PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 03 | 2 |

Tytuł artykułu

Procesy integracyjne w gospodarce żywnościowej na przykładzie zakładów mięsnych województwa lubelskiego

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The processes of integration in food sector basing upon the meat factories of Lublin region

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zwrócono uwagę na korzyści jakie mogą uzyskać zarówno producenci, jak i kontrahenci żywca wieprzowego w wyniku zachodzących procesów integracyjnych. Z przeprowadzonej analizy wynika, że w badanych zakładach mięsnych wyższą mięsnością odznaczały się tuczniki skupione w ramach zawartych umów kontraktacyjnych.
EN
The aim of the paper was pointing out the benefits for both producers and contracting parties resulting from the processes of integration. As far as Lublin region concerned the quality of purchased porkers is low what is tightly connected with traditional technologies ofpigs breeding basing upon fodders produced at farms. The contracts are ofprofit to farmers, because they are sure to sell their products at earlier fixed prices. The risk for meat factories is also lower - it concerns the slaughter pigs supply seasonal ups and downs.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

2

Opis fizyczny

s.136-138,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza w Lublinie, Lublin

Bibliografia

  • Borzuta K. (2000): Rola klasyfikacji EUROP jako czynnika poprawy jakości surowca wieprzowego. Trzoda Chlewna 3.
  • Dowgiałło Z., Marciniak M. (1994): Znaczenie integracji gospodarczej w produkcji zwierzęcej. Przegląd Hodowlany 2.
  • Grabowski S. (1995): Ekonomika gospodarki żywnościowej. Wydawnictwa Prywatnej Wyższej Szkoły Businessu i Administracji, Warszawa.
  • Kapusta F., Lewartowska B. (1993): Organizacja służb surowcowych i ich działanie na przykładzie Zakładów Mięsnych w Łukowie. Gospodarka Mięsna 3.
  • Małysz J. (1996): Procesy integracyjne w agrobiznesie. Centrum Doradztwa i Edukacji w Rolnictwie, Poznań.
  • Małysz J. (1996): Integracja pionowa a agrobiznes. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 1.
  • Mroczek R. (2000): Rozwój procesów integracyjnych producentów żywca wieprzowego z zakładami przetwórczymi. Gospodarka Mięsna 4.
  • Urban S. (1997): Marketing zakupu surowca w przemyśle mięsnym. Gospodarka Mięsna 7.
  • Włodarczyk A. (1995): Wymagania rynku a działalność przedsiębiorstw w branży mięsnej [W:] Agrobiznes jako podstawa rozwoju gospodarczego regionu rolniczego. Lublin.
  • Woś A. (1998): Encyklopedia Agrobiznesu. Fundacja Innowacja, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0d9c419c-de26-4c3b-87bd-40029d5efd31
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.