PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 72 | 06 |

Tytuł artykułu

Dobrze zapakowane

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Well-packed

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Opakowania do żywności, to wyroby przemysłowe przeznaczone do umieszczania w nich artykułów spożywczych. Celem ich stosowania jest ochrona żywności przed czynnikami mogącymi powodować pogorszenie jej jakości (światło, dostęp tlenu zanieczyszczenia chemiczne, obecność drobnoustrojów, uszkodzenia mechaniczne). Muszą one zagwarantować bezpieczeństwo zdrowotne przechowywanej żywności i zapewniać ochronę zdrowia konsumentów. Opakowania pełnią też funkcje informacyjną i marketingową. W artykule scharakteryzowano rodzaje opakowań (metalowe, szklane, papierowe, z tworzyw sztucznych) oraz omówiono ich zastosowanie do pakowania żywności. W zależności od rodzaju surowca użytego do ich produkcji, opakowania mają zróżnicowane właściwości i różną przydatność do przechowywania żywności. Służą do pakowania produktów spożywczych, półproduktów oraz dań z barów szybkiej obsługi i serwowanych na wynos (kanapki, zupy, surówki, sałatki, frytki, pizza, smażony kurczak, gotowe zestawy obiadowe, desery). Opakowania stanowią niezbędne wyposażenie zakładów produkujących żywność, sklepów, domów, lokali gastronomicznych oraz firm cateringowych.
EN
Food packagings are the industrial products intended to contain food. The purpose of their use is to protect food against factors that may cause the deterioration of its quality (light, oxygen, chemical pollution, the presence of microorganisms, mechanical damage). They must guarantee the health safety of the stored food and ensure the protection of the consumer's health.Food packagings also play information and marketing functions. In the article were described types of packaging (metal, glass, paper, plastic) and were discussed their use for food packaging. Depending on the type of material used for the production, packagings have different properties and suitability for food storage. They are used for packaging food products, semi-finished products and ready to eat dishes from fast food bars and takeaways (sandwiches, soups, salads, chips, hambergers, pizza, fried chicken, lunch kits, desserts). Packagings are essential equipment for food manufactures, stores, households, restaurants and catering companies.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

72

Numer

06

Opis fizyczny

s.10-13,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Czerniawski B. 2005. „Ocena higieniczno-sanitarna folii z tworzyw sztucznych przewidzianych do kontaktu z żywnością". Opakowania 2: 36-39.
  • [2] Czerniawski B. 2005. „Rynek folii PE w kraju na tle krajowego i europejskiego rynku folii giętkich". Opakowania 6: 6-11.
  • [3] Czerwińska D. 2017. „Zasady żywienia. Część 1 i 2". Wydawnictwo WSiP-Rea, Warszawa.
  • [4] Jakowski S. 2005. „Wytyczne ogólne dotyczące pakowania żywności". Opakowania 9: 10-11.
  • [5] Kaczmarczyk M., K. Samsonowska. 2016. „Jakość zdrowotna materiałów opakowaniowych i opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością." Problemy Jakości 48 (3): 20-24.
  • [6] Kawecka A., A. Cholewa-Wójcik. 2017. „Jakość opakowania jako determinanta bezpieczeństwa żywności w kontekście wymagań społecznych konsumentów." Żywność: Nauka-Technologia-Jakość 3 (112): 138-148.
  • [7] Kondratowicz J., E. Burczyk, J. Zapadka. 2010. „Barwa opakowań jako element marketingu produktów spożywczych". Chłodnictwo 45 (3): 56-59.
  • [8] Michniewicz J. 2001. „Niektóre aspekty doboru opakowań jednostkowych do pakowania żywności". Opakowania 9: 16-20.
  • [9] Panasiewicz M., J. Mazur. 2017. „Nowa generacja opakowań do żywności" Gospodarka Mięsna 04: 20-24.
  • [10] Sykut B., K. Kowalik, R Droździel. 2013. „Współczesne opakowania dla przemysłu żywnościowego". Nauki Inżynierskie i Technologie 3 (10): 114-122.
  • [11 ] Świątecka D., H. Podsiadło. 2007. „Wymagania stawiane opakowaniom do produktów spożywczych i metody badania tych opakowań". Opakowania 9:50-55.
  • [12] Świderski E, B. Waszkiewicz-Robak. 2010. „Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii", Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • [13] Żakowska H. 2009. „Opakowania z polilaktydu (PLA) do wyrobów przemysłu mleczarskiego". Przemysł Mleczarski 8: 40-42.
  • [14] Żakowska H. 2015. „Opakowania biodegradowalne do żywności". Przemysł Spożywczy 69 (7): 26-30.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1265d7d2-f38d-45a0-bed3-aee1cf222784
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.