PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 67 | 10 |

Tytuł artykułu

Mleko kozie - wybryk czy dar natury

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Goats milk - trick or gift of the nature

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W ostatnich latach zwiększa się zainteresowanie mlekiem kozim i coraz częściej znajduje ono zastosowanie w przetwórstwie żywności. Do jego popularyzacji przyczynia się wysoka zawartość składników odżywczych, takich jak pełnowartościowe białko, lekko strawny tłuszcz, dobrze przyswajalny wapń, magnez i witaminy. Pod wieloma względami mleko kozie różni się od mleka krowiego. Pomimo niedogodności związanych z technologicznym przetwarzaniem mleka koziego, jest ono z powodzeniem wykorzystywane do produkcji mleka spożywczego, serów podpuszczkowych, twarogów, śmietanki, napojów mlecznych fermentowanych, mleka w proszku, masła oraz deserów. Walory prozdrowotne mleka koziego i jego przetworów sprawiają, że są one polecane zwłaszcza dzieciom, osobom starszym i alergikom.
EN
In the recent years there has been observed an increasing interest in consumption of goat milk and its use for processing. The high content of nutrients such as complete protein, easily digestible fats, well absorbed calcium, magnesium and vitamins, leads to the growth of its popularity. In many aspects goat milk differs from cow milk. Despite some inconveniences that occur while the goat milk is processed, it is successfully used for production of milk, rennet cheese, quark, fermented milks, milk powder, butter and desserts. Because of the health benefits, goat milk and its products are especially recommended for children, elderly and people suffering from allergies.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

10

Opis fizyczny

s.11-14,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Attaie R., Richter R. L.: 2000. Size distribution of fat globules in goat milk. J. Dairy Sci., 83,940-944.
  • [2] Barłowska J., Szwajkowska M., Litwińczuk l., Król J.: 2011. Nutritional value and technological suitability of milk from various animal species used for dairy production. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 10,291-302.
  • [3] Bernacka H.: 2011. Health promoting properties of goat milk. Med. Wet., 67, 8, 507-510.
  • [4] Ceballos L.S., Morale E.R. de la Torre Adarve G., Castro J.D., Martinez L.R, Sampelayo M.R.S.: 2009. Composition of goat and cow milk produced under similar conditions and analyzed by identical methodology. J. Food Compos. Anal., 22,322-329.
  • [5] Danków R., Pikul J.: 2011. Przydatność technologiczna mleka koziego do przetwórstwa. Nauka Przyr. Technol., 5 (2), 1-15.
  • [6] Dmytrów I., Mituniewicz-Małek A.: 2010. Wartość odżywcza oraz przydatność technologiczna mleka koziego, http://food.rsi.org.pl/dane/warto_od_ywcza_mleka_koziego.pdf
  • [7] FAOSTAT.: 2013. faostat.fao.org
  • [8] Górski J.: 2011. Produkty kozie: tylko dla orłów. Forum Mleczarskie Handel, 5 (48).
  • [9] Haenlein G.F.W.: 2004. Goat milk In human nutrition. Small Rumin. Res., 51, 155-163.
  • [10] Jandal J.M.: 1996. Comparative aspects of goat and sheep milk. Small Rumin. Res., 22,177-185.
  • [11] Mituniewicz-Małek A., Dmytrów I., Szuster J.: 2011a. Mleko kozie - wartość odżywcza. Przegląd Mleczarski, 6,16-18.
  • [12] Mituniewicz-Małek A., Dmytrów I., Szuster J.: 2011 b. Mleko kozie - przydatność technologiczna. Przegląd Mleczarski, 6,20-22.
  • [13] Pandya A. J., Ghodke K.M.: 2007. Goat and sheep milk products other than cheese and yoghurt. Small Rumin. Res., 68,193-206.
  • [14] Park Y.W.: 2006. Goat milk - chemistry and nutrition. Handbook of milk of non- bovine mammals. Red. ParkY.W., Haenlein G.F.W., Oxford, 59-106.
  • [15] Patkowska-Sokoła B., Walisiewicz-Nledbalska W., Bodkowski R., Różycki K.: 2005. Tłuszcz mleczny jako źródło pozyskiwania bioaktywnych Izomerów kwasu linolowego (CLA) i oleinowego (VA). Rocz. Nauk PTZ, 1,193-201.
  • [16] Pieczonka W., Cichocka I.: 2001. Możliwość promocji produktów z mleka koziego wśród osób starszych. Przegląd Mleczarski, 10,466-469.
  • [17] Szmatoła T., Barłowska J., Litwińczuk Z.: 2013. Charakterystyka tłuszczu mleka koziego i możliwości modyfikacji składu kwasów tłuszczowych. Med. Wet., 69 (3), 157-160.
  • [18] Szczepanik A., Libudzisz Z.: 2000a. Mleko kozie i jego właściwości. Przegląd Mleczarski, 5,136-139.
  • [19] Szczepanik A., Libudzisz Z.: 2000b. Wartość dietetyczna mleka koziego. Przemysł Spożywczy, 11,25-44.
  • [20] Szczepanik A., Libudzisz Z.: 2001. Przydatność technologiczna mleka koziego. Przemysł Spożywczy, 2, 35-36.
  • [21] Ziarno M., Truszkowska K.: 2005. Właściwości mleka koziego i jego przetworów. Przegląd Mleczarski, 3,4-8.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0fa89e61-61a3-49c9-b2f2-37732aa0d311
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.