PL
Celem pracy było porównanie reakcji 3 gatunków roślin na różne stężenia cynku. W kulturach wodnych testowano siewki grochu zwyczajnego (Pisum sativum L.) odm. Iłówiecki, gorczycy białej (Sinapis alba L.) odm. Borowska i słonecznika zwyczajnego (Helianthus annuus L.). Cynk wprowadzano w postaci ZnS04 x 7H20 w stężeniach: 0, 10, 40 mg x dm-3. Określano tempo wzrostu systemu korzeniowego w kilku terminach badań oraz długość pędów po zakończeniu eksperymentu: słonecznik 14 dni, groch 19, gorczyca 21 dni. Przy obu zastosowanych dawkach cynku stwierdzono stymulację wzrostu systemu korzeniowego grochu z równoczesną redukcją długości pędów. Reakcja korzeni i pędów gorczycy oraz słonecznika przy zastosowanych dawkach Zn przejawiała się w hamowaniu ich wzrostu. Wykazano, że najbardziej odporny na zwiększone stężenie cynku jest groch zwyczajny a następnie gorczyca biała, zaś największą wrażliwością odznacza się słonecznik zwyczajny.
EN
The aim of research was to compare the reaction of 3 plant species to varied zinc concentrations. Seedlings of pea (Pisum sativum L. cv. Iłówiecki), white mustard (Sinapis alba L. cv. Borowska) and sunflower (Helianthus annuus L.) were tested in water cultures. Zinc was introduced in the form of ZnS04 7H20 at following concentrations: 0, 10, and 40 mg • dm-3. The authors determined root system growth rates at several dates and shoot length after completing the experiment - sunflower (14 days), pea (19 days), white mustard (21 days). At both concentrations of zinc, stimulation of pea root system growth with reduction of shoot length was observed. Root and shoot reaction of white mustard and sunflower involved their growth inhibition at the Zn doses applied. It was found out that of the three plants, pea was the most tolerant to elevated zinc level; white mustard was less resistant and sunflower was the most sensible to the element.