PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1989 | 15(39) | 1 |

Tytuł artykułu

Stability of copper, molybdenum and selenium ions binding to the surface of dietary fibre preparations in simulated conditions of the human gastrointestinal tract

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Badania trwałości powierzchniowych połączeń jonów miedzi, molibdenu i selenu z preparatami błonnika w symulowanych warunkach przewodu pokarmowego człowieka

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The release of copper, molybdenum, and selenium ions previously adsorbed on wheat bran and apple pomace was studied in vitro using human digestive enzymes. The highest desorption of copper was by gastric juice from wheat bran and apple pomace, while the largest quantities of molybdenum were desorbed by duodenal juice from wheat bran. The strongest binding during treatment with both digestive enzymes was found to be that of selenium to apple pomace.
PL
In vitro badano wpływ soków trawiennych człowieka na uwalnianie jpnów miedzi, molibdenu i selenu z dwóch preparatów błonnika (otręby pszenne i wytłoki jabłkowe). Stwierdzono duże zróżnicowanie stopnia desorpcji wymienionych pierwiastków w zależności od użytego soku trawiennego i preparatu. Najłatwiej uwalniana przez sok żołądkowy była miedź związana z otrębami (w ok. 75%), natomiast przez sok dwunastnicy związany z otrębami molibden (w ok. 70%). W warunkach działania obu soków trawiennych najtrwalsze okazały się połączenia selenu, zwłaszcza z wytłokami jabłkowymi. Przeprowadzone badania pozwalają sądzić, że spożycie preparatów błonnika pokarmowego może mieć istotny wpływ na dostępność dla organizmu człowieka niektórych pierwiastków śladowych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

1

Opis fizyczny

p.113-118,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Technology and Hygiene of Human Nutrition, Agricultural University, Poznan, Poland
  • Department of Technology and Hygiene of Human Nutrition, Agricultural University, Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Cummings J. H.: Am. J. Clin. Nutr. (Suppl.) 1978, 31 (10), 21.
  • 2. Czermiński J.: Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym. PWN, Warszawa 1970, 108.
  • 3. Drews L. M., Kies C., Fox H. M.: Am. J. Clin. Nutr., 1979, 32 (9), 1983.
  • 4. Fields M., Ferretti R. J., Smith J. C. Jr., Reser S.: Am. J. Clin. Nutr., 1984, 39 (2), 289.
  • 5. Harmuth-Hoene A. R., Schlenz R.: J. Nutr. 1980, 110 (9), 1774.
  • 6. Ismail-Beigi F., Faraji B. Reinhold J. G.: Am. J. Clin. Nutr., 1977, 30 (10), 1721.
  • 7. Kubiak A., Stachowiak J., Wojtal R.: Roczniki AR, Poznań 1984, 151, 19.
  • 8. Mc Conell A. A., Eastwood M. A., Mitchell W. D.: J. Sci. Food Agr., 1974, 25, 1457.
  • 9. Mood R. R., Orly R. L. Morris N. M., Normand F. L.: J. Agric. Food Chem., 1981, 2, 449.
  • 10. Nowacka E., Bassendowska-Karska E., Muszyńska-Zimna E., Prochowska A., Kęsy-Dąbrowska J.: Żyw. Człow. Metab., 1986 12 (3), 202.
  • 11. Rasper V. F.: Food Technology 1979, 2, 40.
  • 12. Simpson K. M. and others: Am. J. Clin. Nutr. 1981, 34, 1469.
  • 13. Stachowiak J., Gawęcki J.: Acta Alimentaria Polonica 1989, 15 (1), 107.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-168a48b0-3517-48d0-a82e-a22d768d65dd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.