PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 73 | 07-08 |

Tytuł artykułu

Właściwości błonnika pokarmowego

Warianty tytułu

EN
Properties of dietary fiber

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Błonnik pokarmowy pełni istotne funkcje fizjologiczne i metaboliczne w organizmie człowieka, znajdując zastosowanie w profilaktyce wielu chorób dietozależnych. W pracy przedstawiono źródła, właściwości i jego rolę w żywieniu ludzi. Omówiono ponadto właściwości funkcjonalne błonnika pokarmowego i wykorzystanie preparatów błonnikowych w technologii żywności, w tym ich zastosowanie do przygotowania potraw
EN
Dietary fiber has important physiological and metabolic functions in the human body, as well as usage in the prevention of many diet-related diseases. The paper presents sources, properties and its role in human nutrition. Moreover, the functional properties of dietary fiber and the use of cellulose preparations In food technology were also discussed, including its usefulness for preparing dishes

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

73

Numer

Opis fizyczny

s.14-19,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW, Warszawa
  • Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Anioła J., E. Piotrowska, K. Walczak, D. Górecka. 2008. „Zastosowanie mikronizowanych preparatów wysokobłonnikowych w wyrobach ciastkarskich”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4 (59), s. 103-110.
  • [2] Baca E., A. Kapka, M. Karaś, D. Zielińska. 2011. „Wpływ dodatku błonnika jabłkowego do mąki pszennej na właściwości funkcjonalne ciasta i jakość pieczywa”. Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (4), s. 868-871.
  • [3] Cegiełka A. 2012. „Zastosowanie olejów roślinnych i preparatów błonnikowych do produkcji burgerów z mięsa kurcząt”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 3 (82), s. 88-100.
  • [4] Ceglińska A., G. Cacak-Pietrzak, D. Dojczew, T. Haber, M. Szulik. 2007. „Wpływ dodatku form błonnika na jakość wybranych wyrobów ciastkarskich”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2 (51), s. 80-90.
  • [5] Czarniecka-Skubina E., J. Hamułka (red.) 2016. „Dobra praktyka żywieniowa gimnazjalistów”, Warszawa: Wyd. SGGW.
  • [6] Dolata W., E. Piotrowska, H. Makała, M. Krzywdzińska-Bartkowiak, M. Olkiewicz 2002. „Wpływ częściowego zastąpienia tłuszczu błonnikiem ziemniaczanym na kształtowanie jakości farszów i drobno rozdrobnionych produktów mięsnych”. Technologia Alimentaria. ACTA Scientiarum Polonorum 1 (2), s. 5-12.
  • [7] Elleuch M., D. Bedigian, O. Roiseux, S. Besbes, C. Blecker, H. Attia. 2011. „Dietary Fibre and fibre-rich by-products of food processing characterisation, technological functionality and commercial applications: a review”. Food Chemistry 124, s. 411-421.
  • [8] Gibiński M., D. Gumul, J. Korus. 2005. „Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4 (45), s. 49-60.
  • [9] Górecka D. 2009. „Błonnik pokarmowy - korzyści zdrowotne i technologiczne”. Przemysł Spożywczy 9, 63, s. 16-20.
  • [10] Górecka D., P. Janus, P. Borysiak-Marzec, K. Dziedzic. 2011. „Analiza spożycia błonnika pokarmowego i jego frakcji w Polsce w ostatnim dziesięcioleciu w oparciu o dane GUS”. Problemy Higieny i Epidemiologii 92, 4, s. 705-708.
  • [11] Górecka D., J. Anioła. 2014. „Charakterystyka składników bioaktywnych. Błonnik pokarmowy”, [w:] „Żywność prozdrowotna - składniki i technologia”, (Czapski J., Górecka D - red). Poznań, s. 100-113.
  • [12] Hać-Szymańczuk E. 2016. „Wykorzystanie preparatów błonnikowych w przemyśle spożywczym”. Przemysł Spożywczy 10 (60) s. 34-36.
  • [13] Jarosz M. (red.). 2012. „Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja”, Warszawa: Wyd. IŻŻ.
  • [14] Jurga R. 2010. „Błonnik pokarmowy - wzbogacanie produktów zbożowych”. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 9, 54, s. 26-29.
  • [15] Komolka P., D. Górecka. 2012. „Wpływ obróbki termicznej warzyw kapustnych na zawartość błonnika pokarmowego”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2 (81), s. 68-76.
  • [16] Michałowska D., E. Baca, A. Salamon. 2011. „Wartość odżywcza pieczywa wzbogacanego w błonnik pokarmowy z łuski owsianej”. Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (4), s. 864-867.
  • [17] Mielcarz M. 2004. „Żywieniowe i technologiczne aspekty zastosowania błonnika pokarmowego do produkcji wyrobów piekarskich i ciastkarskich”. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 8, s. 7-9.
  • [18] Wojciechowicz A. 2011. „Żywieniowe i technologiczne aspekty zastosowania skrobi opornej i błonnika pokarmowego w produkcji pieczywa”. Praca doktorska. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
  • [19] Nowak K., B. Żmudzińska-Żurek. 2008. „Błonnik - niezbędne włókno roślinne”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 7-8, s. 16-19.
  • [20] http://www.mltech.pl/, data dostępu: 21.05.2019.
  • [21] http://www.agfeeding.eu/produkty-bio/index,4,3,, bio-blonniki-i-bio-proszki-owocowe-i-warzywne.html, data dostępu: 21.05.2019

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-11db8bb6-c1b5-468f-ad56-4d400f7d5f6b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.