHAN R.U., CHAKRABORTY S., GOPI G., KARTHIK K., SAMINAHTHAN M., DESINGU P.A., SUNAKARA L.T. 2014.Growth promoters and novel feed additives improving poultry production and health, bioactive principles and beneficial applications: the trends and advances- a review.Int.J. Pharm., 10: 129–159.
  • DHAMA K., VERMA V., SAWANT P.M., TIWARI R., VAID R.K., CHAUHAN R.S. 2011.Applications of probiotics in poultry: enhancing immunity and beneficial effects on production performances and health– A review.J. Immunol. Immunopathol., 13(1): 1–19.
  • GANGULY S. 2013.Supplementation of prebiotics, probiotics and acids on immunity in poultry feed: a brief review.World Poult. Sci. J., 69: 639–648.
  • HEJDYSZ M., WIĄZ M., JÓZEFIAK D., KACZMAREK S., RUTKOWSKI A. 2012.Wpływ średniołańcuchowychkwasów tłuszczowych (MCFA) na wyniki odchowu kurcząt rzeźnych.Rocz. Nauk. PTZ, 8 (3): 9–17.
  • HERMANS D., MARTEL A., GARMYN A., VERLINDEN M., HEYNDRICKX M., GANTOIS I., HAESEBROUCK F.,PASMANS F. 2012.Application of medium-chain fatty acids in drinking water increases Campylobacter jejuni colonization threshold in broiler chicks. Poult. Sci., 91: 1733–1738.
  • HIPPENSTIEL F., ABDEL-WARETH A.A.A., KEHRAUS S., SUEDEKUM K.-H. 2011.Effects of selected herbs andessential oils, and their active components on feed intake and performance of broilers – A review.Arch. Geflugelk., 75: 226–234.
  • HUTH P.J., FULGONI V., JANDACEK R.J., JONES P.J., STONGE M.P., SENANAYAKE V. 2010.Bioactivity andemerging role of short and medium chain fatty acids. Lipid. Tech., 22 (12): 266–269.
  • HUYGHEBAERT G., DUCATELLE R., IMMERSEEL F. 2011.An update on alternatives to antimicrobial growth promoters for broilers. Vet. J., 187: 182–188.
  • KIRKPINAR F., BORAÜNLÜ H., ÖZDEMIR G. 2011.Effects of oregano and garlic essential oils on performance, carcase, organ and blood characteristics and intestinal microflora of broilers.Livest.Sci., 137: 219–225.
  • KRISHAN G., NARANG A. 2014. Feed Acidifiers As Natural Growth Promoters in Poultry.Feed. Int.J. Livest. Res., 4(7): 57–60.
  • LIPIŃSKI K., KALINIEWICZ J., TYWOŃCZUK J., STASIEWICZ M. 2011.Wpływ dodatków probiotycznych i ziołowych na produkcyjność i jakość mięsa indyków.Roczn. Nauk. Pol. Tow. Zoot., 7(2): 29–35.
  • MIKULSKI D., ZDUŃCZYK Z., JANKOWSKI J., JUŚKIEWICZ J. 2008.Effects of organic acids or natural plantextracts added to diets for turkeys on growth performance, gastrointestinal tract metabolism and carcass characteristics.J. Anim. Feed Sci., 17: 233–246.
  • MILBRADT E.L., OKAMOTO A.S., RODRIGUES J.C.Z., GARCIA E.A., SANFELICE C., CENTENARO L.P., ANDREATTIFILHO R.L. 2014. Use of organic acids and competitive exclusion product as analternative to antibiotic as a growth promoter in the raising of commercial turkeys.Poultry. Sci.,93: 1855–1861.
  • MILCZAREK A., OSEK M., OLKOWSKI B., KLOCEK B. 2012.Wpływ dodatku probiotyku, prebiotyku lubsynbiotyku na masę i pH przewodu pokarmowego kurcząt brojlerów żywionych dietami z udziałem różnych zbóż.Rocz. Nauk. Zoot., 39(1): 119–128.
  • ROSSI R., PASTORELLI G., CANNATA S., CORINO C. 2010.Recent advances in the use of fatty acids assupplements in pig diets: a review.Anim. Feed. Sci. Technol., 162: 1–11.
  • SHOKROLLAHIA B., YAVARIA Z., KORDESTANIA A.H. 2014.Effects of dietary medium-chain fatty acids on performance, carcass characteristics, and some serum parameters of broiler chickens. Brit. Poultry.Sci., 55(5): 662–667.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-16bc438b-675d-408c-a533-4e7575a1229f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.