PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1978 | 04 | 2 |

Tytuł artykułu

Physiological activity of Streptococcus diacetilactis and Lactobacillus casei strains in a continuous culture system

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Fizjologiczna aktywność Str. diacetilactis i Lact. casei w systemie hodowli ciągłej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effect of the dilution rate (D) on obtaining maximum production of biomass with high physiological activity expressed as acidifying, proteolytic and aroma producing ability was investigated in a continuous culture of streptococci and lactobacilli in lactose - peptone media.
PL
W hodowli ciągłej paciorkowców i pałeczek fermentacji mlekowej w podłożach laktozowo-peptonowych badano wpływ szybkości rozcieńczania (D) w celu uzyskania maksymalnej produkcji biomasy o wysokiej aktywności fizjologicznej. Uzyskane wyniki wykazały, że dla Str. diacetilactis optymalna produkcja biomasy jest osiągana przy D = 0,20 do D = 0,65 godz.⁻¹ . Produkcja związków aromatu zwiększała się wraz z obniżaniem szybkości rozcieńczania, jednakże populacje izolowane przy różnych wartościach D zachowywały normalną aktywność aromatyzującą, co stwierdzono po przeszczepieniu bakterii do mleka. Kultury L. casei wykazywały duże zróżnicowanie międzyszczepowe we wszystkich porównywanych cechach fizjologicznych. Najwyższy przyrost biomasy uzyskiwano w wąskim zakresie D od 0,07 do 0,13 godz.⁻¹ . Populacje paciorkowców i pałeczek uzyskane w hodowli ciągłej cechowały się różną aktywnością proteolityczną, zależnie od szczepu i stosowanej szybkości rozcieńczania. Wszystkie szczepy zachowały jednak niezmienioną specyficzność trawienia frakcji kazeinowych α, β, χ i γ. Specyficzna aktywność kwasząca populacji z hodowli ciągłej po przesianiu do mleka była zbliżona przy szybkościach rozcieńczania optymalnych dla produkcji biomasy.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

2

Opis fizyczny

p.201-215,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Technical University, Gdanska 166, 90-537 Lodz, Poland
autor
  • Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Technical University, Gdanska 166, 90-537 Lodz, Poland

Bibliografia

  • 1. Elliker P. R., Anderson A. W., Hannesson G.: J. Dairy Sci., 1956, 39, 1611.
  • 2. Jakubowska J., Oberman H., Libudzisz Z., Metodieva D.: Ferment. Technol. Today. Proc. IVth Internat. Ferment. Symp., March 19-25, 1972 et. G. Teruti, Soc. Ferment. Technol. Japan.
  • 3. Keen A. R.: J. Dairy Res., 1972, 39, 133.
  • 4. Keen A. R.: J. Dairy Res., 1972, 39, 151.
  • 5. Kramitz L. O., Kaplan N. O.: Methods in Enzymology. New York, Ac. Press., 1957, 3, 277.
  • 6. Lewis P. M.: J. Appl. Bacteriol., 1967, 30, 406.
  • 7. Libudzisz Z., Metodieva D.: Roczn. Technol. i Chemii Żywn., 1970, 19, 133.
  • 8. Libudzisz Z.: Roczniki I.P.M., 1970, 12, 87.
  • 9. Libudzisz Z.: Acta Aliment. Pol., 1975, 1, 247.
  • 10. Linklater P. M., Griffin C. J .: J. Dairy Res., 1971, 38, 127.
  • 11. Linklater P. M., Griffin C. J.: Austr. J. Dairy Technol., 1971, 26, 22.
  • 12. Lloyd G. T., Pont E. G.: XVIII Int. Dairy Congr., 1970, lE, 126.
  • 13. Lloyd G. T., Pont E. G.: J. Dairy Res., 1973, 40, 149.
  • 14. Lloyd G. T., Pont E. G.: J. Dairy Res., 1973, 40, 157.
  • 15. Matuszewski T., Pijanowski E., Supińska J.: Roczn. Nauk. Roln. i Leśn., 1936, 34, 1.
  • 16. McDonald I. J., Reiter B., Rogers P. L.: Can. J. Microbiol., 1973, 19, 1285.
  • 17. Metodieva D.: Ph. D. thesis Inst. Technol. Fermentacji i Mikrobiologii, Politechnika Łódzka, 1971.
  • 18. Oberman H.: Zesz. Nauk P.Ł. Chemia Spoż., 1968, 16, 5.
  • 19. Oberman H., Libudzisz Z.: Acta Microbiol. Pol. ser. B., 1973, 5, 151.
  • 20. Oberman H., Piątkiewicz A., Kasperkiewicz-Jamroz T., Kosiorowska, J. : Sprawozdanie z pracy nauk. bad. wykonanej w Inst. Technol. Ferment. i Mikrobiol. P. Ł., 1974.
  • 21. Ohimya K., Sato Y.: Agr. Biol. Chem., 1967, 31, 1318.
  • 22. Ohimya K., Sato Y.: Agr. Biol. Chem., 1969, 33, 662.
  • 23. Ohimya K., Sato Y.: Agr. Biol. Chem., 1969, 33, 669.
  • 24. Pont E. G., Holloway G. J.: Austr. ,J. Dairy Technol., 1968, 23, 22.
  • 25. Petterson H. E.: Appl. Microbiol., 1975, 29, 437.
  • 26. Seitz E. W., Sanoine W. E., Elliker P. R., Day E. A.: Canad. J . Microbiol., 1963, 9, 431.
  • 27. Speckman R. A., Collins E. B.: J. Bacteriol., 1968, 95, 74.
  • 28. Tiwari M. P., Madan Lal., Nambudripad V. K. N., Laxminarayana H: Indian J. Dairy Sci., 1972, 25, 263.
  • 29. Tysarowski W.: Biochemia praktyczna PZWL, Warszawa 1968.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0e79b456-1dbe-4983-97a3-4d705cac667a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.