PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2015 | 1 |

Tytuł artykułu

Zimnotłoczone oleje: lniany (wysoko- i niskolinolenowy) i rzepakowy. Który wybrać?

Warianty tytułu

EN
Cold pressed oils: flaxseed oil (high- and low-linolenic) and rapeseed oil. Which to choose?

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było porównanie olejów lnianych (wysoko- i niskolinolenowego) oraz rzepakowego tłoczonych na zimno, które w ostatnich latach stały się popularne na polskich stołach. Badania obejmowały ocenę jakości chemicznej poprzez analizę liczby kwasowej, nadtlenkowej i liczby jodowej oraz określenie składu kwasów tłuszczowych. Wyniki wartości liczb określających jakość olejów były na różnym poziomie, np. liczba kwasowa wahała się od 2,1 do 2,9 mg KOH/g, liczba nadtlenkowa od 0,7 do 1,3 meqO2/kg, a liczba jodowa w zakresie od 113,7 do 179,1 g/100g dla badanych olejów. Składy kwasów tłuszczowych dla wszystkich trzech olejów były różne, olej lniany niskolinolenowy posiadał ok. 70% kwasu linolowego (LA), olej lniany wysokolinolenowy posiadał ok. 55% kwasu alfa linolenowego (ALA), a olej rzepakowy posiadał ok. 65% kwasu oleinowego (OA). Analiza chromatograficzna wykazała również podwyższoną zawartość kwasu erukowego w oleju rzepakowym w porównaniu do olejów lnianych. Analizie poddano konieczność suplementacji diety kwasami omega-3 pod kątem właściwości prozdrowotnych.
EN
The study aimed at comparing two types of flaxseed oil (high- and low linolenic) and rapeseed oils, cold pressed, which have recently gained in popularity in Poland. The studies included evaluation of chemical quality by analysis of acid, peroxide and iodine values and determination of the fatty acid composition. The values that determine the oil quality were varied, e.g. the acid value ranged between 2,1 and 2,9 mg KOH/g, peroxide value between 0,7 and 1,3 meqO2/kg and iodine value between 113,7 and 179,1 g/100g for the tested oils. The fatty acid composition for all three oils were also different – low-linelonic flaxseed oil had about 70% of linolenic acid (LA), hgh0linolenic flaxseed oil had about 55% of alpha linolenic acid (ALA), while rapeseed oil had about 65% of oleic acid (OA). Chromatographic analysis also showed elevated levels of erucic acids in the rapeseed oil as compared with flaxseed oils. The necessity of dietary supplementation in omega-3 fatty acids for maintaining health was also presented.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

1

Opis fizyczny

s.39-45,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, ul.Wojska Polskiego 71b, 60-630 Poznań
autor
  • Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, ul.Wojska Polskiego 71b, 60-630 Poznań
autor
  • Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, ul.Wojska Polskiego 71b, 60-630 Poznań
  • Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, ul.Wojska Polskiego 71b, 60-630 Poznań

Bibliografia

  • [1] Ziemiański S., Fizjologiczna rola kwasów tłuszczowych n-6 i n-3 w ustroju człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem profilaktyki cywilizacyjnych chorób metabolicznych, Zakład Fizjologii i Biochemii Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia.
  • [2] Kłosiewicz-Latoszek L., Znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3 w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2002, XXIX, 1/2.
  • [3] Hasik J., Hryniewiecki L., Grzymisławski M., Dietetyka, PZWL 1999, wyd. 3.
  • [4] Kolanowski W., Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2007, XL, 3, s. 229–237.
  • [5] Nowak J.Z., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, Wszechświat, t. 110, 10–12/2009.
  • [6] PN-ISO 3960:1996 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
  • [7] PN-ISO 3961:1996 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby jodowej.
  • [8] PN-ISO 660 :1998/Ap1:1999/Az1:2000 Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości.
  • [9] Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 1(80), s. 27–44.
  • [10] European Commission Community Research: Project Report: Functional food science in Europe, Volume 1, Functional food science in Europe, Volume 2, Scientific concepts of functional foods in Europe, Volume 3, EUR-18591, Office for Official Publications of the European Communities, L-2985, Luxembourg 2000.
  • [11] Parry J.W., Cheng Z., Moore J., Yu L.L., Fatty acid composition, antioxidant properties, and antiproliferative capacity of selected cold-pressed seed flours, Journal of the American Oil Chemists’ Society, 2008, t. 85, s. 457–464.
  • [12] Tuberoso C.I.G., Kowalczyk A., Sarritzu E., Cabras P., Determination of antioxidant compounds and antioxidant activity in commercial oilseeds for food use, Food Chemistry, 2007, 103, s. 1494–1501.
  • [13] Yu L.L., Zhou K.K., Parry J., Antioxidant properties of cold-pressed black caraway, carrot, cranberry, and hemp seed oils, Food Chemistry, 2005, 91, s. 723–729.
  • [14] Codex Altimentarius Commission, Joint FAO/WHO Food Standards Programme 24 Session, Geneva, Switzerland, 2–7. 2001, Report of 17th session of codex committee on fats and oils, London, United Kingdom 19–23 February 2001, s. 27, 28, 29, 34, 35.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-11fc431e-8f59-47af-9bf0-8bf9991f89df
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.