PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | 74 | 09 |

Tytuł artykułu

Marnotrawienie żywności - gastronomia jako narzędzie edukacji konsumenta

Warianty tytułu

EN
Food waste -gastronomy as a tool for consumer education

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W Europie marnuje się rocznie ok. 88 mln t żywności, przy czym restauracje stanowią drugie źródło marnotrawionej żywności na poziomie konsumpcyjnym, zaraz po gospodarstwach domowych. Do najczęściej wymienianych przyczyn tego procesu zaliczane są błędy w zarządzaniu zasobami przez producentów żywności i jej dostawców, a także przypadkowość jadłospisu w gospodarstwach domowych i gastronomii. Złożoność struktury organizacyjnej łańcucha żywnościowego spowodowała, że zarządzanie racjonalnym przepływem i zagospodarowaniem żywności stało się wyzwaniem - od pierwotnej produkcji po gospodarstwa domowe. Należy podkreślić, że zmniejszenie ilości marnotrawionej żywności i odpadów w gastronomii wymaga zdecydowanych zmian w sposobie jej funkcjonowania, w powiązaniu z akceptacją klientów i zwiększeniem ich udziału w aktywnym ograniczaniu marnowania żywności.
EN
In Europe, 88 million tons of food are wasted annually, with restaurants representing the second source of food waste at the consumption level, after households. The most frequently mentioned reasons for this process are included mismanagement errors by food producers and suppliers, as well as the randomness of the menu in households and restaurants. The complexity of the organizational structure of the food chain has made managing the rational flow and disposal of food a challenge, starting with production and ending with households. However, it should be noted that reducing the amount of food waste in gastronomy requires drastic changes in the way it operates, in connection with customer acceptance and increasing their participation in the active reduction of food waste.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

