PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 04 | 1 |

Tytuł artykułu

Spożycie żywności ekologicznej w wybranych obszarach kraju

Warianty tytułu

EN
Consumption of organic food in chosen area's of Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Najwyższy poziom spożycia wybranych produktów ekologicznych występuje w Polsce Środkowej natomiast niższą konsumpcję prezentują gospodarstwa domowe Polski Północnej i Południowej. Niezależnie i poziomu wydatków na żywność ekologiczną, struktura jej spożycia jest zbliżona w badanych obszarach kraj Badani głównie spożywają produkty pochodzenia roślinnego, gdyż są one dostępne i atrakcyjne asortymentom
EN
The greatest consumption of selected organic foods is in the Central Poland, and the lowest in the families living in the Northern and Southern Poland. Despite of consumption expenses, the structure of organic food consumption does not differ in the analyzed areas of Poland and the people surveyed are mainly interested in vegetables and vegetable-based products, because of their availability and variety.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

1

Opis fizyczny

s.64-67,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Marketingu i Analiz Rynkowych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 4, 10-745 Olsztyn
autor

Bibliografia

  • Alfoldi T., Lockeretz W., Niggli U. (2000): IFOAM 2000 - The World Grows Organic. Proceedings 13,h International IFOAM Scientific Conference.Zurich.
  • Grykień S. (1997): Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. Wieś i Rolnictwo, nr 2.
  • Gulbicka B. (2000): Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. IERiGŻ, Warszawa.
  • Metera D., Bednarek A. (1999): Marketing produktów ekologicznych w północno-wschodniej Polsce. Fundacja IUCN Poland, Warszawa.
  • Michelsen J., Hamm U., Wynen E., Roth E. (1999): The European Market for Organie Products: Growth and Development. Hohenheim University, Germany.
  • Runowski H. (1999): Organizacyjno-ekonomiczne aspekty rolnictwa ekologicznego. Wydawnictwo SGGW Warszawa.
  • Senauer B., Asp E., Kinsey J. (1993): Food Trends and the Changing Consumer. Eagan Press, St. Paul, Minnesota, USA.
  • Zysnarska E. (1997): Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju produkcji żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi. Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-138dae44-e010-4d50-a46d-88d9d58b637d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.