PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 38 | 6 |

Tytuł artykułu

Spożycie soli a nadciśnienie

Warianty tytułu

EN
Salt intake and hypertension

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Częstość występowania nadciśnienia tętniczego jest bardzo wysoka i stale wykazuje tendencję wzrostową. Szacuje się, że ponad 1/4 populacji na świecie dotknięta jest tym schorzeniem. W badaniu INTERSALT obejmującym ponad 10 tys. osób wykazano istnienie dodatniej korelacji pomiędzy wielkośtią spożycia soli a wysokością ciśnienia krwi. Mechanizmy, przez które sód wpływa na ciśnienie krwi nie do końca są wyjaśnione. Istotne znaczenie ma sodowrażliwość, w której zaburzone są procesy regulujące wydalanie sodu przez nerki. Potwierdzeniem znaczenia wysokiego spożycia sodu dla rozwoju nadciśnienia są wyniki badań, które wskazują, iż obniżenie zawartości soli w diecie daje wymierny efekt w postaci redukcji ciśnienia tętniczego krwi, co idzie w parze ze znamiennym zmniejszeniem umieralności z powodu chorób układu krążenia.
EN
The prevalence of hypertension is very high and steadily is increasing. It is estimated that more than 1/4 of the world population is affected by the disease. The INTERSALT study involving over 10000 individuals has shown a positive correlation between the salt intake and blood pressure. The mechanisms by which sodium affects blood pressure are not fully explained. It is known that sodium sensitivity, in which the processes regulating the sodium excretion by the kidneys are disturbed, plays the important role in hypertension developing on high-salt diet. The study results, which have shown that decreasing of salt content in the diet results in a measurable blood pressure reduction confirm the importance of a high sodium intake for the hypertension development.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

