PL
Zawartość sodu w diecie kobiet karmiących piersią nie wpływa w sposób znaczący na jego poziom w mleku kobiecym. Jednak zbyt duża podaż soli/sodu w diecie może być przyczyną zaburzeń stanu zdrowia, w tym m.in. podwyższenia ciśnienia tętniczego. Celem pracy była ocena zawartości sodu/soli w diecie kobiet karmiących piersią. Pobranie sodu i soli w grupie 53 kobiet karmiących wyłącznie piersią oceniono na podstawie 7-dniowego wywiadu nt. sposobu żywienia, z wykorzystaniem programu Dieta-FAO wer. 1.1. Średnie spożycie sodu z dietą kobiet karmiących piersią wynosiło 3344 mg /osobę/dzień (zakres od 681 mg/osobę/dzień do 5851 mg/osobę/dzień). Łączne spożycie soli (sól kuchenna i sód pochodzący z żywności, w przeliczeniu na sól) wynosiło 8,36 g/osobę/dzień i realizowało w 167% maksymalne dzienne spożycie soli (5 g) rekomendowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Najwięcej sodu w diecie kobiet karmiących piersią pochodziło z soli kuchennej dodawanej podczas przygotowywania posiłków w warunkach domowych (35%), a w następnej kolejności z przetworów zbożowych (24%), mięsa i przetworów mięsnych (17%) oraz mleka i przetworów mlecznych (13%).
EN
Sodium content in the breastfeeding women diet does not influence on its level in breast milk. However, too much intake of sodium/salt in the diet may be the cause of health disturbances, including hypertension. The aim of this study was to assess the sodium/salt content in the breastfeeding mothers diet. Sodium and salt intake of 53 exclusively breastfeeding women were estimated basing on 7-d dietary recall using "FAO-Diet" software. Mean sodium level in lactating women diet was 3344 mg/person/day (range from 681 mg/person/day to 5851 mg/person/day). Total salt consumption (kitchen salt and sodium from food converted into salt) amounted to 8,36 g/person/day and carries out the 167% maximum daily salt intake recommended by WHO (5 g). The salt added during cooking process at home comprising the highest amount of sodium in the breastfeeding mother diet (35%), followed by cereal products (24%), meat and meat products (17%) and milk and dairy products (13%).