EN
The release of copper, molybdenum, and selenium ions previously adsorbed on wheat bran and apple pomace was studied in vitro using human digestive enzymes. The highest desorption of copper was by gastric juice from wheat bran and apple pomace, while the largest quantities of molybdenum were desorbed by duodenal juice from wheat bran. The strongest binding during treatment with both digestive enzymes was found to be that of selenium to apple pomace.
PL
In vitro badano wpływ soków trawiennych człowieka na uwalnianie jpnów miedzi, molibdenu i selenu z dwóch preparatów błonnika (otręby pszenne i wytłoki jabłkowe). Stwierdzono duże zróżnicowanie stopnia desorpcji wymienionych pierwiastków w zależności od użytego soku trawiennego i preparatu. Najłatwiej uwalniana przez sok żołądkowy była miedź związana z otrębami (w ok. 75%), natomiast przez sok dwunastnicy związany z otrębami molibden (w ok. 70%). W warunkach działania obu soków trawiennych najtrwalsze okazały się połączenia selenu, zwłaszcza z wytłokami jabłkowymi. Przeprowadzone badania pozwalają sądzić, że spożycie preparatów błonnika pokarmowego może mieć istotny wpływ na dostępność dla organizmu człowieka niektórych pierwiastków śladowych.