PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 42 | 2(334) |

Tytuł artykułu

Changes in milking intervals following automatic milking system installation in selected dairy cattle herds in Poland

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zmiany czasu między udojami po zainstalowaniu automatycznego systemu dojenia w wybranych stadach bydła mlecznego w Polsce

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Only a limited number of studies looking into the impact of milking intervals on milk yield in cows milked in automatic milking system (AMS) have been conducted. The purpose of this study was to analyse changes in milking intervals in selected dairy cattle herds over a period of 2 years following AMS installation. The material for the present study was collected in Poland from three dairy farms with Polish Holstein-Friesian cattle. Information concerning milking frequency, milking intervals, and milk yield was collected. The database on which statistical tests were performed 48.160 records. The relationship between herd membership and the time that elapsed since the installation of the robot was investigated using the chi-square test of independence. It was found that over the studied period of time the number of milkings per day changed. The lowest number of milkings was recorded in the initial period following AMS installation, when animals were still adapting to AMS. This study established that, regardless of herd and group of cows (primiparous or multiparous) the largest number of voluntary visits to the milking robot occurred 6–9 hours after the last visit, with 50% of cows using the robots during that interval. In all periods under study, the highest milking frequency (3.12–3.18) was reported in the herd with the smallest average milk yield per milking.
PL
W niewielu badaniach zajmowano się do tej pory długością czasu między kolejnymi udojami a jego wpływem na ilość mleka produkowaną przez krowy dojone przez automatyczny system dojenia. Celem niniejszych badań była analiza zmian czasu pomiędzy udojami w wybranych stadach bydła mlecznego w ciągu dwóch lat, jakie upłynęły od zainstalowania systemu. Materiał do badań uzyskano z trzech stad mlecznych bydła rasy polskiej bydło holsztyńsko-fryzyjskiej. Zebrano informacje dotyczące częstości udojenia, czasu pomiędzy dojami oraz ilości uzyskanego mleka. Baza danych, którą zastosowano do przeprowadzenia obliczeń statystycznych, zawierała ostatecznie 48,106 rekordów. Związek pomiędzy przynależnością do poszczególnych stad a czasem, jaki minął od instalacji robotów udojowych, sprawdzono za pomocą testu niezależności χ2. Zaobserwowano, że liczba udojów zmieniała się w czasie. Najmniej udojów zarejestrowano podczas początkowej fazy działania robota – zaraz po jego instalacji. W tym czasie zwierzęta przyzwyczajały się do urządzenia. Badanie wykazało, że niezależnie od stada i grupy krów (pierwiastek i wieloródek) największa liczba udojów przypadała między 6 do 9 godziną od ostatniego udoju (50% krów było dojonych w tym przedziale czasowym). Najwyższa częstotliwość dojów (3.12–3.18) została zaobserwowana w stadzie, które charakteryzowało się najniższą średnią wydajnością mleka przypadającą na jedno dojenie.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

42

Numer

Opis fizyczny

p.153–162,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Genetics and General Animal Breeding, University of Science and Technology, Bydgoszcz, Poland
autor
  • Lely East Ltd, Lisi Ogon, Poland
  • Department of Genetics and General Animal Breeding, University of Science and Technology, Bydgoszcz, Poland
autor
  • Department of Animal Genetics and Breeding, National Research Institute of Animal Production, Balice near Kraków, Poland
autor
  • Department of Genetics and General Animal Breeding, University of Science and Technology, Bydgoszcz, Poland

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0ede4c61-f1f1-41cc-8705-3c3433c39969
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.