6

Opis fizyczny

s.457-465,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Zdrojewski T., Szpakowski P., Bandosz R, et al.: Arterial hypertension in Poland in 2002. J. Hum. Hypert., 2004, 18, 557-562. doi:10.1038/sj.jhh. 1001739 Published online 6 May 2004.
  • 2. Havas S., Dickinson B.D., Wilson M.: The urgent need to reduce sodium consumption. JAMA 2007, 298, 1439-1441.
  • 3. Kokot F.: Gospodarka wodno-elektrolitowa i kwasowo-zasadowa w stanach fizjologii i patologii.. Warszawa PZWL, 2003.
  • 4. Michell A.R.: The clinical biology of sodium. New York, Elsevier, 1995
  • 5. Morris M.J., Na E.S., Johnson A.K.: Salt craving: The psychobiology of pathogenic sodium intake. Physiol. Behav. 2008, 94, 709-721.
  • 6. Busch J.: Salt reduction and the consumer perspective. New Food 2010, 2/10, 36-39
  • 7. Ołtarzewski M., Szponar L.: Spożycie sodu w populacji polskiej a ryzyko zagrożenia zdrowia. Zdr. Publ., 2006, 116, 149-151
  • 8. Mancia G., De Backer G., Dominiczak A., et al.: 2007 Guidelines for the Management of Arterial Hypertension.The Task Force for the Management of Arterial Hypertension of the European Society of Hypertension (ESH) and of the European Society of Cardiology (ESC). Eur. Heart J., 2007,28, 1462-1536
  • 9. Heilpern K.: Pathophysiology of hypertension. Ann. Emerg. Med., 2008, 51, Suppl. S5-S6
  • 10. Więcek A., Nieszporek T.: Nadmierne hamowanie aktywności układu renina-angiotensyna-aldosteron nie jest zawsze korzystne. Post. Nauk Med. 2009, 10, 782-788.-
  • 11. Januszewicz A.: Nadciśnienie tętnicze. Zarys patogenezy, diagnostyki i leczenia. Kraków, Med. Prakt., 2002.
  • 12. Januszewicz A., Prejbisz A.: Nadciśnienie tętnicze. W: Choroby Wewnętrzne. Red. Szczeklik A. Kraków, Med. Prakt. 2005, 335- 350.
  • 13. Intersalt Cooperative Research Group: Intersalt: An international study of electrolyte excretion and blood pressure. Results for 24 hour urinary sodium and potassium excretion. Br. Med. J., 1988, 297, 319-328.
  • 14. Stamler J., Rose G., Stam- ler R., et al.: INTERSALT study findings. Public health and medical care implications. Hypertension 1989, 14, 570-577.
  • 15. MacMahon S., Pęto R., Cutler J., et al.: Blood pressure, stroke, and coronary heart disease. Part I, prolonged differences in blood pressure: prospective observational studies corrected for the regression dilution bias. Lancet 1990, 335, 765-774
  • 16. Perry L.J., Beevers D.G.: Salt intake and stroke: a possible direct effect. J. Hum. Hypertens., 1992, 6, 23-25.
  • 17. Strazzullo P, D’Elia L., Kandala N.B., Cappuccio F.P.: Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: meta-analysis of prospective studies. Br. Med. J. 2009, 339, 45-67
  • 18. Negrusz-Kawecka M.: Udział sodu w etiopatogenezie pierwotnego nadciśnienia tętniczego. Adv. Clin. Exp. Med., 2004, 13, 101-107
  • 19. Widecka K., Brzeziński A., Dziura J., i wsp.: Zmienność ciśnienia i jego rytm dobowy u chorych sodowrażliwych i sodoniewrażliwych z samoistnym nadciśnieniem tętniczym. Nadciśnienie Tętnicze 2004, 8, 375-384.
  • 20. Luft F.C., Miller J.Z., Grim C.E., et al.:. Salt-sensitivity and resistance of blood pressure: age and race as factors in physiological responses. Hypertension 1991, 17, Supl. I, 1102
  • 21. Weidmann P, Ferrari P. Central role of sodium in hypertension in diabetic subjects. Diab. Care 1991, 14, 220-224.
  • 22. Weinberg M., Fineberg N.: Sodium and volume sensitivity of blood pressure. Age and pressure change over time. Hypertension 1991, 18, 67-71.
  • 23. Melander O., Groop L., Hulthen U.L.: Effect of salt on insulin sensitivity differs according to gender and degree of salt sensitivity. Hypertension 2000, 35, 827-831.
  • 24. Hamlyn J.M., Manunta R: Endogenous ouabain: A link between sodium intake and hypertension. Current Hypertension Reports 2011, 13, 14-20.
  • 25. Czerwieńska B., Chudek J., Więcek A.: Steroidy kardiotoniczne (kardiotoniny) w nadciśnieniu tętniczym. Terapia 2009, 227, 6-10.
  • 26. Adamczak M., Piecha G., Kuczera P., Więcek A.: Znaczenie patogenetyczne endogennych steroidów kardiotonicznych w nadciśnieniu tętniczym. Nefrol. Dial. Pol., 2010, 14, 71-76
  • 27. Rodriguez-Iturbe B.: Renal infiltration of immunocompetent cells: cause and effect of sodium-sensitive hypertension. Clin. Exper. Nephrol. 2010, 14, 105-111.
  • 28. Hooper L., Bartlett C., Davey Smith G., Ebrahim S.: Systematic review of long term effects of advice to reduce dietary salt inadults. Br. Med. J. 2002, 335, 628-632.
  • 29. Lackland D., Egan B.M.: Dietary salt restriction and blood pressure in clinical trials. Current Hypertension Reports 2007, 9, 314-319.
  • 30. Midgley J.P., Matthew A.G., Greenwood C.M., Logan A.G.: Effect of reduced dietary sodium on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. JAMA 1996, 275, 1590-1597.
  • 31. Dyer A.R., Elliott P., Shipley M.: Urinary electrolyte excretion in 24 hours and blood pressure in the INTERSALT Study. II. Estimates of electrolyte-blood pressure associations corrected for regression dilution bias. The INTERSALT Cooperative Research Group. Am. J. Epidemiol., 1994, 139, 940-951
  • 32. Ascherio A., Rimm E.B., Hernan M.A., et al.: Intake of potassium, magnesium, calcium, and fiber and risk of stroke among US men. Circulation 1998, 98, 1198-1204
  • 33. Appel L.J., Moore T.J., Obarzanek E., et al.: A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. NEJM 1997, 336, 1117-1124.
  • 34. Sacks F.M., Svetkey L.P., Vollmer W.M.: Effects on Blood Pressure of Reduced Dietary Sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Diet. (The DASH-Sodium Trial). DASH-Sodium Collaborative Research Group. NEJM 2001, 344, 3-10
  • 35. Joint WHO/FAO expert consultation on diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. 2003, Geneva. Available at http://www.who.int/hpr/NPH/docs/who_fao_experts_report.pdf. Accessed October 21, 2003. Scientific Advisory Committee on Nutrition, Salt and Health. 2003

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-13a625e6-607c-4af2-95c0-94640224f069
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.