PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 13 | 2 |

Tytuł artykułu

Innowacyjność przedsiębiorstw spożywczych – zastosowanie dynamicznego wskaźnika innowacyjności

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Innovativeness of food enterprises – applaying the dynamic innovation index

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono zagadnienie pomiaru innowacyjności w odniesieniu do przedsiębiorstw, wybrane metody jej pomiaru oraz zaprezentowano rezultaty zastosowania jednej z nich. Analizie poddano próbę 8 przedsiębiorstw z działu Przetwórstwo spożywcze, sekcja Produkcja artykułów spożywczych i napojów (według PKD 2007). Do określenia innowacyjności wykorzystano dynamiczny wskaźnik innowacyjności. Wszystkie firmy zostały zaklasyfikowane do aktywnych innowacyjnie w badanym okresie a dwie do grupy przedsiębiorstw innowacyjnych.
EN
The research ąuestion of the paper is the innovation measurement in the relation to enterprises. The paper shows the selected methods of its measurement and the result of the implementation of one of these methods. The sample of the eight companies of food processing sector, food production division (according PKD 2007) were subject of the analysis. The dynamic innovation index has been implemented in order to estimate innovativeness. All of the companies have been classified as innovation active within the research period and two of then described as innovative companies.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

13

Numer

2

Opis fizyczny

s.335-340,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • Baczko T. (red.). 2010: Raport o innowacyjności gospodarki Polski w 2009 roku. Instytut Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk, Warszawa.
  • Bogliacino F., Pianta M. 2010: Profi ts, R&D and innovation. A model and a test. Paper for the seminar at GREDEG – Université de Nice Sophia-Antipolis, 20 May. [www.gredeg.cnrs.fr].
  • Bosma N., Levie J. 2010: Global Enterpreneurship Monitor 2009. Universidad del Desarrollo, 28-30. [www.gemconsortium. org]
  • Corona Armeta J.R., Boly V. 2007: How measure the innovation processes capacity. [www.iamot.org].
  • Degadt J. 2008: Innovation:concept, measurability, policy. The case of Belgium. Reasearch Centre for Enterpreneurship, Brussels.
  • Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłowych w latach 1998-2000. 2002: GUS, Warszawa.
  • Mizgajska H., Wściubiak Ł. 2009: Czynniki wpływające na aktywność innowacyjną zaawansowanych technologicznie firm produkcyjnych sektora MSP w Polsce. Innowacyjność w skali makro i mikro (red. B.Kryk, K. Piech). Wyd. Instytut Wiedzy i Innowacji, Warszawa. [http://www.instytut.info/].
  • Motyka S. 2011: Pomiar innowacyjności przedsiębiorstwa. Konferencja KZZ. [www.ptzp.org.pl].
  • Pomykalski A. 2001: Innowacje. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź.
  • Romijn H., Albaladejo M. 2002: Determinants of innovation capability in small electronics and software firms in southeast England. Research Policy, 31, 1053-1067.
  • Szalkiewicz W.K., Skonieczek A. 2009: Dynamiczny wskaźnik innowacyjności. Metoda badania innowacyjności. Wyd. Olsztyńska Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. prof. T. Kotarbińskiego, Olsztyn, Instytut Wiedzyi Informacji.
  • Zasady gromadzenia i interpretacja danych dotyczących innowacji. 2006: Wydanie III. Podręcznik Oslo. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Departament Strategii i Rozwoju Nauki – wydanie polskie.
  • [www.bomilla.com.pl], 04.02.2011.
  • [www.iamot.org], 04.02.2011.
  • [www.intereuropol.pl], 04.02.2011.
  • [www.jednosc-grojec.pl], 04.02.2011.
  • [www.mars.com/poland/pl], 04.02.2011.
  • [www.wawel.com.pl], 04.02.2011.
  • [www.sante.pl], 04.02.2011.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-12504d7e-8540-4bd5-8136-b4c1761c182a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.