PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2013 | 25 | 2 |

Tytuł artykułu

Yielding and nutritional value of Japanese bunching onion in relation to the date of planting and type of flat cover

Warianty tytułu

PL
Planowanie i wartość odżywcza cebuli siedmiolatki w zależności od terminu sadzenia i rodzaju płaskiej osłony

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
During a three-year field experiment, the possibilities of cultivating the ‘Performer’ cultivar of Japanese bunching onion for early harvest bunching were assessed through the use of autumn and spring planting terms. The seedlings, produced in multi-pots, were planted in the open field on 8-10 September, 9-10 October and 6-12 April, and covered with a perforated foil and agrotextile in mid-November or directly following the spring planting. The covers were removed at the end of April, and the harvest of Japanese bunching onion was conducted at the end of May. The percentage of plants that survived the winter, how many produced flowering stems and the height of the total and marketable yield of plants with a pseudostem diameter >10 mm were determined. We evaluated the content of selected components with a nutritional value in samples of edible plant parts. The results of the study showed that it is possible to obtain a high yield of plants harvested for bunches following an early spring term seedling planting. The majority of plants planted in the autumn froze during the winter, while those that were overwintered produced flower stems, especially if planted in September. The application of flat covers increased the percentage of plants that survived the winter, though in spite of this fact, the obtained marketable yield of Japanese bunching onion planted in the autumn was very low. Plants from the spring planting were characterised by a lower content of dry matter, chlorophyll a+b and volatile oils, while their content of K, Ca and Mg showed enhanced levels. Covering plants with a perforated foil positively influenced the content of total sugars and volatile oils, while negatively influencing the amounts of vitamin C, potassium and calcium as compared to those cultivated without covers.
PL
W 3-letnim doświadczeniu po-lowym oceniono możliwości uprawy cebuli siedmiolatki odmiany ‘Performer’ na wczesny zbiór pęczkowy przy zastosowaniu jesiennego oraz wiosennego terminu sadzenia roślin. Rozsada produkowana w wielodoniczkach sadzona była na miejsce stałe w terminie 8-10 września, 9-10 października oraz 6-12 kwietnia. Rośliny sadzone jesienią okrywano folią perforowaną i włókniną w połowie listopada, zaś wiosną bezpośrednio po sadzeniu rozsady. Zdjęcie osłon znad roślin przeprowadzano w końcu kwietnia. Jednorazowy zbiór cebuli siedmiolatki wykonywano w końcu maja, określając odsetek roślin, które przezimowały oraz wytworzyły pędy kwiatostanowe, plon ogólny i handlowy o średnicy łodygi rzekomej >10 mm. a w próbkach części jadalnych oznaczono zawartość wybranych składników wartości odżywczej. Uzyskane wyniki badań dowiodły, że wysoki plon roślin na pęczki można uzyskać przy wczesno-wiosennym terminie sadzenia rozsady. Rośliny sadzone jesienią w znacznej części przemarzały w ciągu zimy, a na wiosnę wybijał}" w pędy kwiatostanowe, zwłaszcza przy sadzeniu we wrześniu. Zastosowanie płaskich osłon zwiększyło odsetek roślin zimujących, lecz mimo to uzyskany plon handlowy cebuli siedmiolatki sadzonej jesienią był bardzo niski. Rośliny sadzone na wiosnę posiadały mniejszą zawartość suchej masy, chlorofilu i olejków lotnych, więcej zaś K, Ca i Mg. Okrycie folią perforowana wpłynęło dodatnio na zawartość cukrów ogółem i olejków lotnych, ujemnie natomiast na nagromadzenie witaminy C, potasu i wapnia w roślinach przy zbiorze, w stosunku do uprawianych bez okrycia.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

25

Numer

2

Opis fizyczny

p.93-100,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Horticulture, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Pl.Grunwaldzki 24a, 50-363 Wroclaw, Poland
  • Department of Horticulture, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Pl.Grunwaldzki 24a, 50-363 Wroclaw, Poland
  • Department of Horticulture, Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Pl.Grunwaldzki 24a, 50-363 Wroclaw, Poland

