PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 11 |

Tytuł artykułu

Production of biodegradable packaging materials by extrusion-cooking

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Produkcja biodegradowalnych materialow opakowaniowych metoda ekstruzji

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
PL

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Opis fizyczny

p.252-260,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Food Process Engineering, University of Life Sciences in Lublin, Doswiadczalna 44, 20-236 Lublin, Poland
autor

Bibliografia

  • Czerniawski B., Michniewicz J. 1998: Opakowania Żywności. Agro Food Technology, Czeladź.
  • Fritz J, Link U., Braun R. 2001: Environmental impacts of biobased/biodegradable packaging, Starch, nr. 53, p. 105.
  • Gruin 1.2003: „Materiały polimerowe”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Janssen L.P.B.M., Mościcki L. 2006: Thermoplastic starch as packaging materiał, Acta Sci. Pol., Tecbnica Agraria, 5(1).
  • Leszczyński W. 2001: Materiały opakowaniowe z polimerów biodegradowalnych, Przemysł Spożywczy, nr 8, str.81.
  • Mitrus M. 2005: Changes of specific mechanical energy during extrusion cooking of thermoplastic starch. TEKA Kom. Mot. Energ. Roln., 5, 152-157.
  • Mitrus M. 2006: Investigations of thermoplastic starch extrusion cooking process stability, TEKA Kom. Mot. Energ. Roln., 6A, 138-144.
  • Mościcki L., Mitrus M. 2001: Energochłonność procesu ekstruzji, Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 1, s. 186-194.
  • Mościcki L., Mitrus M. 2001: Przepływ energii cieplnej w ekstruderze dwuślimakowym, Teka Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa, 1, s. 195-208.
  • Oniszczuk T. 2006: Effect of parameters of injection moulding process on the structural properties of thermoplastic starch packaging materials, PhD Thesis, Department of Food Process Engineering, Lublin Agricultural University, Lublin.
  • Oniszczuk T. 2008: „Zastosowanie Włókien Naturalnych w Produkcji Biodegradowalnych Materiałów Opakowaniowych. W: Metody fizyczne diagnostyki surowców roślinnych i produktów spożywczych. Red. B. Dobrzański jc., Wyd. Nauk. Fundacji Rozwoju Nauk Agrofizycznych, Lublin: s. 171 - 180.
  • Ryu G.H., Ng P.K.W. 2001: Effects of selected process parameters on expansion and mechanical properties of wheat flour and commeal extrudates, Starch, 53, 147-154.
  • Sikora T„ Gimeza M. 2008: „Elementy towaroznawstwa”, WSiP Warszawa, s. 102.
  • Suprakas S. R., Mosoto B. 2005: „Biodegradable polymers and their layered silicate nanocomposites: In greening the 21st century materials world”, Canada Research Chair on Polymer Phisics and Nanomaterials, Chemical Engineering Department, Universite Laval, Sainte-Foy, Que., Canada GIK 7P4.
  • Wójtowicz A., Mitrus M. 2010: Effect of whole wheat flour moistening and extrusion-cooking screw speed on the SME process and expansion ratio of precooked pasta products, TEKA Kom. Mot. Energ. Roln., 10, 517-526.
  • Wójtowicz A., 2008: Influence of legumes addition on proceeding of extrusion-cooking process of precooked pasta, Teka Kom. Mot. Energ. Roln. - OL PAN, 8a, 209-216.
  • Wójtowicz A., Mościcki L. 2008: Energy consumption during extrusion-cooking of precooked pasta, Teka Kom. Mot. Energ. Roln. - OL PAN, 8, 311-318 (80:20).
  • Żakowska H. 2005: Recykling Odpadów Opakowaniowych wyd. Centralny Ośrodek Badawczo- Rozwojowy Opakowań, Warszawa.
  • Żakowska H. 2004: Ocena ekologiczna opakowań prowadzona w Cobro. Ważenie-Dozowanie- Pakowanie nr. 4 str.28-30.
  • Żakowska H. 2003: Opakowania Biodegradowalne, wyd. COBRO Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-12fe70f4-8626-4cf2-a724-08573155dcf9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.