PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 481 | 1 |

Tytuł artykułu

Abscisic acid accumulation and extent of injury in twenty maize inbred lines under chilling conditions

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Akumulacja kwasu abscysynowego a poziom uszkodzeń w warunkach chłodu u 20 linii wsobnych kukurydzy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The role of ABA in chilling tolerance (CT) of maize seedling has been reinvestigated using a set of new maize inbred lines with defined differences in CT. Under chilling conditions (4°C) the ABA level increased in all lines investigated. This increase was significantly higher in the chilling tolerant lines than in sensitive ones. Between ABA level and extent of chilling injury a significant relationship was observed. ABA level correlated negatively with percent necrotic injury (-0.604**) and positively with qP (0.606**). Thus, the study clearly indicates a relationship between the ABA accumulation under chilling stress and extent of injury in maize according to the hypothesis that CT in maize is related to the ability for the accumulation of ABA under chilling stress conditions.
PL
Badano rolę ABA w odporności na chłód siewek kukurydzy na nowym zestawie linii wsobnych kukurydzy o ustalonych różnicach w odporności na chłód. W warunkach chłodu (4°C) poziom ABA wzrastał u wszystkich badanych genotypów. Wzrost ten był istotnie wyższy u linii odpornych na chłód w porównaniu z wrażliwymi. Między poziomem ABA a stopniem uszkodzeń chłodowych obserwowano istotną korelację. Poziom ABA korelował ujemnie z procentem uszkodzeń nekrotycznych (-0,604**) a pozytywnie z qP (0,606**).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

481

Numer

1

Opis fizyczny

p.167-172,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Plant Physiology, Polish Academy of Sciences, Podluzna 3, 30-239 Krakow, Poland
autor
  • Institute of General Botany and Botanical Garden, University of Hamburg, Ohnhorststr., Germany

Bibliografia

  • Capell В., Dörffling K. 1993. Genotype-specific differences in chilling tolerance of maize in relation to chilling-induced, changes in water status and abscisic acid accumulation. Physiol. Plant. 88: 638-646.
  • Janowiak F., Adamczyk J. 1999. Chilling tolerance of Polish inbred lines as measured by chlorophyll fluorescence under field conditions, in: Crop development for the cool and wet regions of Europe. COST 814-11. Eds.: S. Sanchez-Diaz, J. J. Irigoyen, J. Aguirreolea and K. Pithan, ISBN 92-828-6947-4, European Communities, Luxembourg: 175-180.
  • Janowiak F., Dörffling K. 1996. Chilling of maize seedlings: changes in water status and abscisic acid content in ten genotypes differing in chilling tolerance. J. Plant Physiol. 147: 582-588.
  • Janowiak F., Maas В., Dörffling K. 2002. Importance of abscisic acid for chilling tolerance of maize seedlings. J. Plant Physiol. 159: 635-643.
  • RisTic Z., Yang G., Sterzinger A., Zhang L. 1998. Higher chilling tolerance in maize is not always related to the ability for greater and faster abscisic acid accumulation. J. Plant Physiol. 153: 154-162.
  • Walker-Simmons M.K. 1987. ABA level and sensitivity in developing wheat embryos of sprouting resistant and susceptible cultivars. Plant Physiol. 84: 61-66.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0eae3b9e-3e2e-488f-a936-8a179a7dfbe7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.