PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 497 | 2 |

Tytuł artykułu

Różnorodność fenotypowa i chemiczna kilkunastu typów chrzanu Armoracia rusticana P. GAERTN., B. MEY and SCHERB.)

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Phenotypic and chemical diversity of several horseradish types (Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey and Scherb.)

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedmiotem badań było 15 typów chrzanu z różnych rejonów Polski oraz 1 pochodzący z Węgier: Babice, Balice, Biała, Drohiczyn, Garlica Murowana, Katarzynopole, Lublin, Olsztyn, Poznań, Radomsko, Różan, Szczecin, Wał Miedzeszyński, Węgierski, Wrocław, Zgierz. Wykonano pomiary biometryczne typowych wyrośniętych liści środkowych rozety, zmierzono powierzchnię blaszki liściowej, długość ogonka, długość i szerokość blaszki liściowej, szerokość górnej i dolnej jej ćwiartki. Określono plon korzeni, oznaczono w nich suchą masę, cukry, witaminę C, izotiocyjanian allilu. Różnice fenotypowe badanych typów sugerują ich znaczące zróżnicowanie genetyczne. Cechą najbardziej różnicującą fenotypowo badane typy była szerokość górnej ćwiartki blaszki liściowej, zaś najmniej długość i szerokość blaszki liściowej. Najmniejszą zmienność plonowania wykazały typy: Wrocław, Poznań i Lublin, zaś największą kolejno: Zgierz i Różan, Olsztyn oraz Węgierski i Garlica Murowana. Największe (ponad 500%) zróżnicowanie między badanymi typami stwierdzono pod względem ostrości smaku korzeni konsumpcyjnych, wyrażonej zawartością izotiocyjanianu allilu, duże pod względem zawartości suchej masy (16-40%) oraz cukrów ogółem (4,2-14 g), natomiast najmniejsze pod względem zawartości witaminy C (122-205 mg%). Biorąc pod uwagę czynnik plonotwórczy i chemizm korzenia konsumpcyjnego jednocześnie, na szczególną uwagę zasługują typy: Radomsko, Biała i Wał Miedzeszyński.
EN
The subject of research were 15 horseradish types originating from different regions of Poland and one from Hungary: Babice, Balice, Biała, Drohiczyn, Garlica Murowana, Katarzynopole, Lublin, Olsztyn, Poznań, Radomsko, Różan, Szczecin, Wał Miedzeszyński, Węgierski, Wrocław, Zgierz. Biometric measurements of typical leaves were taken. The area of the leaf blade, the length of the petiole, the length and width of the leaf blade, the upper and lower quarter width of the leaf blade were measured. The yield of main roots and the content of dry matter, total sugar, vitamin C and allyl isothiocyanate were determined. Phenotypic differences of the examined horseradish types suggest, that they are of a considerably genetic diverse. The most differentiating phenotypic feature was the upper quarter width of the leaf blade. The lowest yielding diversity was characteristic for the types: Wrocław, Poznań i Lublin, whereas the highest was found in: Zgierz, Różan, Olsztyn, Węgierski and Garlica Murowana. The most differentiation (over 500%) between tested types of horseradish was stated with respect to the pungency of taste of roots caused by the allyl isothiocyanate content. The types of horseradish were diversified with regard to the content of dry matter (16-40%) and total sugar (4.2-14 g) too. The lowest differentiation was observed in the content of vitamin C (122-205 mg%). Taking into consideration both: the yielding factor and chemism of horseradish roots, the types: Radomsko, Biała and Wał Miedzeszyński deserve particular attention.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

497

Numer

2

Opis fizyczny

s.423-430,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
autor
  • Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
autor
  • Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa

Bibliografia

  • Chroboczek E. 1967. Rośliny warzywne z roślin krzyżowych. PWRiL, Warszawa 179-196.
  • Dąbrowska B. 1970. Badania nad wpływem różnych sposobów uprawy chrzanu na wysokość i jakość plonu. Rozp. dokt., Inst. Prod. Ogrodn., SGGW, Warszawa: 146 ss.
  • Fritz D., Wiechmann J., Nebel H. 1987. Influence of provenance and harvest date on some quality properties of horse radish (Armoracia rusticana Ph. Gaertn.) for preservation purposes. Acta Horticulturae 220: 425-431.
  • Hashimoto S., Kameoka H. 1985. Sulfur- and nitrogen-containing neutral volatile components of Cruciferae. J. Food Sci. 50: 847-848.
  • Howard F. D., MacGillivray J. H., Yamagucki M. 1962. Nutrient composition of fresh California - grown vegetables. Bull. Calif. Agric. Exp. Stat.: 788.
  • Kraxner U., Wiechmann J., Fritz D. 1986. Einfluss der Wasserversorgung auf den Wachstumsverlauf, auf die ontogenetische Veränderung wertgebender Inhaltssloffe und auf die Bitterkeit von Meerrettich (Armoracia rusticana Ph. Gaertn., B. Mey. Et Scherb.). Landwirtschaft Forschung 39(4): 274-286.
  • Moravec J., Kvasnička S. 1963. Możnosti zvysovani produce a jakosti krenu (Olomouc). Bull. 7: 54.
  • Poniedziałek M. 1986. Wpływ biologicznych i agrotechnicznych czynników na zawartość lotnych związków siarki i aktywność peroksydazy w korzeniach chizanu (Armoracia rusticana Gaertn.). Zesz. Nauk. AR w Krakowie. Rozp. habil. 106: 60 ss.
  • Rhodes A. M. 1977. Horseradish problems and research in Illinois. Crop resources. D.S. Singler, Acad. Press, New York: 137-146.
  • Rhodes A.M., Carmer S.G, Cuorter J.W. 1969. Measurement and classification of genetic variability in Horseradish. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 94: 98-102.
  • Rhodes A.M., Cuorter J.W., Shurtleff M.C. 1965a. Identification of horseradish types. Trans Illinois State Acad. Sc. 58/2: 115-122.
  • Rhodes A.M., Cuorter J.W., Shurtleff M.C. 1965b. Improving horseradish through breeding. III. Res. 7: 17.
  • Siegel H., Hanke A., Schnitzler W.H. 1995. Aromaprofile ausgewählter Brassicaceae. Die industrielle Obst- und Gemüseverwertung 1: 31-34.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-11e257cb-3e1a-41fa-9819-5ab7a7729132
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.