PL
Ze względu na zmieniające się przepisy unijne dotyczące żywności, a także różne sposoby interpretowania definicji „środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego” w krajach Unii Europejskiej, postanowiono znieść pojęcie tych środków, zaś dyrektywę 2009/39/WE zastąpić rozporządzeniem (UE) nr 609/2013. W rozporządzeniu tym określono kategorie żywności mające zasadnicze znaczenie dla zaspokojenia wymogów żywieniowych niektórych wrażliwych grup ludności (preparaty do początkowego i do dalszego żywienia niemowląt, produkty zbożowe przetworzone, żywność dla dzieci, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego oraz środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała). W rozporządzeniu określono również procedurę postępowania wobec kategorii żywności, które nie zostały objęte tym rozporządzeniem (żywność odpowiednia dla osób nietolerujących glutenu oraz żywność odpowiednia dla osób z nietolerancją laktozy) oraz określono procedurę postępowania wobec dwóch kategorii żywności (napoje na bazie mleka i podobne produkty przeznaczone dla małych dzieci oraz żywność przeznaczona dla sportowców), dla których mogą zostać ustanowione przepisy szczegółowe, jeśli Komisja Europejska uzna to za konieczne. Omówione w niniejszej pracy zmiany legislacyjne mają na celu zapewnienie bardziej skutecznego i zharmonizowanego wdrażania aktów prawnych Unii.
EN
Due to the changing legislation on food in European Union and the different ways of interpreting the definition of “foodstuffs for particular nutritional uses” in different countries of European Union, it was decided to abolish the concept of this type of food, and to replace directive 2009/39/EC with the regulation (EU) No 609/2013. In this regulation, it has been established, for which categories of food the specific requirements will be lied down in the form of delegated acts. Such categories of food are vital for the management of certain conditions and/or are essential to satisfy the nutritional requirements of certain clearly identified vulnerable population groups. Those categories of food include infant formula and follow-on formula, processed cereal-based food and baby food, and food for special medical purposes. A procedure for dealing with the categories of food that are not covered by this regulation has been specified as well (foodstuffs suitable for people intolerant to gluten, foodstuffs suitable for people with lactose intolerance). In addition, this regulation specifies a procedure for dealing with the categories of food, for which the specific requirements may be lied down in the future, if European Commission considers it necessary (milk-based drinks and similar products intended for young children and food intended for sportspeople). Presented in this article legislative changes aim to ensure a more effective and harmonised implementation of Union legal acts.