Bibliografia

  • AOYAMA S., YAMAMOTO Y, 2007. Antioxidant activity and flavonoid content of Welsh onion (Allium fistulosum) and the effect of thermal treatment. Food Sci. Technol. 13(1): 67-72.
  • BIESIADA A., KOŁOTA E., ADAMCZEWSKA-SOWIŃSKA K., 2007. The effect of maturity stage on nutritional value of leek, zucchini and kohlrabi. Veg. Crops Res. Bull. 66: 39-45.
  • BREWSTER J.L., 2008. Onions and other vegetable alliums. 2nd edition. CABI Head Office. Wallingford. UK.
  • DOBROMILSKA R., REKOWSKA E., 2000. Japanese bunching onion (Allium fistulosum L.). In: Polowa uprawa warzyw. Wyd. Brasika. Szczecin.
  • GRUBBEN G.J.H., 1994. Constraints for shallot, garlic, and Welsh onion in Indonesia: A case study on the evolution of allium crops in the equatorial tropics. ActaHort. 358: 333-339.
  • HELM J., 1956. Die zu Wiirz- und Speisezwecken Kultivierten Arten die Gattung Allmm L. Die Kulturpflanze. 4: 130-180.
  • HORBOWICZ M., KOTLIŃSKA T., 1998. Differentiation of flavonoids content in some cultivated and wild species of Allium genus. Zesz. Probl. Post. NaukRol. 463: 529-537.
  • HORBOWICZ M., KOTLIŃSKA T., 2000. Level of flavonols in wild and cultivated Allium species. Acta Hort. 517: 375-380.
  • IBARAKI T., IKEDA H., OHTA H., 1999. Effect of polypropylene film packaging and storage temperature on chemical components and quality stability of Welsh onion. Food Sci. Technol. Res. 5(1): 45-48.
  • KOLOTA E., ADAMCZEWSKA-SOWIŃSKA K., UKLAŃSKA-PUSZ C., 2012. Yield and nutritional value of Japonese bunching onion (Allium fistulosum L.) depending on the growing season and plant maturation stage. J. Elem. 14(4): 587-596.
  • KOTLIŃSKA T., KANISZEWSKI S., KWIECIEŃ A., 2005. Comparison of growing methods of bunching onion {Allium fistolosum L.). Nowości Warzywnicze 40: 25-32.
  • KOTLIŃSKA T., KOJIMA A., 2000. Japanese bunching onion {Allium fistulosum L.) as a valuable vegetable crop. Rocz. AR w Poznaniu, Ogrodnictwo 31: 311.
  • LESTER G.E., 2006. Environmental regulation of human health nutrients (ascorbic acid, 6-carotene, and folic acid) in fruits and vegetables. HortSci. 41(1): 59-64.
  • Liu S., HE H., FENG G., CHEN Q., 2009. Effect of nitrogen and sulfur interaction on growth and pungency of different pseudostem types of Chinese spring onion (.Alliumfistulosum L.). Sci. Hort. 121: 12-18.
  • MARTINEZ L.E., GALMARINI C.R., MASUELLI R.W., 2005. Introgression of Alliumfistulosum L. into Interspecific Hybrid Backcrosses between A. fistulosum L. and A. cepa L. Acta Hort. 688: 109-112.
  • MOZAFAR A., 1994. Plant vitamins: Agronomic physiological and nutritional aspects. CRC Press, Boca Raton, Fla.
  • MYSIAK B., TENDA.I M., 2006. Content of flavonoids in some Allium species grown for green bunching. Veg. Crops Res. Bull. 65: 105-110.
  • MYSIAK B., TENDAJ M., 2008. Content of phenolic acids in edible parts of some alliums species grown for the green bunching. Acta Sci. Pol., Hortomm Cultus 7(4): 57-62.
  • RUBATZKY V.E., YAMAGUCHI M., 1997. Word Vegetables. Principles Production and Nutritive Value. IInd edition, Chapmann and Hall. New York.
  • SHIRAIWA N„ KASHIMA Y, INOUE H., ITAI A., TANABE K., 2005. Effect of liquid fertilizer during flower-bud differentiation on nitrogen concentration, bolting and yield in Welsh onion harvested at early summer. Hortic. Res. 4(4): 411-415.
  • Su I., Xu K., Liu W., 2007. Cold tolerance and winter cultivation of Welsh onions. Acta Hort. 760: 335-340.
  • TENDAJ M., MYSIAK B., 2007. The yield of Japanese bunching onion (Allium fistulosum L.) depending on planting time of transplants and use of fiat covers. Annales UMCS Sec. E. Agricultura 17(2): 5-10.
  • TENDAJ M., MYSIAK B., 2010. Growth characteristic of Japanese bunching onion (Allium fistulosum L.) cultivated from seed sowing and seedling transplanting. Ogólnop. Konf. Nauk. pt. "Proekologiczna uprawa warzyw - problemy iperspektywy, Siedlce24-25 czerwca2010: 163-165.
  • TENDAJ M., MYSIAK B., 2011. Growth characteristic of Welsh onion (Alliumfistulosum L.) grown from seeds and transplants. Folia Hort. 23(l):3-8.
  • WANG D., GAO J., LIU G., 2005. General situation of Allium crops in China. Acta Hort. 688: 327-332.
  • WARADE S.D., SHINDE K.G., 1998. Other Alliums. In: Handbook of Vegetable Science and Technology: Production, Composition, Storage, and Processing. Marcel Dekker Inc., New York.
  • YAMASAKI A., TANAKA K., 2005. Effect of nitrogen on bolting of bunching onion (Allium fistulosum L.). Hortic. Res. 4(1): 51-54.
  • ZHU W., LI S., GONG L., 1998. Genetic diversity of nitrate accumulation in vegetable crops. Acta Hort. 467: 119-126.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-119df10d-d573-4b46-8bc4-38a623833dea
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.