PL
Intensywny rozwój biotechnologii oraz coraz większe wymagania konsumentów sprzyjają tworzeniu nowej żywności otrzymywanej metodami inżynierii genetycznej (GMF). Wprowadzane modyfikacje genetyczne umożliwiają otrzymanie produktów żywnościowych, głównie pochodzenia roślinnego, o nowych cechach organoleptycznych, technologicznych, przechowalniczych, odżywczych i zdrowotnych. Ciekawą grupę dodatków do żywności stanowią biopreparaty wytwarzane przez zmodyfikowane genetycznie mikroorganizmy. Pomimo możliwości identyfikacji oraz znakowania GMO istnieje wiele obaw co do konsumpcji tych produktów. Dlatego decyzja o wprowadzaniu GMF na rynek powinna być potwierdzona wynikami badań laboratoryjnych, środowiskowych oraz precyzyjnymi regulacjami prawnymi, które nie będą budziły wątpliwości społeczeństwa.
EN
Intensive development of biotechnology and the increasing demands of consumers encourage creating of new genetically engineered foods (GMF). The introduced genetic modifications make it possible to receive food products, mainly of plant origin, with new organoleptic, technological, storing, nutritional, and health characteristics. An interesting group of food additives includes bio-products, produced by genetically modified microorganisms. Despite the possibility of identifying and labeling of GMOs, there are many concerns about the consumption of such products. Therefore, the decision to introduce GMF on the market should be justified, confirmed by laboratory and environmental tests, and compliant with precise regulations that will not raise doubts among the public.