74

Numer

09

Opis fizyczny

s.35-39,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań

Bibliografia

  • [1] Baldwin C., N. Wilberforce, A. Kapur. 2011. „Restaurant and food service life cycle assessment and development of a sustainability standard” The International Journal of Life Cycle Assessment 16: 40-49.
  • [2] Brautigam K-R., J. Jorissen, C. Priefer. 2014. „The extent of food waste generation across EU-27: different calculation methods and the reliability of their results”. Waste Management & Research 32: 683-694.
  • [3] Chalak A., C. Abou-Daher, M.G. Abiad. 2018. „Generation of food waste in the hospitality and food retail and wholesale sectors: lessons from developed economies”. Food Security 10: 1279-1290.
  • [4] Dąbrowska A., M. Janoś-Kresło. 2013. „Marnowanie żywności jako problem społeczny”. Handel Wewnętrzny 4 (345): 14-26.
  • [5] FAO. 2013. „Food wastage footprint: Impacts on natural resources. Summary Report”. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO).
  • [6] Filimonau V., H. Fidan, I. Alexieva, S. Dragoev, M.D. Dimitrova. 2019. „Restaurant food waste and the determinants of its effective management in Bulgaria: An exploratory case study of restaurants in Plovdiv”. Tourism Management Perspectives 32: 100577.
  • [7] Food waste: the problem in the EU in numbers: https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20170505ST073528/food-waste-the-problem-in-the-eu-in-numbers-infographic [dostęp: 25.08.2020].
  • [8] FUSIONS. 2016. D3.5 Guidelines for a European common policy framework on food waste prevention. https://www.eu-fusions.org/phocadownload/Publications/D3.5%20recommendations%20and%20 guidelines%20food%20waste%20policy%20FINAL.pdf.
  • [9] Gossling S., B. Garrod, C. Aall, J. Hille, P. Peeters. 2011. „Food management in tourism: Reducing tourism's carbon foodprint”. Tourism Management 32: 534-543.
  • [10] Hamerman E.J., F. Rudell, C.M. Martins. 2018. „Factors that predict taking restaurant leftovers: Strategies for reducing food waste”. Journal of Consumer Behaviour 17: 94-104.
  • [11] Heller M.C., G.A. Keoleian. 2015. „Greenhouse Gas Emission Estimates of U.S. Dietary Choices and Food Loss”. Journal of Industrial Ecology 19: 391-401.
  • [12] Hennchen B. 2019. „Knowing the kitchen: Applying practice theory to issues of food waste in the food service sector”. Journal of Cleaner Production 225: 675-683.
  • [13] Kim M.J., M. Hall. 2020. „Can sustainable restaurant practices enhance customer loyalty? The roles of value theory and environmental concerns”. Journal of Hospitality and Tourism Management 43: 127-138.
  • [14] Kołożyn-Krajewska D., M. Wrzosek, B. Bilska, K. Krajewski. 2014. „Ryzyko powstawania strat i marnotrawstwa żywności a możliwość ich ograniczenia”. W Technologia produkcji i bezpieczeństwo żywności. Red.: Tarko T., Duda-Chodak A., Witczak M., Najgebauer-Lejko D. PolskieTowarzystwo Technologów Żywności, Kraków.
  • [15] Marszałek A. 2018. „Czy możliwe jest przezwyciężenie problemu marnotrawstwa żywności?”. Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy 54 (2).
  • [16] Matzembacher D.E., P. Brancoli, L.M. Maia, M. Eriksson. 2020. „Consumer's food waste in different restaurants configuration: A comparison between different levels of incentive and interaction”. Waste Management 114: 263-273.
  • [17] Maynard D.d.C, R.P. Zandonadi, E.Y. Nakano, R.B.A. Botelho. 2020. „Sustainability Indicators in Restaurants: The Development of a Checklist”. Sustainability 12: 4076, doi: 10.3390/su12104076.
  • [18] Monier V., S. Mudgal, V. Escalon, C. O'Connor, T. Gibon, G. Anderson, H. Montoux. 2010. „Preparatory study on food waste across EU 27”. European Commission, https://ec.europa.eu/environment/eussd/pdf/bio_foodwaste_report.pdf [dostęp: 25.08.2020].
  • [19] Papargyropoulou E., J.K. Steinberger., N. Wright, R. Lozano, R. Padfield, Z. Ujang. 2019.„Patterns and Causes of Food Waste in the Hospitality and Food Service Sector: Food Waste Prevention Insights from Malaysia”. Sustainability 11: 6016, doi:10.3390/su11216016.
  • [20] Papargyropoulou E., N. Wright, R. Lozano, J. Steinberger, R. Padfield, Z. Ujang. 2016.„Conceptual framework for the study of food waste generation and prevention in the hospitality sector”. Waste Management 49 : 326-336.
  • [21] Pirani S.I., H.A. Arafat. 2016. „Reduction of food waste generation in the hospitality industry”. Journal of Cleaner Production 132: 129-145.
  • [22] Principato L., C.A. Pratesi, L. Secondi. 2018. „Towards Zero Waste: an Exploratory Study on Restaurant managers”. International Journal of Hospitality Management 74: 130-137.
  • [23] Raport Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia”. 2019. Na podstawie: Kołożyn-Krajewska D., B. Bilska, M. Tomaszewska. „Badanie ilościowe na reprezentatywnej próbie Polaków powyżej 18. roku życia w aspekcie marnotrawstwa żywności” SGGW 2019 [dostęp: 25.08.2020] https://niemarnuje.banki-zywnosci.pl/wp-content/uploads/2019/11/banki-zcc87ywnosd_-raport-nie-marnuj-jedzenia-2019.pdf
  • [24] Roodhuyzen D., P. Luning,V. Fogliano, B. Steenbekkers. 2017. „Putting together the puzzle of consumer food waste: Towards an integral perspective”. Trends in Food Science & Technology 68: 37-50.
  • [25] Schanes K., K. Dobernig, B. Goozet. 2018. „Food waste matters - A systematic review of household food waste practices and their policy implications”. Journal of Cleaner Production 182: 978-991.
  • [26] Silvennoinen K., S. Nisonen, O. Pietiläïnen. 2019. „Food waste case study and monitoring developing in Finnish food services”. Waste Managements : 97-104.
  • [27] Visschers V.H.M., M. Siegrist I. 2015. „Does better for the environment mean less tasty? Offering more climate-friendly meals is good for the environment and customer satisfaction”. Appetite 95 (1) : 475-483.
  • [28] Vollset Stein E., E. Goren, C.-W. Yuan, J. Cao, A.E. Smith, T. Hsiao, C. Bisignano, G. Azhar, E. Castro, J. Chalek, A.J. Dolgert, T. Frank, K. Fukutaki, S.I. Hay, R. Lozano, A.H. Mokdad, V. Nandakumar, M. Pierce, M. Pletcher, T. Robalik, K.M. Steuben, H.Y. Wunrow, B. Zlavog, C.J.L. Murray. 2020. „Fertility, mortality, migration, and population scenarios for 195 countries and territories from 2017 to 2100: a forecasting analysis for the Global Burden of Disease Study”. The Lancet, doi: 10.1016/S0140-6736(20)30677-2.
  • [29] Wang Y.-F, S.-P. Chen, Y.-C. Lee, C.-T.Tsai. 2013. „Developing green management standards for restaurants: An application of green supply chain management”. International Journal of Hospitality Management 34 : 263-273.
  • [30] Wilson N.L.W., B.J. Rickard, R. Saputo, S.-T. Ho. 2017. „Food waste: The role of date labels, package size, and product category”. Food Quality and Preference 55: 35-44.
  • [31] WRAP. 2013. „Where Food Waste Arises Within the UK Hospitality and Food Service Sector: Spoilage, Preparation and Plate Waste”. Banbury, UK.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-0bbbd5e2-fde1-4f4d-b5c4-0824e39d91f8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.