PL
Celem badań była ocena kosztów ochrony i jej efektywności w produkcji wiśni i truskawek. Porównano koszty ochrony truskawek i wiśni produkowanych na plantacjach konwencjonalnych i ekologicznych. Analizowano różnice w nakładach pracy żywej i uprzedmiotowionej w zabiegach przeciwko szkodnikom i chorobom w zależności od metody uprawy. Gospodarstwa zlokalizowane były w trzech województwach: mazowieckim, lubelskim i łódzkim. Badania prowadzono w latach 2009-2013. Stwierdzono, iż w latach 2009-2013 w większym stopniu wzrosły koszty produkcji konwencjonalnej wiśni i truskawek niż koszty produkcji ekologicznej tych gatunków. Koszty ochrony w produkcji konwencjonalnej wiśni wzrosły w tym okresie o 128,1%, a truskawek o 38,9%, podczas gdy w produkcji ekologicznej odpowiednio o 73,5 i 31,0%.
EN
The paper presents a comparison of the costs of strawberries and sour cherries plant protection in conventional and organic cultivation carried out on twenty one fruit growing farms in Poland. The differences in the input of materials, labour and machinery were studied in three provinces: Mazovia, Lubelskie and Łódzkie in the period 2009-2013. It was found that in the years 2009-2013 to a greater extent increased production costs of conventional cherries and strawberries than the cost of organic production of these species. The costs in the production of conventional protecting cherries increased during this period by 128.1% and 38.9% strawberry, while in organic production, respectively 31.0% and 73.5.