PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2016 | 04 |

Tytuł artykułu

Aktywność antymikrobiologiczna folii PLA powlekanych ekstraktami z Macrolepiota konradii

Warianty tytułu

EN
Antimicrobial activity of PLA films coated with Macrolepiota konrsdii extracts

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była analiza właściwości antymikrobiologicznych ekstraktów z Macrolepiota konradii. Ponadto podjęto próbę modyfikacji folii PLA przez jej powlekanie w kierunku uzyskania właściwości antybakteryjnych. Założono, że do uzyskania powłoki aktywnej zostaną wykorzystane substancje aktywne produkowane przez czubajkę gwiaździstą. Na podstawie przeprowadzonych doświadczeń stwierdzono, że badany szczep czubajki gwiaździstej wykazał zdolność do hamowania wzrostu bakterii. Ekstrakty chloroformowo-acetonowe z płynu pofermentacyjnego charakteryzowały się dużą aktywnością antybakteryjną. Hamowały bowiem wzrost zarówno bakterii Gram dodatnich (S. aureus, M. luteus), jak i Gram ujemnych (E. coli). Nie ograniczyły natomiast wzrostu B. atrhophaeus. Ekstrakty z fazy dolnej (octan etylu) oraz próby kontrolnej (czysta pożywka) nie wykazywały aktywności względem wymienionych drobnoustrojów. Przeprowadzone badania wykazały, że powlekane folie aktywne zawierające ekstrakt posiadały właściwości antybakteryjne względem ziarniaków oraz pałeczek nieznacznie wyższe niż powłoki z czystego nośnika (etylocelulozy). Analizując ich wpływ na drobnoustroje stwierdzono, że bardziej wrażliwy na działanie ekstraktu okazał się gronkowiec złocisty niż pałeczka okrężnicy.
EN
The aim of the study was evaluation of antimicrobial properties of Macrolepiota konradii extracts. The goal was also modification of PLA (polylactide) film by coating with ethylcellulose containing M. konradii extracts. The results of the study showed that M. konradii strain was able to inhibit the growth of bacteria. Chloroform-acetone extract from fermentation broth had good antimicrobial properties. It has inhibited Gram-positive cells (Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus) as well as Gram-negative (Escherichia coli) bacteria. The growth of Bacillus athrophaeus has not been inhibited. Extracts from lower phase (ethyl acetate) and from control sample (pure medium) did not show any activity. It was also demonstrated that coated PLA containing active substances had better antimicrobial activity against cocci and rods than pure ethylcellulose layer had. It is also important that M. lepiota extracts had higher activity against S. aureus than against E. coli cells.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

04

Opis fizyczny

s.57-60,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, al. Piastów 17, 70-310 Szczecin
  • Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, al. Piastów 17, 70-310 Szczecin

Bibliografia

  • [1] Nowacka M., 2010: Nowa generacja opakowań ograniczających wzrost mikroorganizmów. Ważenie Dozowanie Pakowanie 04, 46-48
  • [2] Norma ASTM E 2180-01
  • [3] Dulger B., Yilmaz F., Gucin R, 2008: Antimicrobial Activity of Three Macrolepiota Species from Turkey. Asian Journal of Chemistry, Vol. 20, No 5, 3945-3948
  • [4] Dulger B., Yilmaz F., Gucin F., 1998: J. Kukem, 21, 7
  • [5] Alves M. J., Ferreira I. C., Froufe H. J., Abreu R. M., Martins A., Pintado M., 2013: Antimicrobial activity of phenolic compounds identified in wild mushrooms, SAR analysis and docking studies. J Appl Microbiol.; 115 (2): 346-5
  • [6] Kim K., Park K., Choi S. and Lee K., 2009: Macrolepiotin, a new indole alkaloid from Macrolepiota neomastoidea. The Journal of Antibiotics 62, 335-338
  • [7] Bonilla J., Fortunati E., Vargas M., Chiralt A., Kenny J. M. 2013. Effects of chitosan on physicochemical and antimicrobial properties of PLA films, J Food Eng, 119:236-243
  • [8] Makwana S., Choudhary R., Dogra N., Kohli P., Haddock J. 2014. Nanoencapsulation and immobilization of cinnamaldehyde for developing antimicrobial food packaging material. LWT - Food Science and Technology 57:470-476
  • [9] Erdohan Z.Ö., Çam B., Turhan K., N. 2013. Characterization of antimicrobial polylactic acid based films. Journal of Food Engineering 119:308-315

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1388f10a-3b26-4c83-b3b8-118253d910e3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.