Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław
Bibliografia
BARYŁKO-PIKIELNA N., MATUSZEWSKA I., 2009. Sensoryczne badania żywności. Podstawy – Metody – Zastosowania. Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków.
BOROWY T., KUBIAK M., 2009. Sól – konserwant czy przyprawa. Gosp. Mięsna 1: 20-22.
CZARNECKA B., 2008. Żywność ekologiczna – to znaczy jaka? Mięso Wędliny 7: 16-17.
CZERWIŃSKA D., 2010. Wartość odżywcza wędlin. Gosp. Mięsna 10: 30-32. DOLATOWSKI Z.J., 2010. Prowadzenie badań w przetwórstwie produktów roślinnych, zwierzęcych metodami ekologicznymi. W: Streszczenia wyników badań z zakresu rolnictwa ekologicznego realizowanych w 2009 roku. MRiRW, Warszawa: 175-186.
GRZEŚKOWIAK E., MAGDA F., LISIAK D., 2011. Ocena zawartości fosforu oraz jakości mięsa i przetworów mięsnych dostępnych na rynku krajowym. Żywn. Nauka Technol. 75, 2: 160-170.
GUTKOWSKA K., ŻAKOWSKA-BIEMANS S., 2009. Badanie rozwoju popytu na żywność ekologiczną – dotychczasowe doświadczenia. W: Badanie rozwoju rynków produktów rolnictwa ekologicznego i żywności ekologicznej w Polsce. Red. A. Graczyk, K. Mazurek-Łopacińska. Wyd. UE, Wrocław.
KAZIMIERCZAK R., 2010. Rolnictwo ekologiczne w Polsce. Uwarunkowania rynkowe: bolączki producentów, preferencje konsumentów. Bezp. Hig. Żywn. 5: 5.
KORELESKA E., 2009. Cena produktów rolnictwa ekologicznego w opinii rolników i przetwórców ekologicznych oraz konsumentów. J. Res. Appl. Agric. Eng. 54, 3: 141-145.
KOWALSKA A., 2010. Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym. Difin, Warszawa.
KRUSZYŃSKI M., 2011. Wykorzystanie środków pieniężnych z tytułu realizacji Programu Rolno- środowiskowego na Dolnym Śląsku. Rocz. Nauk. SERiA 13, 4: 91-95.
MATYSIK-PEJAS R., ŻMUDA J., 2011. Wybrane uwarunkowania percepcji żywności ekologicznej przez konsumentów. Rocz. Nauk. SERiA 13, 4: 124-128. NIEDZIELSKI E., 2008. Uwarunkowania rozwoju rynku żywności ekologicznej – wyniki badań empirycznych. Rocz. Nauk. SERiA 10, 4: 279-283.
PN-A-82112:1973 Az 1:2002 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości soli kuchennej.
PN-A-82114:1974. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów.
PN-A-04018:1975. Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko.
PN-A-82007:1996. Przetwory mięsne – Wędliny.
PN-ISO 1442:2000P. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości wody. PN-ISO 1444:2000P. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczenie zawartości tłuszczu wolnego.
REMBIAŁKOWSKA E., BADOWSKI M., 2010. Mięso z produkcji ekologicznej. Gosp. Mięsna 8: 16-19.
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności. (Tekst mający znaczenie dla EOG). 2011. Dz. Urz. UE L 295: 1-177.
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli. 2008. Dz. Urz. UE L 250: 1-118.
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91. 2007. Dz. Urz. UE L 189: 1-23.
TYBURCY A., TOSZEK E., CEGIEŁKA A., 2005. Porównanie składu surowcowego i wskaźników chemicznych parówek drobiowych i wieprzowych oferowanych w sprzedaży detalicznej w Warszawie. Żywn. Nauka Technol. Jakość 44, 3: 105-112.
TYBURSKI J., ŻAKOWSKA-BIEMANS S., 2007. Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. Wyd. SGGW, Warszawa.
ZMARLICKI K., 2010. Preferencje studentów w zakresie zakupów owoców z produkcji ekologicznej. Rocz. Nauk. SERiA 12, 4: 407-410.
ŻAKOWSKA-BIEMANS S., 2006. Rynek żywności ekologicznej w Polsce – szanse i możliwości rozwoju. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, Radom.