PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 67 | 4 |

Tytuł artykułu

Występowanie deoksyniwalenolu w wybranych produktach zbożowych

Warianty tytułu

EN
Deoksynivalenol occurence in selected cereals

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W latach 2007–2011 oznaczono zawartość deoksyniwalenolu (DON) w 633 próbkach ziarna zbóż i produktów zbożowych techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detektorem UV (HPLC-UV)po oczyszczaniu ekstraktów badanych próbek na kolumnach powinowactwa immunologicznego (IAC). Obecność DON stwierdzono w 50% badanych próbek, w zdecydowanej większości na poziomie znacznie niższym niż dopuszczalne wartości określone w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr1881/2006. Przekroczenia dopuszczalnych zawartości odnotowano w 3 próbkach słodu, 2 próbkach mąki pszennej i 1 próbce pszenicy, tj. łącznie w 1% badanych próbek. Najczęściej DON występował w ziarnie jęczmienia, pszenicy i mące pszennej (odpowiednio 66%, 65%, 63%), najrzadziej w życie i mące żytniej.
EN
Within the 2007–2011 period concentration of deoxynivalenol (DON) was determined in 633 samples of corn and cereals using a HPLC-UV instrument and immunoaffinity columns as extract clean-up tool. DON was found in approximately one half of all analysed samples, in majority of cases at levels significantly lower than acceptable limits specified in the 1881/2006 European Commission Regulation. The latter limits were exceeded only in 3samples of malt, 2 samples of wheat flour, and 1 sample of wheat i.e. in approximately 1% of all analysed samples. DON was most often found in barley, wheat, and wheat flour (66%, 65%, 63% of all analysed samples of the given kind, respectively), least frequently in rye and rye flour.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

4

Opis fizyczny

s.41-48,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa

Bibliografia

  • 1. Bensassi F., Zaied C., Abid S., Hajlaoui M.R., Bacha H. (2010). Occurrence of deoxynivalenol in durum wheat in Tunisia. Food Control.,21,281-285
  • 2. Castillo M.A.,Montes R., Navarro A., Segarra R. (2008). Occurrence of deoxynivalenol and nivalenol in Spanish corn-based food products. J. Food Comp. Anal., 21, 423-427
  • 3. Cegielska-Radziejewska R., Szablewski T., Karolczak K., Kaczmarek A., Kijowski J. (2009). Ocena zawartości mikotoksyn w zbożach paszowych i paszach metodą immunoenzymatyczną. Nauka. Przyr. Technol.,3, 4, 114-122
  • 4. Czerwiecki L.(2005). Mikotoksyny i pleśnie –zagrożenie jakości zdrowotnej ziarna zbóż i ich przetworów oraz pieczywa. Prz. Zboż.-Młyn., 8,11-3
  • 5. Haišlová J., Lancová K., Sehnalová M., Krplová A., Zachariášová M., Moravcová H., Nedělnĭk J., Marková J., Ehrenbergerová J. (2007). Occurrence of trichothecene mycotoxins in cereals harvested in Czech Republic. Czech J. Food Sci., 25, 6, 339-350
  • 6. Jajić I., Jurić V., Abramović B. (2008).First survey of deoxynivalenol occurrencein crops in Serbia. Food Control., 19, 545-550
  • 7. Korbas M., Horoszkiewicz-Janka J., Krawczyk R., Pieczul K. (2009). Zawartość mikotoksyn w ziarnie jęczmienia jarego uprawianego w systemie ekologicznym. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin, 49 (3), 1561-1564
  • 8. Kuzdraliński A., Solarska E., Muszyńska M. (2013). Deoxynivalenoland zearalenone occurrence in beers analysed by an enzyme-linked immunosorbent assay method. Food Control, 29, 22-24
  • 9. Omurtag G.Z., Beyoglu D. (2007).Occurrence of deoxynivalenol (vomitoxin) in beer in Turkey detected by HPLC. Food Control., 18, 163-166
  • 10. Pleadin J., Sokolović M., Persi N., Zadravec M., Jaki V., Vulić A. (2012).Contamination of maize with deoxynivalenol and zearalenon in Croatia. Food Control, 28, 94-98
  • 11. REPORT EC SCOOP TASK 3.2.10.(2003). Collection of occurrence data of Fusarium toxins in food and assessment of dietary intake by the population of EU Member States. [http://ec.europa.eu/food/fs/scoop/task3210.pdf]
  • 12. PB-ZAŻ 56 wyd. 2, 2005, Procedura badawcza, Wybrane surowce i produkty spożywcze pochodzenia roślinnego. Oznaczanie deoksyniwalenolu (DON) metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
  • 13. Rozporządzenie Komisji (WE) NR 1126/2007 z dnia 28 września 2007 r. zmieniające Rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w odniesieniu do toksyn Fusarium w kukurydzy i produktach z kukurydzy. (Dz. Urz.WE L 255/14)
  • 14. Setyabudi F.M.C.S., Nuryono N., Wedhastri S., Mayer H.K., Razzazi-FazeliE. (2012). Limited survey of deoxynivalenol occurrence in maize kernels and maize-products collected from Indonesian retail market. Food Control.,24, 123-127
  • 15. Simsek S., BurgessK., Whitney K.L., Gu Y., Qian S.Y. (2012). Analysis of Deoxynivalenol and Deoxynivalenol-3-glucoside in wheat. Food Control, 26, 287-292
  • 16. Solarska E., Kuzdraliński A., Wójcik W., Targoński Z. (2010a). Mikotoksyny w pszenżycie ozimym uprawianym w ekologicznym systemie produkcji. J.Res.Appl.Agric.Eng., Vol 55 (4), 102-107
  • 17. Solarska E., Kuzdraliński A., Potocka E. (2010b). Mikotoksyny w życie ozimym uprawianym w ekologicznym systemie produkcji. J. Res.Appl.Agric.Eng., Vol 55 (4), 108-112
  • 18. Stanisławczyk R., Rudy M., Świątek B. (2010). Występowanie mikotoksyn w zbożach i przetworach zbożowych znajdujących się w placówkach handlowych województwa podkarpackiego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6 (73), 58-66

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0e2cf300-b218-48b3-832d-a6777e22e934
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.