PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 56 | 09 |

Tytuł artykułu

Drożdże osmotolerancyjne

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Osmotolerant yeast

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono wpływ aktywności wody na wzrost drożdży oraz scharakteryzowano drożdże zdolne do wzrostu w środowiskach o obniżonej aktywności wody. Zwrócono uwagę na możliwość psucia się żywności przy udziale drożdży osmotolerancyjnych oraz ich wykorzystanie w przemyśle fermentacyjnym.
EN
In the article the effect of water activity on yeast growth was discussed. The yeasts tolerating low water activity were characterized, with taking into consideration possibility of food spoilage and application in fermentation industry.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

56

Numer

09

Opis fizyczny

s.18,20,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Technologii fermentacji i Mikrobiologii, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka, Łódź

Bibliografia

  • 1. Betts G.D., Linton R., Betteridge R.J.: 2000. Synergistic effect of sodium chloride, temperature and pH on growth of a cocktail of spoilage yeasts: a research note. Food Microbiol., 17,47-52
  • 2. Bloomberg A.: 2000. Metabolic surprises in Saccharomyces cerevisiae during adaptation to saline conditions: questions, some answers and a model. FEMS Microbiol. Lett., 182,1-8
  • 3. Butinar L., Santos S., Spencer-Martins I., Oren A., Gunde-Cimerman N.: 2005. Yeast diversity in hypersaline habitats. FEMS Microbiol. Lett., 244,229-234
  • 4. Fleet G.H.: 2007. Yeast in food and beverages: impact on product quality and safety. Curr. Opln. Biotechnol., 18,170-175
  • 5. Kowal K.: 2000. Characterization of technological parameters of baker's yeast adapted under increased osmotic pressure conditions. Medical Science Monitor, 6/3,150
  • 6. Kowal K.: 2007. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na wzrost mikroorganizmów, w: Mikrobiologia techniczna: Mikroorganizmy i środowiska ich występowania (Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.)), 149-162. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
  • 7. Loureiro V., Querol A.: 1999. The prevalence and control of spoilage yeast in foods and beverages. Trends Food Sci. Technol., 10,356-365
  • 8. Martorell R., Fernández-Espinar M,T., Querol A.: 2005. Molecular monitoring of spoilage yeast during the production of candied fruit nougats to determine food contamination sources. Int. J. Food Microbiol., 101,293-302
  • 9. Martorell R., Stratford M., Steels H., Fernández-Espinar M.T., Querol A.: 2007. Physiological characterization of spoilage strains ofZygosaccharomyces bailii and Zygosaccharomyces rouxii isolated from high sugar environments. Int. J. Food Microbiol.,114 , 234-242
  • 10. Mervat A.M.: 2001. Influence of different salinity levels and immobilization on glycerol production by halotolerant yeast Zygosaccharomyces rouxii. J. Biol. Sci., 1,606-609
  • 11. Pogorzelski E., Kobus M., Kowal K., Kordlallk-Bogacka E., Wilkowska A., Ambroziak W.: 2007. Technological value of osmotolerant yeast isolated from high-sugar pear juices. Pol. J. Food Nutr. Sci., 57,57-62
  • 12. Praphallong W., Fleet G.H.: 1997. The effect of pH, sodium chloride, sucrose, sórbate and benzoate on the growth of food spoilage yeast. Food Microbiol., 14,459-468
  • 13. Rosa C.A., Lachance M.-A., Silva J.O.C., Teixeira A.C.R, Marinl M.M., Antonini Y., Martins R.R: 2003. Yeast communities associated with stingless bees. FEMS Yeast Res., 4,271-275
  • 14. Satek A.T.: 2002. Classic techniques for improvement of industrial yeast strains: Part I - Construction ofethanol-resistantand osmophilic industrial strains of Saccharomyces cerevisiae byelectrofusion. Biotechnologia 1 (56), 153-174
  • 15. Sancho T., Gim nez-Jurado G., Malfeito-Ferreira M., Loureiro V.: 2000. Zymological indicators: anew concept applied to the detection of potential spoilage yeast species associated with fruit pulps and concentrates. Food Microbiol., 17,613-624
  • 16. Tamas M.J., Hohmann S.: 2003. The osmotic stress response of Saccharomyces in Yeast Stress Responses (Hohmann S., Mager W.H., eds) 122-199. Springer-Verlag, Berlin
  • 17. Tilbury R.H.: 1980. Xerotolerant (Osmophilic) Yeast, in Biology and activities of yeast, (Skinner F. A., Passmore S. M., Davenport R. R. eds), 153-179. Academic Press, London
  • 18. Tokuoka K.: 1993. Sugar- and salt - tolerant yeast. J. Appl. Bacterid, 74,101-110

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-1175383d-5594-4bf0-bec3-f176d41dc97d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.