PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 07 | 1 |

Tytuł artykułu

Wpływ zmiany organizacji doju na wydajność krów i jakość mleka

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Effect of change in organization of milking on yield of cows and milk quality

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie wpływu zmiany organizacji doju (wprowadzenie doju trzykrotnego i predippingu) na wydajność dobową krów, jakość cytologiczną mleka i jego skład chemiczny. Wykazano, że zmiana organizacji doju spowodowała potwierdzony statystycznie (o około 12%) wzrost wydajności dobowej mleka – z 26,9 do 30,2 kg oraz lepszą jakość mleka (średnia wartość LNLKS uległa obniżeniu z 12,63 do 11,85). Korzystne zmiany dotyczyły każdej grupy wiekowej i laktacyjnej krów. Zawartość tłuszczu i białka w mleku nie zmieniła się istotnie.
EN
The aim of this study was to compare daily milk yield, milk composition and somatic cell count after change in organization of milking with regard to cows’ age and lactation period. The change in milking frequency caused a marked (about 12.0%) increase in daily milk yield, from 26.9 to 30.2 kg. The application of predipping had a favourable effect on milk somatic cell count, with mean LNSCC decreasing significantly from 12.63 to 11.85. When three times daily milking was adopted, milk protein content decreased by 0.08% and fat content increased by 0.15%.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

1

Opis fizyczny

s.29-35,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Hodowli Bydła, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, ul.Mazowiecka 28, 85-084 Bydgoszcz
autor
autor

Bibliografia

  • 1. ALLEN D.B., DEPETERS E.J., LABEN R.C., 1986 – Three times a day milking: effects on production, reproduction efficiency and udder health. Journal of Dairy Science 69, 1441-1448.
  • 2. AMOS H.E., KISER T., LOEWENSTEIN M., 1985 – Influence of milking frequency on productive and reproductive efficiencies of dairy cows. Journal of Dairy Science 68, 732--739.
  • 3. BOGUCKI M., SAWA A., NEJA W., KSOBIECH L., 2008 – Wpływ preparatów dippingowych na jakość cytologiczną mleka. Medycyna Weterynaryjna 64 (4A), 469-472.
  • 4. BOGUCKI M., SAWA A., KAMIŃSKI M., 2009 – Wpływ predippingu na liczbę komórek somatycznych w mleku. Roczniki Naukowe PTZ, t. 5, nr 3, 21-28.
  • 5. BOGUCKI M., SAWA A., RYDUCHOWSKI F., 2009 – Wpływ częstotliwości doju na wydajność, skład i jakość mleka. Roczniki Naukowe PTZ, t. 5, nr 3, 29-37.
  • 6. CAMPOS M.S., WILCOX C.J., HEAD H.H., WEEB D.W., HAYEN J., 1994 – Effects on production of milking three times daily on first lactation Holsteins and Jerseys in Florida. Journal of Dairy Science 77, 770-773.
  • 7. CAPUCO A.V., WOOD D.L., BALDWIN R., MCLEOD K., PAAPE M.J., 2001 – Mammary cell number, proliferation, and apoptosis during a bovine lactation: relation to milk production and effect of BST. Journal of Dairy Science 84, 2177-2187.
  • 8. DEPTERS E.J., SMITH N.E., ACEDO-RICO J., 1985 – Three or two times daily milking of older cows and first lactation cows for entire lactations. Journal of Dairy Science 68, 123-132.
  • 9. HALE S.A., CAPUCO A.V., ERDMAN R.A., 2003 – Milk yield and mammary growth effects due to increased milking frequency during early lactation Journal of Dairy Science 86, 2061-2071.
  • 10. KNAPCZYK K., WOŁKOWSKI T., SZAREK J., ADAMCZYK K., 2007 – Wpływ częstotliwości doju krów na wydajność mleczną, procentową zawartość białka i liczbę komórek somatycznych. Materiały LXXII Zjazdu PTZ, Warszawa.
  • 11. MALINOWSKI E., 2000 – Znaczenie dezynfekcji wymienia i rodzaje środków. Medycyna Weterynaryjna 56 (11), 709-714.
  • 12. MALINOWSKI E., KŁOSSOWSKA A., KUŹMA K., KACZMAROWSKI M., 1999 – Przydatność preparatu „Teat” do podojowej dezynfekcji strzyków u krów. Przegląd Mleczarski 7, 216-219.
  • 13. OLIVER S.P., GILLESPIE B.E., LEWIS M.J., IVEY S.J., ALMEIDA R.A., LUTHER D.A., JOHNSON D.L., LAMAR K.C., MOOREHEAD H.D., DOWLEN H.H., 2001 – Efficacy of a New Premilking Teat Containing a Phenolic Combination for the Prevention of Mastitis. Journal of Dairy Science 84, 6, 1545-1549.
  • 14. PANKEY J.W., 1989 – Premilking Udder Hygiene. Journal of Dairy Science 72, 1308-1312.
  • 15. PHILPOT W.N., NICKERSON S.C., 2006 – Zwyciężyć w walce z mastitis. Wydawnictwo Westfalia Surge Polska Sp. z o.o.
  • 16. PFHBiPM, 2010 – Wyniki oceny wartości użytkowej bydła ras mlecznych. Warszawa.
  • 17. SAWA A., 2004 – Warunki utrzymania i doju krów oraz ich wpływ na liczbę komórek somatycznych w mleku. Medycyna Weterynaryjna 60 (4), 424-427.
  • 18. SKRZYPEK R., 2002 – Liczba komórek somatycznych w mleku zbiorczym w zależności od czynników organizacyjnych i technologicznych. Medycyna Weterynaryjna 58 (8), 632-635.
  • 19. SAS Institute Inc., 2008 – SAS/STAT(r) 9.1 User’s Guide. Cary. NC: SAS Institute Inc.
  • 20. SZUCHS E., ACS I., UGRI K., SAS M., TOROK I., FODOR E., 1986 – Milking three times a day in a herd with high milk yields. Journal of Dairy Science 48, 360.
  • 21. WATERMAN D.F., HARMON R.J., HEMKEN R.W., LANGLOIS B.E., 1983 – Milking frequency as related tro udder health and milk production. Journal of Dairy Science 66, 253--258.
  • 22. WOŁKOWSKI T., SZAREK J., ADAMCZYK K., 2007 – Analiza kosztów produkcji mleka w zależności od częstotliwości doju krów. Materiały LXXII Zjazdu PTZ, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-10ba8dbd-c501-422d-8450-6b5c774dfd3e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.