PL
Częstość występowania nadciśnienia tętniczego jest bardzo wysoka i stale wykazuje tendencję wzrostową. Szacuje się, że ponad 1/4 populacji na świecie dotknięta jest tym schorzeniem. W badaniu INTERSALT obejmującym ponad 10 tys. osób wykazano istnienie dodatniej korelacji pomiędzy wielkośtią spożycia soli a wysokością ciśnienia krwi. Mechanizmy, przez które sód wpływa na ciśnienie krwi nie do końca są wyjaśnione. Istotne znaczenie ma sodowrażliwość, w której zaburzone są procesy regulujące wydalanie sodu przez nerki. Potwierdzeniem znaczenia wysokiego spożycia sodu dla rozwoju nadciśnienia są wyniki badań, które wskazują, iż obniżenie zawartości soli w diecie daje wymierny efekt w postaci redukcji ciśnienia tętniczego krwi, co idzie w parze ze znamiennym zmniejszeniem umieralności z powodu chorób układu krążenia.
EN
The prevalence of hypertension is very high and steadily is increasing. It is estimated that more than 1/4 of the world population is affected by the disease. The INTERSALT study involving over 10000 individuals has shown a positive correlation between the salt intake and blood pressure. The mechanisms by which sodium affects blood pressure are not fully explained. It is known that sodium sensitivity, in which the processes regulating the sodium excretion by the kidneys are disturbed, plays the important role in hypertension developing on high-salt diet. The study results, which have shown that decreasing of salt content in the diet results in a measurable blood pressure reduction confirm the importance of a high sodium intake for the hypertension development.